Menu

Quiche cu pastramă de vită, legume şi brânză

Quiche lorraine. Am tot auzit şi citit despre el.
Şi, pentru că într-o zi aveam chef să mănânc ceva mai deosebit la birou, altceva decât obişnuitele-mi combinaţii de friptură la grătar/ cuptor, legume şi salate, mi-au picat ochii pe o reţetă de quiche. V-am mai spus că am primit două cărţi de bucate de la prietenul meu Ludo din Franţa. Într-una dintre ele, numită „Les basique de la cuisine française„, am găsit reţeta de Quiche lorraine. Aceasta este destul de simplă, iar umplutura constă doar în bucăţele de şuncă de porc afumată.

Am urmat reţeta întocmai, schimbând umplutura după propriile-mi gusturi şi cele ale Ioanei (care a fost co-mâncătoarea quiche-ului).

Iată datele problemei.

Ingrediente pentru bază

250 g făină (eu am folosit în final din cea integrală chiar dacă în imagini este din cea albă)
150 g unt
60 ml apă călduţă

Ingrediente pentru umplutură

100 g pastramă vită
150 g broccoli
100 g dovlecei
(alegeţi din cel cu coaja verde pentru că are pulpa mai fermă)
100 g brânză cu mucegai albastru (în cazul de faţă Paladin (human, lvl 80- mă scuzaţi, m-a luat puţin valul))
4 ouă (medii)
200 ml smântână dulce (de 16%, dacă vreţi s-o lăsaţi mai moale cu grăsimile sau de 32%, dacă nu vă interesează aspectul)
un vârf de sare de mare
un vârf de piper negru proaspăt măcinat
un vârf de nucşoară măcinată
*

Se începe prima parte a reţetei, uşor enervantă. Francezilor le place să complice puţin treaba aşa că amestecă untul moale (dar rece) cu făina şi sarea. Dacă vă vine ideea să folosiţi făină integrală cu atât mai mult va trebui să vă înarmaţi cu răbdare. Aşadar, se încorporează făina în unt, fără nervi. Chiar dacă la început aluatul se va rupe şi fârâma în bucăţi, chiar dacă va arăta ca nişte firimituri mari de pâine, nu-i nimic! La final, după ce toată făina este încorporată, se adaugă apa călduţă şi se frământă din nou. Minune! Aluatul devine ascultător şi se poate modela. Se formează o bilă din el, se învăşoară în folie alimentară şi se lasă la frigider 30- 60 minute.

Dacă lucrăm ordonat (ceea ce vă recomand ca să economisiţi timp), cât îşi face aluatul somnul de frumuseţe, ocupaţi-vă de umplutură.

Rupeţi broccoli în bucheţele mici. Puneţi la fiert un vas cu apă şi puţină sare. Când aceasta clocoteşte daţi drumul la broccoli în ea şi-l lăsaţi acolo cam 2- 3 minute. Apoi îl scoateţi cu o spumieră (sau lingură) şi-l aruncaţi repejor într-un vas cu apă foarte rece. Astfel, îşi va păstra frumoasa-i culoare verde şi se va opri acţiunea căldurii asupra vitaminelor. Scurgeţi de apă după alte 2- 3 minute.

Tăiaţi pastrama în fâşii subţiri. Curăţati dovlecelul de coajă şi tăiaţi-l cubuleţe mici şi procedaţi la fel cu brânza (mai puţin partea cu decojitul, evident).

Scoateţi aluatul din frigider şi daţi-i câteva minute să îşi revină din hibernare. Presăraţi puţină făină pe masa de lucru şi întindeţi aluatul în foaie subţire (dacă vă crează probleme şi începe să se rupă, întindeţi-l în două- trei bucăţi, urmând să-l asamblaţi în tavă).

Porniţi cuptorul, setaţi-l la treapta 3 sau 180 grade Celsius. Puneţi aluatul în tavă, presăraţi pastrama de vită şi băgaţi la copt circa 10 minute.

Scoateţi, adăugaţi broccoli, dovlecelul, brânza.

Bateţi ouăle uşoooor împreună cu smântâna dulce, sarea de mare, piperul măcinat şi nucşoara. Când zic uşor, apăi uşor să fie. Cât să nu facă spumă la suprafaţă. Se toarnă compoziţia peste umplutură şi se bagă la cuptor cam 30- 40 minute (până se coace bine la interior şi la suprafaţă e uşor aurie).

Când este gata, serviţi à la sortie du four (adică imediat, nu la gura cuptorului) sau îmbrăcaţi-vă repede, puneţi quiche-ul într-o sacoşă/ cutie şi zbughiţi-o pe uşă către serviciu.

Notă: 30- 40 minute- după preferinţe, în funcţie de cât de mult doriţi să se coacă omleta.

*Da, acolo este vorba despre un vârf de cuţit de…, nu de un vârf de atac şi nici de munte. 🙂

7 Comments

  • Sorin
    14 martie 2011 at 13:04

    Am făcut o gaură în stomac uitându-mă și citind!

  • Marius Zota
    16 martie 2011 at 20:52

    Pas mal, pas mal!!!… De bien să va etre!

  • Cătălina
    17 martie 2011 at 4:25

    Merci, merci 🙂

  • Mihai
    20 aprilie 2011 at 11:42

    Cu ce pot inlocui brocoli ?

  • Cătălina
    20 aprilie 2011 at 11:54

    Cu orice leguma pe gustul tau. Desi cu branza cu mucegai ar merge mai bine fasole verde, spanac, dovlecei, vinete… 🙂

  • Mihai
    20 aprilie 2011 at 12:44

    urasc brocoli , spanac, stevie :), cred ca merge si cu ciuperci

  • Cătălina
    20 aprilie 2011 at 12:45

    Binenteles.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.