Menu

Restaurant ASK, Helsinki- o stea Michelin

Ravintola ASK-9

Română

Toamna aceasta am fost din nou în Finlanda și am hotărât că ar fi cazul să vedem ce are de oferit Helsinki iubitorilor de mâncare bună. După câteva căutări și câteva bloguri de food citite am aflat de restaurantul ASK. Restaurantul este deschis de 3 ani și a acumulat în tot acest timp review-uri foarte bune și o stea Michelin. Ne-am rezervat două locuri la cină și ne-am și primit confirmarea. Odată cu ea, am primit și câteva instrucțiuni, printre care aceea de a ne rezerva 3-4 ore din timpul nostru pentru a putea trece prin tot meniul și băuturile aferente lui. Deja ne era cert că nu va fi vorba despre o cină obișnuită.

Restaurantul ASK cu o stea Michelin e deținut și condus cu mâini blânde și inovatoare de către cuplul format din Linda Stenman-Langhof și Filip Langhof. Puteți citi despre ei și povestea lor în acest interviu.

Restaurantul este ascuns undeva în apropierea centrului orașului Helsinki, pe o străduță tăcută din cartierul Kruununhaka. Restaurantul este destul de greu de remarcat de afară, iar odată intrat descoperi o sală de mese mică, decorată foarte simplu dar elegant. Restaurantul are doar 26 locuri și aproape toate erau ocupate când ne-am făcut și noi apariția în acea seară de joi.

Am fost primiți călduros și îndrumați către masa noastră. După ce ne-am așezat comfortabil am fost întrebați dacă nu dorim să deschidem seara cu șampanie. Și binențeles că am acceptat! La acest moment și-a făcut apariția somelierul nostru, Angel, care ne-a prezentat un mic istoric al podgoriei și ne-a turnat în pahare șampanie Fourny & Fils Blanc de Blancs.

Nu am terminat bine de făcut încălzirea că au început să vină aperitivele și vinul ce le însoțea. Restaurantul nu are chelneri, cei care servesc la mese fiind înșiși chefii. Și asta mai ales pentru că ultimele retușuri din farfurie le făceau în fața noastră. În același timp, prezentau rând pe rând ingredientele și metoda de preparare pe scurt, atenționându-ne dacă trebuia să ne ferim de oase, alice- ceea ce nu a fost cazul, totul era impecabil.

Pentru cunoscătorii de vinuri, aceasta este lista cu care ne-am delectat:

Șampanie Fourny & Fils Blanc de Blancs

Friedrich Becker, Das Ohr, 2013

Samuel Billaud, 1er Cru, 2013

Laurent Vogt, Les Perles Rares, 2012

Dr. Burklin-Wolf, Deidesheimer, 2014

Vincent Girardin. Santenay, 2010

Fontodi, 2008

Malvira’, Birbet, 2012

Rivesaltes Ambre, 2000

Ce ne-a plăcut foarte mult din această experiență în afara echipei extraordinar de atente și dedicate, a fost eleganța și simplitatea felurilor. Nu era nimic care să pară în plus, ingredientele erau prezentate într-o manieră simplă dar preparate cu cea mai mare grijă și pricepere și într-un fel în care le punea în evidență aromele și părțile lor cele mai bune. Fiecare fel se baza pe un ingredient sau o idee cum ar fi, de exemplu, „Pește alb și fum” sau „Pădure de gălbiori”. Multe dintre felurile prezentate au rădăcini adânci în bucătăria finlandeză, dar totul era pregătit prin metode moderne. Ingrediente precum viili (un produs din lapte fermentat), etikka (un oțet puternic din orz), șalău, rădăcinoase, fructe de pădure și chiar măruntele frunze de măcrișor sunt toate foarte familiare oricui a petrecut ceva timp prin Finlanda (sau alte țări nordice). Restaurantul pune în evidență produsele și mâncarea locală (cum ar fi brânza de la ferma Ahlman) și simplul dar elegantul stil finlandez în ceea ce privește design-ul și tacâmurile.

