Menu

Cartofi la cuptor, Hasselback simplificat

Cartofi hasselback-31Au început să apară cartofii noi. Prilej minunat pentru a-i utiliza în bucătărie. Recunosc că, mică fiind, bunica îmi făcea cel mai des cartofi prăjiţi în untură de porc. Sau în ulei. Dar cel mai des în untură. Erau foarte buni mai ales dacă peste ei mai trântea şi un ou prăjit sau nişte brânză telemea sărată. Când am crescut îi uda bine cu mujdei. Staţi aşa… să-mi revin.

Nu înţeleg de ce mă punea totuşi să curăţ coaja cartofilor noi, când spălaţi bine şi curăţaţi de pământ sunt foarte sănătoşi.

Cei din imagini nu sunt noi, reţeta este făcută de ceva vreme, daaar în acest week-end mă voi prezenta la piaţă pentru provizii.

Acum, despre cartofii Hasselback: au fost prima dată făcuţi şi serviţi în restaurantul hotelului Hasselbacken din Stockholm, Suedia. Reţeta originală conţine pesmet, parmezan, unt, boia de ardei şi sare.- conform sursei.

Ingrediente necesare

10 cartofi roşii medii
3-4 linguri ulei nuci
(sau măsline)
sare de mare
1 linguriţă de cimbru uscat

5-6 linguri smântână dulce pentru servit (opţional)
2-3 linguri parmezan pentru servit (opţional)

În primul rând, dacă aveţi cartofi noi sau cu coajă mai subţire, îi puteţi spăla bine şi folosi cu totul. Dacă aveţi cartofi cu coaja mai groasă, se curăţă şi se spală.
Se înfige o scobitoare pe lung, pe la jumătatea cartofului. Acest lucru ne va ajuta să tăiem cartofii felii subţiri doar pe jumătate.
Se aşează cartofii într-o tavă de copt, se ung bine cu ulei pe toate părţile, se presară sare de mare şi cimbru şi se bagă la cuptor.

Cuptorul- dacă deţineţi un cuptor cu aburi de la Electrolux trebuie să fie setat pe abur 25% (abur cald + aer fierbinte), la temperatura de 180 grade C şi tava trebuie să stea pe raptul al treilea. Se ţin astfel la copt cam 30- 40 minute.

Dacă nu aveţi un cuptor cu funcţie de abur, acoperiţi cam 20 minute tava în care coaceţi cu o folie de staniol sau un capac mai larg. Cuptorul (pe gaz) trebuie să fie setat la 190 grade C. Restul de 10-20 minute se elimină capacul.

Atenţie! Timpul de coacere variază şi în funcţie de dimensiunea cartofilor. Cartofii mai mari se vor ţine mai mult la cuptor (se pot proba cu o furculiţă.

Se servesc fierbinţi, simpli sau cu smântână dulce şi/ sau parmezan.

Notă: eu am făcut alături şi nişte cartofi Vitelotte. Dar pentru că i-am tăiat mai mici s-au făcut mai repede. Vă sfătuiesc să folosiţi acelaşi tip de tăiere şi să-i păstraţi la aceleaşi dimensiuni pentru rezultate mai bune.

5 Comments

  • Rita
    25 aprilie 2013 at 15:08

    Ce rumeni au iesit! Trebuie sa fie gustosi cu cimbru. Sa vedem daca gasesc cartofi noi. 🙂

  • Cătălina
    25 aprilie 2013 at 15:09

    Sigur găseşti dacă nu stai într-o zonă mai înaltă 😀

  • Kadia
    25 aprilie 2013 at 18:29

    Sa vezi ce uimita am fost eu cand am realizat ca elvetienii mananca cartofii noi cu tot cu coaja! Ii spala frumos (daca se obosesc sa faca si asta), in fieb si apoi ii servesc cu branza topita intr-o instalatie electrica electrica micuta, tot ritualul asta numindu-se raclette.

    Cartofi Hasselback am facut si eu, fara sa stiu ca se numesc asa 😀 cred ca i-am gasit sub numele de armonica sau ceva similar, sunt foarte gustori si dau bine in farfurie. Iar cartofii aceia albastrii am vrut neaparat sa-i incerc, asa simpli copti si mi s-au parut atat de gustoasi, dar am uitat de ei :))))) Trebuie sa mai cumpar.

  • Cătălina
    25 aprilie 2013 at 19:01

    Hah, am mancat si eu raclette dar in Franta. Chiar ma gandeam sa-mi iau aparat din acela 😀

  • Reteta cu vinete albe | KissTheCook
    11 iulie 2016 at 17:05

    […] aproape de capăt apoi se taie felii subtiri lăsându-se o treime netăiata (cum se procedează la cartofii Hasselback). Se întoarce vânăta cu celălalt capăt în sus, se răsucește cu 90 grade și se taie felii […]

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.