Menu

Amintiri din Finlanda. Ciuperci cu sos de smântână.

Bună, mă numesc Cătălina și sunt dependentă de ciuperci. Stai, că asta nu a sunat chiar OK. Sunt dependentă de ciuperci comestibile. Și îmi place foarte mult să le și culeg cu mâna mea. Și-apoi să le gătesc, să le usuc, să le fotografiez sau să le admir pur și simplu.

Acum două toamne eram la Vammala într-o vacață mai de lungă durată. Și era în plin sezon de gălbiori și gălbiori de toamnă-iarnă (niște ciuperci maronii, mărunte, crocante, delicioase și ușor de uscat). Nu plouase prea mult în ultimele săptămâni și pădurea nu avea decât 2-3 locșoare mai umede și pline. Dar la un moment dat, a plouat două zile mai sănătos. Prilej minunat să ne luăm cizmele de cauciuc și să căutăm comori. Și am găsit în prima zi de după ploaie o găletușă de 5 litri plină. Am găsit gălbiori, gălbiori de iarnă și ceva hribi întârziați (dar delicioși, dragii de ei).

Juha s-a ocupat de gătit: a făcut focul în sobă, a ales o rețetă din cartea lui de căpătâi și s-a apucat de treabă după ce am curățat eu tot. Curățatul ciupercilor e chiar o treabă relaxantă (dacă n-ai vreo 10 kile).

Ingrediente pentru ciuperci cu sos de smântână (4 porții)

1 kg ciuperci (diverse sau o singură specie)
1 ceapă mare, albă
5-6 căței usturoi
(mai mulți/mai puțini, după gust)
200 ml smântână dulce
20-30 g unt
sare, piper

Ciupercile curățate se taie bucăți mai mici, după preferințe. Ceapa se toacă mărunt sau mai mare (noi o tocăm mai mare). Se încinge untul într-o tigaie încăpătoare, se pune ceapa și se lasă câteva minute până devine translucidă. Se pun ciupercile și se întorc din când în când. Vor lăsa apă dar nu este necesară toată evaporarea ei. Trebuie să mai rămână vreo 3-4 linguri (măcar).

Cu vreo 2-3 minute să fie gata, se toacă usturoiul mărunt. Se pune peste ciuperci și se amestecă. Se adaugă smântâna dulce, se amertecă de două-trei ori și se ia de pe foc. Sare și piper după gust, desigur.

Rețeta nu prevede dar peste aceste ciuperci delicioase se mai poate pune niște parmezan raz sau niște brânză de capră sfărâmată.

Noi am servit cu mustamakkara (sângerete finlandez). A fost delicios. Totul. Mai vreau. Acum. Chiar acum.

Note:

Mai găsim rețete de tocănițe de ciuperci și smântână la:

Teo: are și un pic de făină, să mai îngroașe sosul
Diva în bucătărie: cu oregano și pătrunjel
Bărbatul la crătiță pune și ardei gras, morcovi
Transylvanian Kitchen o servește cu mămăliguță
Și ceva absolut gourmet de la Magda Adina (apropos, are foarte multe rețete cu ciuperci) cu leurdă

3 Comments

  • magda adina
    3 aprilie 2017 at 23:10

    Multumesc,Cata!!
    Esti minunata!! <3

  • Cătălina
    3 aprilie 2017 at 23:11

    Te pup!

  • magda adina
    3 aprilie 2017 at 23:21

    Nu credeam ca se mai uita cineva la retetele mele :)..
    Si eu va pup.Erik e un scump! <3

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.