Oamenii erau extrem de prietenoși chiar dacă erau cumva grăbiți să ne servească mâncarea la temperatura corectă, au așteptat răbdători să facem fotografii și au schimbat câteva vorbe cu noi. Pe cealaltă parte, noi ne-am rezervat timpul și plăcerea de a admira și degusta fiecare preparat, chiar dacă nu trebuia să așteptăm mult până următorul era adus la masă.

În meniu erau trecute opt feluri de mâncare, dar în realitate, dacă e să punem și aperitivele, finger food-ul, brânzeturile, amousebouche-urile, cafeaua și felul principal divizat în două părți, plus un extra desert, numărul total a fost mult mai mare.

Acum, acestea au fost felurile de mâncare, cu notele noastre:

1. Snacks și amuse bouches:

Crackers din gălbiori și crackers făcuți cu etikka cu o cremă din viili. Foarte delicați și gustoși.
Bucăți de inimă de miel medium rare, servite reci cu merișoare murate cu un an în urmă, delicios. Servit pe o ramură de molid, pe o piatră de râu.
Ridichi de lună foarte tinere cu iaurt
Brânză de capră cremoasă învelită în ierburi
Supă clară de tomate servită rece, cu o roșie cherry făcută pe grătar– delicioasă și extraordinar de fresh
Castravete tânăr făcut la grătar- coaja era carbonizată, miezul moale și dulce- servit cu sos de muștar cu boabe și smântână fermentată– extraordinar, simplu și neașteptat de bun. ceva de încercat și acasă în vara următoare.
Pâine proaspătă cu conținut redus de gluten, unt făcut de ei

2. Meniul de degustare

Pădure de gălbiori– o cremă coaptă de gălbiori (custard), servită cu gălbiori trași foarte puțin la tigaie, chipsuri subțiri cu gălbiori, frunze și tulpini tinere de răcovină
Raci și bob tânăr– o supă extrem de bună făcută cu supă bază din raci, însoțită de carne de raci, smântână și boabe de bob verde abia gătite. Gustul era foarte intens de la aroma crustaceelor.
Pește alb și fum– un splendid și delicios pește, arpagic făcut ușor pe grătar, praz tânăr, totul unindu-se bine sub o cupolă care ținea înauntru fum de fân- așa a ajuns la masă și a fost scos după 2 minute în fața noastră
Țelină și soc– rădăcină de țelină coaptă încet, sos alb făcut cu ou, unt, și soc, frunze de țelină deep fried. Țelina era foart moale (se topea în gură), aroma era și accentuată ușor și de frunzele crocante.
Păstârnac și șalău– felul nostru favorit din această seară- peștele a fost delicios, cu o textură perfectă, păstârnacul tânăr, crocant și dulce, sosul absolut minunat în simplitatea lui (beurre noisette) – A trebuit să cerem câteva felii de pâine în plus ca să curățăm bine farfuriile, nu glumesc.
Sfeclă și rață sălbatică– o poveste în două părți: prima a fost compusă din piept făcut rare, piure de sfeclă, sfeclă tânără coaptă. A doua a fost compusă din confit de rață, supă de sfeclă și smântână fermentată. Ambele părți au fost perfecte.

3. Deserturile

Porridge spumos din secară și lingonberries, servit cu sos de vanilie– Terciul a fost fin și trecut prin sifon, era spumos ca un mousse. Acest desert, deși reinterpretat face parte din aromele familiare oricui și-a petrecut copilăria în Finlanda, într-o compoziție perfectă.
Brânză albastră de la ferma Ahlman servită cu o marmeladă de mere și rubarbă
Afine și lapte– Afine proaspete, granita de afine și o cremă dulce din lapte, asezonat cu frunze de măcrișor. Inspirat de pădurile și fermele finlandeze.
Măr și licorice– Cătălinei nu prea îi place licoricea dar a recunoscut cu mâna pe inimă că acest desert a fost incredibil: mere coapte lent, sos din licorice, înghețată din unt maro (brown butter), boabe crocante de hrișcă. O minunată combinație de arome și texturi.

