Menu

Guacamole – dip mexican cu avocado

Guacamole este alături de salsa printre cele mai celebre dip-uri sud-americane. La noi nici macar nu exista cuvântul cu care să traducem acest tip de sos care să se mănânce în acest mod, ar semăna cu fondue-ul franţuzesc cu marea excepţie că fondue-ul este mai mereu procesat termic şi în final un sos „topit” :). Avocadoul m-a fascinat de când l-am gustat prima oară, mi se pare că nu seamănă cu nimic altceva iar guacamole-ului pe care îl prepar i-a evoluat gustul pe măsură ce m-am convins de importanţa fiecărui ingredient.

Am făcut în alte dăţi guacamole în care am înlocuit coriandrul, atât de rar găsit pe la noi, cu pătrunjel, lime-ul cu lămâie normală şi ceapa roşie cu ceapă verde sau albă, dar până la urmă varianta originală îmi pare de departe cea mai bună. Mai ales coriandrul consider că nu poate fi înlocuit cu pătrunjel, cele două doar arată asemănător, gustul este complet diferit.


Pentru 4 porţii (4 porţii normale pentru un dip, noi l-am mâncat cu mare poftă în doi pe tot, ca pe o masă consistentă :D) avem nevoie de:
3 avocado mari copţi
3 roşii prunişoară mici
o ceapă roşie potrivită
o legătură de coriandru proaspăt
zeama de la 1-2 lime
un căţel de usturoi
1-2 chili / jalapeno sau altă naţie de ardei iute de provenienţă sud-americană, sau dacă nu e să aveţi, un ardei iute de care aveţi
sare şi piper
o pungă mare de nachos

Modul de preparare e cât se poate de simplu. În primul rând trebuie să avem grijă să folosim avocado copţi şi pentru a ne asigura de asta, avem grijă când îi cumpărăm să fie cu coaja lucioasă şi neloviţi de la transport şi îi lăsăm 2-3 zile la temperatura camerei să se coacă. Dacă ignorăm acest sfat, diferenţa nu o face doar gustul, ci şi faptul că se vor zdrobi mult mai greu.

După ce avem aceşti avocado copţi, ne apucăm de treabă. Mai întâi le spălăm pe toate: avocado, ceapa, roşiile, lime-urile, coriandrul. Apoi le curăţăm, cu avocado-ul merge simplu: îl tăiem pe jumătate pe toate părţile până la sâmbure, apoi forţăm tăietura cu cuţitul, îi scoatem sâmburele şi apoi îl decojim, dacă e copt cum trebuie, putem să-l decojim şi fără cuţit. Apoi îl zdrobim cu furculiţa într-un bol. Treaba asta e foarte uşoară dacă avocadoul este copt şi foarte dificilă dacă nu e copt, până şi cu ajutorul unui mojar te apucă pandaliile. Ne oprim din zdrobit înainte să-l facem o pastă omogenă, trebuie să rămână cu bucăţi de avocado prin el.

Apoi adăugăm jumătate din zeama de lămâie, ceapa tocată mărunt, roşiile cărora le-am scos seminţele şi pe care le-am tocat cubuleţe, usturoiul şi coriandrul tocat fin. Amestecăm şi apoi potrivim gustul cu sare, piper proaspăt măcinat, chili tocat foarte mărunt şi zeamă de lime.

Servim cu nachos, tortilla, biscuiţi săraţi, felii subţiri de pâine prăjită sau orice altceva vă inspiră. Cândva pe viitor o să aprofundez şi subiectul nachos, am zis 😛

Frumoasele poze au fost făcute ca de obicei de Radu.

4 Comments

  • Delicioasa
    26 august 2011 at 14:25

    Foarte faina reteta si pozele sunt super dragute. Imi place la nebunie guacamole. Ai gasit prin Romania jalapeno sau ai folositi chilli? O zi frumoasa!

  • Ana
    29 august 2011 at 10:47

    superbe poze, iar guacamole, un deliciu, oare o exista cineva caruia sa nu ii placa?

  • Ana
    9 septembrie 2011 at 13:05

    Mulțumesc frumos dragelor 🙂

    Delicioasa, am folosit chili, dacă introduceam și jalapeno în ecuația ingredientelor obligatorii cred că ajungeam să pun rețeta pe blog după foaaaaarte mult timp 😛

  • […] con carne dar îl publicăm în altă zi că nu mai avem timp. Pe site, în schimb, puteți găsi: guacamole, avocado cu salsa de roșii, supă picantă de […]

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.