Menu

Jeleu de coacăze (tulbure)

Deși de obicei nu sar etape când fac dulcețuri sau jeleuri, acum ne mutăm, așa că o parte din ustensilele de bucătărie sunt împachetate. Iar jeleul era în plan, coacăzele coapte așa că l-am făcut tulbure. Pentru unul limpede este nevoie de 8-12 ore în plus + pânză deasă pentru strecurat (pentru jeleuri/brânzeturi).

 

După o vizită în Vammala și o plimbare cu Erik pe marginea pădurii, am găsit câteva tufișuri de coacăz. Majoritatea sunt plantate de socrii (sau Juha), dar unele s-au înmulțit plecând de la cele vechi. În afară de coacăz roșu, care e cel mai des întâlnit, socrii au în curte și câteva tufișuri de coacăz negru (dar din păcate fructele au fost mâncate aproape în totalitate de găini și gâște) și câteva de coacăz alb.

Voiam să încerc un jeleu de coacăze de ceva vreme și după ce le-am cules și pus la rece, am dat o roată prin curte și am găsit un pat înălțat plin cu plante aromatice salvate de soacră-mea de la un supermarket (adică aromatice la ghiveci care odată cu pierderea valorii comerciale se aruncă sau se donează). Și-am găsit în acel pat înălțat busuioc, salvie, cimbru, pătrunjel, măcriș, cibuletă și mini trandafiri. Am fost tentată să aduc mai multe dar am luat doar câteva fire de buzuioc genovez.

Ajunsă acasă, m-am apucat de jeleu: am cântărit toate ingredientele înainte, am decis că pun ceva mai puțin zahăr decât de obicei și m-am apucat de pigulit.

Ingrediente pentru jeleu de coacăze (1 borcan și jumătate de 300 ml)

aproximativ 750 g coacăze boabe (curățate deci de pe ciorchine și spălate)
100 ml apă
250 g zahăr
1 steluță anason
3 cuișoare
2-3 fire busuioc verde
(numai frunze)

Într-un vas încăpător se pun coacăzele și apa și se fierb pe foc mic timp de 20 minute (se cronometrează minutele după primele clocote), amestecând din când în când. După ce trece acest timp, coacăzele se trec printr-o sită sau mașină specială de extras suc de fructe (care elimină semințele și cojile). Ceea ce rezultă (adică suc și pulpă) se pune din nou pe foc, împreună cu zahărul, steluța de anason și cuișoarele. După primele clocote se lasă 15-20 minute. Se curăță de spumă când este cazul. Apoi, când jeleul este ușor îngroșat și face multe bule la suprafață, se ia de pe foc, se adaugă frunzele de busuioc și se lasă la infuzat câteva minute.

Se toarnă apoi jeleul în borcanele sterilizate, având grijă să se scoată frunzele. Se închid borcanele cu capace ermetice și se lasă la răcit încet. Unii recomandă răcirea sub jet de apă rece pentru a opri gătirea fructelor care continuă și după luarea de pe foc.

1 Comment

  • Oana
    25 septembrie 2018 at 11:25

    Este exceleta reteta, mi-a iesit delicios 😀

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.