4. Petites fours și altele

Mini tarte cu cremă de lămâie și flori de crăițe
Rubarbă glasată cu ierburi
Bucăți de rubarbă din compot cu viili

Am încheiat cina cu o ceașcă delicată plină cu cafea făcută în vas Chemex. Eram mai mult decât sătui la acel moment și foarte veseli (și din cauza vinurilor consumate). Vinuri care, apropos, au îmbogățit și mai mult experiența avută, de la albe la roșii până la cele dulci ce însoțeau deseturile. Toți clienții plecaseră, noi am stat un pic mai mult și-am povestit cu Angel și fata care era gazda serii și care a avut grijă să nu ne lipsească nimic.Pe la miezul nopții am decis să ne întoarcem la hotel foarte fericiți și mulțumiți de această călătorie în bucătăria nordică modernă.

Notă: pentru a putea face aceste fotografii le-am scris un email în prealabil.

Rezervările se fac aici.

RESTAURANT ASK
VIRONKATU 8, 00170 HELSINKI
INFO@RESTAURANTASK.FI
CONTACT +358 40 581 8100

****

English

This autumn we had a vacation in Finland and decided to see what Helsinki has to offer for the lovers of good food. After some searching and reading various food blogs we found Restaurant Ask. The restaurant has been open for three years and gathered a lot of great reviews and even a Michelin star. We reserved two seats for a dinner and received the booking confirmation. With the confirmation came instructions to reserve 3-4 hours of time to go through the menu and the carefully matched beverages. Clearly this wouldn’t be an ordinary dinner.

The restaurant is located near central Helsinki, on a quiet street in Kruununhaka area. Restaurant itself looks fairly inconspicuous from the outside, but the doors open to a simply but elegantly decorated dining area. The restaurant has only 26 seats, and almost all seats were filled when we entered the restaurant on that Thursday evening.

We were greeted and led to our table. After we settled in, we were asked if we would like some champagne. Of course we would! This is when we met our sommelier Angel, who first served us some Fourny & Fils Blanc de Blancs champagne. The restaurant offers a wide variety of wines, each one carefully matched to the dishes. There is also an option for non-alcoholic beverages, but we went for the wines.

We didn’t have to wait long for being served the first appetizers and wine after the champagne. The chefs themselves brought the dishes to the table and added the final touches to them in front of us. Our sommelier told us a lot about the each wine and their makers, the grapes and various interesting anecdotes the beverages and their producers.

For you wine connoisseurs, here’s the list of wines we had:

Fourny & Fils Blanc de Blancs champagne

Friedrich Becker, Das Ohr, 2013

Samuel Billaud, 1er Cru, 2013

Laurent Vogt, Les Perles Rares, 2012

Dr. Burklin-Wolf, Deidesheimer, 2014

Vincent Girardin. Santenay, 2010

Fontodi, 2008

Malvira’, Birbet, 2012

Rivesaltes Ambre, 2000

The staff was extremely friendly and even though they were in a hurry they patiently waited for us to take our photos and exchanged few words with us when bringing the dishes. We, on the other hand, had plenty of time to savour the previous dish but didn’t have to wait too long until the next one arrived.

What we loved most about this experience beside the team’s care, patience and dedication, was the elegant simplicity of the dishes. There was nothing unnecessary on the dishes, the ingredients were presented in a simple manner but prepared with utmost care and skill and in a way that brought out their best sides and flavors. Each dish was based on an ingredient or an idea, such as “White fish and smoke” or “Chanterelle forest”. Lot of the dishes had firm roots in traditional Finnish cuisine, but everything was made with modern methods. Ingredients they used like viili (a fermented milk product), etikka (strong barley vinegar) pike perch, root vegetables, berries and even the oxalis leaves are all very familiar to anyone who has spent their some time in Finland. The restaurant favors local food (like the cheese from Ahlman farm) and simple but elegant Finnish style in their design and tableware. Even though this was our first time in the restaurant, the atmosphere felt… familiar.

On the menu there were listed eight dishes, but in reality with all starters, finger foods, cheese, coffee, main dish divided into two parts and an extra dessert course the total number of dishes was much more.

