Menu

Prăjitură răsturnată cu banane

…și mult unt, aș zice. Era și mult zahăr, doar că am mai scos din el.
Rețeta este văzută la Linda Lomelino acum vreo două dimineți și pusă în practică azi cu 2 modificări.Ce e drept, cu genul acesta de prăjituri am început eu să fac deserturi „mai serioase” acum vreo 10 ani. Doar că pe atunci foloseam aluat de foietaj Bella (sau Linco) pentru că nu învățasem încă altele (în afară de chec și cozonac). Și găsisem rețeta respectivă la Maya și Jamie Oliver.

Spre deosebire de Linda, eu am avut o tavă de 18 cm. Au variat grosimea prăjiturii desigur și timpul de copt.

Ce nu am reușit să înțeleg este cum de i-au intrat ei 3-4 banane în tava de 22 cm, când în a mea abia am reușit să bag 1 și jumătate. O să refac frumusețea asta cât de curând oricum, și-o să folosesc o tavă mai mare.

Așa.

Ingrediente pentru prăjitură răsturnată cu banane (6-8 porții)

200 g făină albă de grâu
125 g zahăr tos
125 g unt
2 ouă mari
150 g iaurt grecesc
5 g cacao
(v-o recomand pe aceasta, are o aromă tare plăcută)
1 linguriță rasă praf de copt
1/2 linguriță rasă bicarbonat de sodiu
1/2 linguriță rasă scorțișoară
1/4 linguriță rasă sare

*topping

la tavă de 22 cm- 3-4 banane
la tavă de 18 cm – 1-2 banane
65 g unt
125 g zahăr brun
(demerrara, eu am folosit muscovado care e mult mai închis la culoare)

Se pornește cuptorul și se lasă la 175 grade C.

Cele 65 g unt se pun într-o crăticioară cu fund mai gros și se lasă pe foc mic, la topit. Când e lichid, se adaugă zahărul, se crește temperatura ușor și se lasă să fiarbă împreună 2-3 minute (până se formează bule pe toată suprafața). Se ia de pe foc și se lasă deoparte. Se pregătește tava de copt și se pune hârtie de copt (eu am făcut de multe ori și fără dar tava era întreagă, fără pereți detașabili).
Se toarnă caramelul în tavă apoi se taie bananele în jumate pe lungime. Se pun în tavă peste caramel cu partea tăiată în jos.

Într-un vas încăpător se pun cele 125 g de unt la temperatura camerei și 125 g zahăr tos. Se bat cu un mixer cu palete până când amestecul devine pufos. Se adaugă un ou, se bate bine, se adaugă și celalalt, se bate din nou.
Făina se amestecă cu sarea, scorțișoara, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și cacaua. Apoi se pune o treime din cantitate în vasul cu unt și se încorporează. Apoi se pune jumătate din iaurt, se încorporează. Apoi încă o treime de făină, se amestecă, apoi iaurt, se amestecă și iar o treime din făină pentru ultima dată. Se amestecă binențeles și această compoziție se pune în tavă peste banane și se nivelează cu o paletă.

Se bagă la cuptor pentru 40-50 minute dacă e tavă de 22 cm și pentru 50-55 minute dacă e tavă de 18 cm (pentru că prăjitura va fi mai înaltă). În cel mai rău caz, după 40 minute faceți un test cu scobitoarea și dacă iese cu aluat, se mai lasă 5 minute și tot așa până iese curată. Atenție! Treaba asta are mult unt și dacă folosiți o tavă cu pereți detașabili e mai bine pentru cuptor să puneți o foaie de copt sub tavă. Pentru că este posibil ca o parte din unt să se scurgă afară.

Când e gata, se scoate din cuptor și se lasă vreo 10 minute la răcit. Apoi se răstoarnă pe o farfurie mare, pentru servit. Și din proprie experiență vă zic, e mult mai bună caldă. Se poate servi cu înghețată de vanilie sau frișcă neîndulcită (pentru că este dulce, dulce).

Notă- alte rețete mai mult sau mai puțin asemănătoare

Laura Adamache pune și lapte pe lângă celelalte ingrediente
Cristina Diva face un caramel mai lichid, cu puțină apă
Laura separă ouăle și bate albușurile spumă
Miha adaugă smântână dulce în caramel (cred că iese de vis)

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.