Saunele finlandeze nu se încălzesc neapărat cu aburi, ele se încălzesc și cu fum. Chiar am făcut saună în așa ceva la un moment dat și aveam impresia că miros ca un somon afumat la final. Noroc că m-am frecat după cu zăpadă și mi-am revenit. Oricum, la momentul respectiv, experiența completă a fost saună- baie la copcă- alergat prin zăpadă. Binențeles că am sărit peste partea cu copca. Îmi îngheța sufletul numai când vedeam oamenii intrând în gaura tăiată în gheață și bălăcindu-se de parcă era cea mai bună și caldă apă. Pentru începătorii ca mine exista un bazin cu apă încălzită.
Revenind la joia finlandezilor (și a suedezilor): în mai toate cantinele și restaurantele se servește supă de mazăre cu ciolan afumat și clătită uriașă (aceasta este nivelul următor al clătitelor, veți vedea mai jos în rețetă).
Spre deosebire de supa tradițională care se face din mazăre galbenă/verde uscată, fiartă împreună cu ceva legume (morcovi, ceapă), pentru 2-3 ore până nu mai rămâne bob întreg, Juha a ales să pregătească această supă din mazăre verde (care e încă în piețe la acest moment- și ca să fac încă o paranteză: pe aici mazărea verde se mănâncă și crudă pe post de semințe de floarea soarelui sau arahide prăjite sau mai știu eu ce gustare de pe la noi). Oamenii își iau mazăre și de obicei nu ajung cu ea acasă pentru că se opresc la taclale și desfac păstăi și ronțăie boabele pe drum).
Se pare că supa de mazăre a intrat în meniul nordicilor odată cu sosirea creștinătății. Catolicii mâncau supa de mazăre joia ca să aibă puteri să poată posti vinerea. Și a și rămas aici pentru că iernile-s lungi și reci și o supă fierbinte și delicioasă de mazăre e numai bună pentru încălzit inima și burta.
Notă: această supă e și mai bună când este pregătită în cantități mari. Se poate pregăti și fără carne, binențeles. Cam cum am făcut noi.
Ingrediente pentru supă de mazăre cu ciolan afumat
500 g boabe mazăre (dacă este uscată, trebuie lăsată la înmuiat în apă 8-10 ore)
apă cât să acopere tot ceea ce este în oală
2 cepe
2 morcovi
2 căței usturoi
1 ciolan afumat de aproximativ un kilogram
sare (foarte puțină și numai dacă este necesar, ciolanul ar trebui să fie deja sărat)
1/2 linguriță cimbru uscat sau măghiran uscat
100 ml smântână dulce (opțional)
Pentru servit: ceapă proaspătă tăiată mărunt, muștar.
În primul rând se curăță ceapa, morcovii, se spală și se toacă mediu- mărunt. Se pun într-o oală mare, se adaugă mazărea, usturoiul tocat mărunt. Ciolanul se pune în mijlocul oalei, se pune apă cât să acopere tot, cimbrul, apoi se pune capac și se lasă la fiert. După primul clocot mai furios, se lasă focul la cel mai mic nivel și se așteaptă vreo 2 ore, sau până când mazărea începe să se dezintegreze (cea galbenă, dacă lucrați cu mazăre uscată).
Dacă folosiți mazăre verde, după astea 2 ore, jumătate din supă se trece prin blender apoi se amestecă cu restul supei și cu smântâna dulce. Sau nu, depinde de gustul fiecăruia. Juha așa a făcut.
Dacă folosiți mazăre uscată, dup aceste două ore ea va fi dezintegrată parțial iar supa va fi îngroșată.
Se servește fierbinte, cu bucăți de ciolan prin ea (se se scoate carnea de pe os și se mărunțește).
Ingrediente pentru clătită finlandeză la cuptor pentru o tavă normală de cuptor
2 ouă
600 ml lapte
130- 180 g făină (adică 3 dl, jumătate din volumul laptelui, că așa măsoară nordicii, în volume)
sare cam cât iei cu primele 3 degete
1 linguriță de zahăr
1 cub de unt, cam de 25- 40 g
Într-un vas încăpător se bat cele două ouă cu laptele, se adaugă sarea, zahărul și apoi făina treptat. Se amestecă bine și se lasă la frigider 30 minute.
Se pornește cuptorul și se lasă la 175 grade C cu ventilație), 190 grade C (fără ventilație).
În tava de cuptor se pune cubul de unt. Când cuptorul este încins, se bagă tava și se lasă până când untul se topește și începe să sfârâie. Se deschide ușa cuptorului și se toarnă compoziția rapid. Se închide ușa și se coace 25-30 minute până se umflă și face o crustă aurie.
Se scoate, se lasă la răcit și se servește tăiată felii cu frișcă, fructe proaspete și dulceață.
Anul acesta am făcut pe lângă jeleurile de flori (vedeți rețetele pe site), dulceață de căpșune, cloudberries, frăguțe, afine+zmeură. Week-end-ul acesta trebuie să mergem la Vammala că e plin sezon de cules afine și gălbiori și mergem să ne facem rezerve.
Juha este fan dulcețuri de fructe de pădure așa că am făcut câte am putut pentru că iarna-i grea, rece și ne trebuie căldură. 🙂
No Comments