Menu

Ciorbă de lobodă cu sau fără carne

Am ales acest titlul pentru că am câteva prietene care au alte orientări în afară de cea omnivoro- carnivoră pe care o au cei mai mulţi români. Sunt vegetariene.

Ciorbiţa de faţă până la un punct le respectă dorinţa de a nu consuma carne, ouă sau lapte (şi toate derivatele lor), după care se adresează majorităţii.

Loboda, o ştie toată lumea. Apare primavară în piaţă, printre legăturile de leuştean, ceapă verde, salată verde şi alte bunăciuni tinerele. Plăntuţa aceasta uşor aromată poate avea frunze verzi sau roşietice şi în funcţie de colorit, ciorba va avea zeama mai albă sau mai roz, după caz. Bunica îmi făcea multă când eram copilă şi era ciorba mea preferată. Îi spuneam simplu: ciorbă cu vin (pentru că de cele mai multe ori îmi făcea din lobodă roşie).

Să purcedem aşadar la facerea ciorbei, iar eu ma voi întoarce în timp, să-mi văd bunica încinsă la cap cu un batic, tocând legume şi amestecând de zor în oala de ciorbă.

Ingrediente pentru o oală mare şi sănătoasă:

8- 10 legături de lobodă
1 legătură de ceapă verde
1 morcov
2-3 linguri de orez (eu am folosit din cel mixt)
1 litru borş
2 ouă
150 grame bacon uşor afumat
sare, ulei

Loboda se curăţă bine de cotoare/ tulpini (se păstrează doar frunzele întregi şi vârfurile). Se spală frumos în jet de apă rece şi se toacă. Se pune într-un vas încăpător şi se freacă cu puţină sare ca să-şi lase o parte din zeamă.

Ceapa verde, curăţată şi spălată, se toacă şi se pune la călit cu puţin ulei. Va fi urmată la scurt timp de morcovul care a primit pe rând aceleaşi tratamente. Când le e lor lumea mai dragă aruncăm peste ele grămada de lobodă şi lăsăm focul mai mic. În vreo 5-10 minute din muntişorul iniţial de lobodă vor mai rămâne aşa, cam vreo 3 mâini.

La acest moment se adaugă apă cam până la o palmă peste nivelul lor se lasă vreo 10 minute să fiarbă la foc mediu. În acest timp, se spală bine orezul și apoi se adaugă şi el în oală la fiert. Se adaugă borşul în cantitatea dorită (adică în funcţie de cât vreţi ciorba să fie: mai acră sau mai acrişoară).

După vreo încă 10-15 minute vine timpul să vă decideţi dacă lăsaţi ciorba la acest stadiu sau treceţi de altă parte a lanţului trofic. Dacă o lăsaţi doar cu legume sau adăugaţi şi restul ingredientelor. Dacă aţi ales prima variantă, opriţi focul şi lăsaţi să plutească în voia oalei mâna de leuştean spălată şi tocată.

Dacă aţi ales a două variantă, luaţi cele două ouă şi băteţi-le bine. Apoi faceţi din ele o omletă pufoasă şi mediu prăjită. Mai precis, n-o ardeţi! :). Când e gata, o rupeţi în bucăţi mai mici şi o puneţi în oala de ciorbă care încă mai fierbe. După vreo 5 minute opriţi focul şi puneţi leauşteanul proaspăt spălat şi tocat.

Lucrurile nu se încheie aşa. Bacon-ul se taie bucăţi mici şi se prăjeşte bine pe toate părţile până devine aproooooape crocant.

Când serviţi, peste ciorba din castron, se adaugă câteva bucăţi de bacon. Bunica de obicei îl lăsa şi pe el la fiert după ce îl prăjea înainte în omletă. Dar am ales să îl las crocant pentru gustul intens.

Poftă bună 🙂

7 Comments

  • Oniska
    26 iunie 2010 at 11:24

    looks delicious… cu siguranta, o incerc maine 😀
    azi am facut ciulama de ciuperci, dar aveam panacota in plan pt maine…acum adaug si asta.
    Merci 🙂

  • Ioana Chilu
    26 iunie 2010 at 11:29

    Bre, din asta chiar am sa incerc, n-am mancat in viata mea…
    Ce-am observat…ai batut oualelelele in farfurie din aia rustica, dar ai pus ciorba la sfarsit intr-una moderna :))

  • Cătălina
    26 iunie 2010 at 21:51

    :)) Păi am tot pozat în cea rustică. Mă gândeam să nu cumva să vă plictisiţi dacă o vedeţi tot timpul.

    Cu plăcere Oana. Da, încearcă panacota sau ai răbdare până luni, că voi pune o reţetă dementă 😛

  • Oniska
    27 iunie 2010 at 17:17

    Am facut ambele azi si sunt bune de tot!
    Merci mult pentru retete!
    Eu nu pot gati daca nu vad cum trebuie sa arate la fiecare pas si site-ul vostru e minunat 😀

    Astept si reteta de luni 🙂

  • Cătălina
    27 iunie 2010 at 21:34

    Mulţumim frumos. Te pup 🙂

  • muntele
    6 martie 2012 at 10:21

    m-ai strigat?

  • […] cu loboda mai gasiti aici: 1. Ciorba de loboda 2. Ciorba de primavara 3. Ciorba de loboda cu sau fara carne 4. Ciorba de loboda rosie cu sira de […]

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.