Ingrediente pentru supă finlandeză de văcuță – durează cam 2 ore și jumătate, 3 ore
600 g ceafă/umăr de vită fără os (sau 1 kg cu os, și aceasta e varianta pe care vă sfătuim s-o folosiți)
apă
2 cepe
1 lingură sare
6 boabe ienibahar
6 boabe piper alb
1 foaie de dafin
2 morcovi mari (sau mici dar mai mulți)
1 bucată rutabaga/un fel de nap mai mare
1 bucată mică de țelină/o țelină mică
1 rădăcină de păstârnac
1 bucată praz
5-6 cartofi mari (sau câțiva mai mici)
leuștean cât cuprinde
*opțional pentru servit, deși la finlandezi nu se face la supa aceasta: smântână fermentată, ardei iute, ceapă roșie spartă
În cazul în care carnea prezintă mici oscioare de la tăiat se trece rapid prin jet de apă. Apoi se pune la fiert într-o oală cu apă destulă, cât să acopere carnea. Se lasă pe foc mic, sub capac. În acest timp se curăță ceapa, se spală, se toacă mărunt. Se ia de câteva pri spuma formată și se adaugă ceapa, piperul, foaia de dafin și ienibaharul.
Se lasă oala pe foc două oare, chiar un pic mai mult până când carnea e moale și se desprinde de pe oase.
Cât timp are loc gătire, se curăță toate legumele, se spală și se toacă cuburi. Când carnea este gata se strecoară supa și se pune înapoi pe foc. Carnea se desface de pe oase și se taie cuburi, se pune înapoi în oală. Apoi se adaugă păstârnacul, țelina, rutabaga și morcovul. Se lasă 15 minute pe foc mic, apoi se adaugă prazul și cartofii. Se lasă la fiert până sunt gata toate (aproximativ 20 de minute pe testate). Se oprește focul, se spală și toacă leușteanul și se adaugă în supă. Tot acum se pune și sarea, după gust.
Se servește cu pâine proaspătă și bună, ardei iuți, smântână dacă suntem români sau fără dacă suntem finlandezi 😀
English version
Lihasoppa, more correctly lihakeitto, sometimes also known as perunasoppa and many other things, is an everyday dish everyone in Finland knows. Since today was a rainy, I felt like it’s a perfect day to make some hearty and hot soup to keep the chill away. After wrapping Erik in some warm clothes I headed out to our favorite meat seller, Lihakipparit in the Tampere Market hall for some beef. They had just sold out their last pieces of lapa but they recommended some beef etuselkä instead (both roughly translate to chuck in English). So I took about a kilogram of chuck of which they nicely cut the bones in half so the flavor comes out easier and headed to nearby supermarket Sokos for some vegetables. I grabbed a piece of celeriac, some parsnip, rutabaga and leek as everything else I had home. Short walk and bus trip back and I was ready to begin.
Ingredients:
600 g beef chuck without bone (or about 1 kg with bone)
water
2 onions
1 tsp salt
6 whole allspice
6 whole white peppers
1 bay leaf
2 large carrots (or more small ones)
piece of rutabaga
piece of celeriac
piece of parsnip
1 leek
5-6 large potatoes (or more small ones)
lovage
Put the meat in a pot and add water until covered. Bring to boil and meanwhile peel and chop the onion. Skim off the foam and add chopped onion and spices. Let the meat boil for two hours, and meanwhile wash and peel the vegetables. When meat is done, remove it from the stock and filter the stock with a sieve. Put the stock back in the pot to boil. Dice all vegetables except for the potatoes and the leek. Add the diced vegetables into the stock and let simmer for 15 minutes. Split the leek in two and rinse inside well. Chop the leek and cut the potatoes into nice chunks. After the vegetables are done, add the potatoes and the leek into the soup and let simmer 20 more minutes. Cut the meat into chunks and remove the bones if you wish. Add the meat back into the pot, chop the lovage and add that in the soup. Check the taste and add salt if needed. Serve with some nice bread.
1 Comment
claudia
19 februarie 2019 at 4:20foarte frumoasa prezentare.