Menu

Pui în lapte

Mai ţineţi minte (bine, ele se fac şi acum dar sunt al naibii de scumpe dacă nu le faci acasă) că de-a lungul vremii au fost menţionate câteva femei celebre ale lumii care obişnuiau să facă băi în lapte? Le amintesc aici doar pe Cleopatra, Elisabeta I a Angliei, Elisabeta Bavariei, etc. Băile în lapte fac piele finuţă şi nu numai. Sunt bune şi ca tratamente pentru unele boli la copii. Acum, pentru că nu suntem într-un centru de înfrumuseţare şi relaxare (deşi, ce bine ar fi!), să ne întoarcem în bucătăria noastră înfierbântată de cuptorul încins la 190 – 200 grade C (treapta 4) – să ne simţim ca într-o saună uscată, zic.

 

Şi la puiul, în cazul de faţă 3 pui, care ne aşteaptă cuminţi să-i gătim. Petrecerea de 15 persoane cerea hrană grămadă şi pentru că nu am vrut să ne facem o gaură extremă în buget şi pentru că voiam să uimim printr-o reţetă ciudată şi în acelaşi timp stârnitoare de aplauze, am ales „Pui în lapte” din una din cărțile lui Jamie Oliver.

Am ales 3 pui frumoşi şi grăsuni.

Pentru care am avut nevoie de:

3 batoane de scorţişoară
1 mână de frunze de dafin
2 pachete de unt
Ulei de măsline
2-3 lămâi
1,5 L lapte
1-2 mâini salvie proaspătă (De obicei e ultima care se cumpără din supermarketuri după busuioc, mentă, rozmarin, oregano, cibuletă. Ce greşeală!!)
Vreo 15 căţei de usturoi zgomotoşi şi agitaţi
Sare grunjoasă de mare
Piper negru

Puii se spală, se curăţă, pigulesc şi se lasă la zvântat. Se bagă în fiecare câte un baton de scorţişoară şi 2-3 frunze de dafin.

Când îi simţim mai tensionaţi ne punem oleacă de unt moale în palme, puţină sare şi piper şi începem să-i masăm pe toate părţile. Apoi îi lăsăm la „împachetat” într-o tavă în care am pus la încins ulei de măsline şi un pachet şi jumătate de unt. Îi întoarcem pe toate părţile până se rumenesc bine, bine. Pielea trebuie să fie aurie, aroma de caramel cu unt. Pff, de vis.

Urmează partea tristă în care trebuie să scoatem puii într-un vas şi să scurgem aproape tot untul din tavă (lacrimi şi suspine!).

Apoi, turnăm o parte din lapte, adăugăm puii şi punem şi restul de lapte împreună cu salvia, cojile de la lămâi, usturoiul necurăţat (în tavă), sare, piper.

Lăsăm la cuptor cam 1 oră şi un sfert, 1 oră şi jumătate, timp în care, din când în când facem puilor o baie cu sosul minunat mirositor din tavă.

Când serviţi la masă, scoateţi carnea într-un platou, desprinsă de pe oase şi stropiţi-o din belşug cu sos. Puteţi servi alături legume coapte şi apoi călite în ulei de măsline, legume natur, spanac etc.

3 Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.