Now, the dishes, with our notes:

1. Snacks and amuse bouches:

Chanterelles crackers and crackers made with etikka with a dip made from viili. Very delicate and tasty.
Medium rare lamb heart with last year’s cranberries (pickled), delicious. Served on a spruce sprig on a stone.
Young radishes with yogurt
Creamy goat cheese rolled in herbs
Cold clear tomato soup with a grilled cherry tomato– delicious, refreshing
Grilled cucumber with mustard sauce and sour cream– extraordinary, simple and unexpectedly delicious. Charred on the outside, sweet and soft on the inside. Something to try home next summer.
Freshly baked sourdough bread and home-churned butter

2. The tasting menu

Chanterelles forest– chanterelle custard and pan-fried chanterelles with chanterelles crisps, fresh chickweed
Crayfish and fava beans– very very delicious soup made simply of crayfish stock, crayfish meat, cream and barely cooked fava beans. Extremely intense and good crayfish flavor.
White fish and smoke– gorgeous and delicious fish, grilled young onions, fresh leek, all under a bell like cover to keep the hay smoke inside- to be removed only when arriving at the table
Celeriac and elderberry– slow baked celeriac root, white buttery sauce with elderberry, deep fried celerian leaves. Tender and mild-flavor nicely accentuated with the crispy leaves.
Parsnip and Pike perch– our favorite of the night- the fish was delicious, with a perfect texture, the parsnip was sweet, the sauce just gorgeous in its simplicity (beurre noisette) – We just had to ask for some more pieces bread to really clean the plates.
Beetroot and wild duck– a story in two parts: the first one was composed by a rare made duck breast, beetroot puree, baked baby beetroot. The second was composed of duck confit and beetroot soup, sour cream. Perfectly done, both of them.

3. The desserts

Lingonberries rye porridge with vanilla sauce– the porridge was fine and foamy, like a mousse. Another flavor familiar to anyone who spent their childhood in Finland, in a perfect composition.
Finnish blue cheese from Ahlman farm served with a piece of rhubarb and apple marmalade
Blueberries and milk– fresh blueberries, blueberries granita and a sweet creamy raw milk with oxalis leaves on top. Inspired by the Finnish forests.
Apple and licorice– now, Catalina says she don’t really like licorice even she had to admit that this dessert was just gorgeous: baked apples, licorice sauce, brown butter ice cream, buckwheat crisps. Wonderful combination of flavors and textures.

4. Petites fours (or others)

Lemon curd tartelettes with marigold petals
Candied rhubarb with herbs
Rhubarb compote with viili

To end this four-hour dinner we had a coffee- made with a Chemex pot. We were pretty satiated at this point, and very cheerful (also because of all the wine we had. Wines, that by the way had been all great companions for their dishes, from the whites to the reds and the sweet dessert wines). All other clients had left, we stayed a while longer and chatted with our servers. Around midnight we started to head back to our hotel, extremely satisfied with our dinner.

The Restaurant ASK is run with a gentle touch and creative ideas by Linda Stenman-Langhof and Filip Langhof. You can read more about them here.

You can book a table here.

RESTAURANT ASK
VIRONKATU 8, 00170 HELSINKI
INFO@RESTAURANTASK.FI
CONTACT +358 40 581 8100

5 Comments

  • Florin
    8 decembrie 2015 at 18:20

    clasic Nordic nouvelle cuisine, desi pare mult mai aproape de ceea ce intelege un om normal din conceptul de „mancare” fata de ce ofera Noma (desi cand aud de fermentatie un an de zile, exact acolo ma duce gandul). btw, au pana si acelasi tip de farfurii artizanale, pietre, lemne si ardezie. 🙂

  • dia
    8 decembrie 2015 at 18:34

    foarte frumoasa experienta voastra! multumesc ca ai postat acest articol, am incercat sa vad locatia prin ochii vostri!

  • catalina
    14 decembrie 2015 at 9:08

    imi cer scuze pt.meschinaria intrebarii:cat a costat aceasta experienta?

  • Cătălina
    14 decembrie 2015 at 18:19

    Cred ca preturile variaza in functie de meniu. Un meniu pleaca de la 89 eur (doar mancarea), fara vinuri. Preturile sunt la ei pe site.

  • […] fi vrut să am eu ideea aceasta și, mai ales, să iasă ca acea înghețată gustată la restaurantul ASK din Helsinki. Dar și această rețetă improvizată a dus la un rezultat bun, iar noi ne-am […]

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.