Ca un om safe ce este, Juha preferă să culeagă doar ciupercile care îi plac și pe care le știe foarte bine: gălbiori, hribi și trompeta căprioarei (apar în vreo lună jumate-două). Ghebe nu prea sunt pe aici, prin zona Sastamalla, deci nu am găsit.
Săptămâna trecută ne-am întors acasă cu o găleată de 10 litri plină de gălbiori și tot gândindu-mă ce să fac cu ei mi l-am imaginat pe Bubba din Forest Gump înșirând 1 milion de rețete cu creveți. Cam așa înșiram eu rețete cu ciuperci. În final am uscat o parte din ei înșirați pe ață în boxa de la subsol, am pregătit sandwichuri, ravioli, alt fel de paste, fricassée, chiftele. Urmează să murez o parte și să mai usuc din ei.
Azi public rețeta de ravioli pentru că e simplă. Doar că aveți nevoie de ceva răbdare și timp pentru a face aluatul de paste. Se poate face și manual, fără mașină. Eu am noroc cu o Titania pe care am pus-o pentru prima dată la treabă. Mi-a luat nițel să mă prind ce e cu ea dar apoi a mers ca unsă. Am învățat și o șmecherie de la Andie și o puteți vedea în acest video (foaia se unește la un moment dat și se trece prin mașină mai ușor).
Așadar, iată ingredientele pentru 25 bucăți ravioli (și ceva rest de aluat care se poate face tagliatelle și păstra la congelator)
Pentru aluat
400 g făină albă
4 ouă
1 lingură ulei măsline
un vârf cuțit sare
Pentru umplutură
500 g gălbiori sau amestec de ciuperci de pădure (eu cred că am strecurat și niște hribi)
1 ceapă medie
3 căței usturoi
20 g unt
1 vârf de cuțit cimbru uscat
sare, piper după gust
Pentru sos
50 g brânză albastră
200 ml smântână dulce 35%
câțiva gălbiori (opțional)
Prima parte din rețeta aceasta este pregătirea aluatului de paste. Se bat ouăle puțin și se pun într-un robot de bucătărie cu accesoriul pentru aluat. Se adaugă făina și sarea și se lasă la amestecat. Apoi uleiul de măsline și iar se lasă la amestecat. Se scoate din robot și se frământă câteva minute și cu mâinile. Se lasă o oră la frigider.
Partea asta se poate face complet manual, ca aici. Eu am vrut să mă mișc mai repede că aveam încă multe cutii prin casă și lucruri de mutat 🙂
Cât timp aluatul stă la rece, se face umplutura. Gălbiorii se curăță bine, se spală în jet de apă daca este necesar, se scurg și se taie mărunt. Ceapa se toacă și ea mărunt, la fel și usturoiul. Se pune untul într-o tigaie, se încinge și se pun ciupercile. Se lasă pe foc mic și se amestecă din când în când. Când sucul ciupercilor se evaporă la jumătate, se adaugă ceapa, usturoiul, cimbrul uscat, sarea, piperul.
Se mai lasă până când apa se evaporă aproape complet. Se ia de pe foc și se lasă la răcit.
Aluatul se scoate de la rece, se taie în câteva bucăți (cam 6). Se montează mașina de paste și se trece aluatul prin prima treaptă de vreo 2-3 ori. Dacă este necesar se pune un pic de făină ca să nu se lipească, se trece apoi prin treapta a doua, apoi a treia. Aluatul se unește la un capăt și se trece prin mașina de paste de 2-3 ori până ajunge la grosimea dorită. Se taie și fâșia astfel obținută se pune pe masa de lucru. Se iau ciuperci cu o linguriță, se pun pe foaia de paste, se udă ușor cu apă pe margini și între zonele cu ciuperci și se așază deasupra o altă foaie de paste. Se presează ușor cu mâinile căuș se taie cu un cuțit sau cu un inel pentru ornat. Dacă aveți formă pentru ravioli, și mai bine.
Mie mi-au ieșit din aceste ingrediente 25 de ravioli mari și grași. Am fiert pentru fiecare dintre noi câte cinci și ne-am săturat. Restul au stat la congelator până la următoarea poftă de ravioli.
Se pune o oală cu apă pe foc, se adaugă sare. Se pun ravioli la fiert, cam 3-4 bucăți odată (nu se pun toți în același pentru că există riscul să se lipească între ei). Se scot cu un supar după câteva minute (mai precis, când se ridică la suprafața apei).
Revenind la rețetă, partea cu socul e și mai simplă: se pune smântăna într-un vas și se aduce la fierbere. Se oprește focul/plita se adaugă brânza albastră și se amestecă până când se topește.
Eu am pus și o mână mică de gălbiori mititei. Se dea bine în poze :))
*Din aluatul de paste au rămas câteva bucațele pe care le-am unit, trecut prin mașina de paste și obținut două porții de tagliatelle pentru prânzul din ziua următoare.
Farfuria din imagini a fost cumpărată împreună cu o soră de-a ei, pe furiș, într-o perioadă când practic scăpam de alte farfurii ca să avem numai așa ceva în cutiile de mutat în Finlanda.
Note:
Găsim rețete de ravioli și la:
Violeta Postolache- cu sos de roșii și parmezan
Adrian Hădean- cu gorgonzolla
Laura- cu brânză de vaci și verdețuri
Teo- cu spanac
No Comments