Prepelițe marinate în lapte, cu zbârgioci și coajă de lămâie (făcute pe grătar sau la cuptor)

prepelite in lapte mici-46Când am mâncat prima dată prepelițe mi s-au părut tare micuțe dar bune. Începusem să mănânc carne de pui (din comerț) din ce în ce mai rar și am ales această opțiune pe lângă puii trimiși de mama (sau carnea de rață).

Acum vreo două săptămâni, înainte să plecăm în vacanță, eram călare pe bicicletă trăgând după mine un pachet cu carne de prepeliță și ouă de vreo trei feluri de la Ferma Bună. Absorbită în gânduri- cum să gătesc carnea, ce să fac cu ouăle, ce deserturi să scot cu ouă de prepeliță, n-am observat că portbagajul s-a desprins din spate și cutia BUF! pe asfalt. Noroc că abia plecasem și încă nu intrasem încă în trafic că cine știe ce friptură plată și omletă cu ulei de motor ajungeau prețioasele din cutie.

Am ajuns acasă șontâc-șontâc pentru că între timp îmi trăsesem și o pedală zdravănă, cu zimți, în pulpa piciorului 🙂 Pe lângă bicicletă, ținând de portbagaj.

Morala: dacă sunteți băutor de cafea, prima dată, întâiaș oară când vă treziți de dimineață, băgați o doză. Că nah, nu funcționați la 100%

Revenind la prepelițe cum ziceam, chiar înainte de vacanță am decis să facem un grătar la părinții mei și după ce ne-am aprovizionat cu diverse de la piață, ne-am apucat de pregătit înaripatele cele mici.

Dacă nu ați gustat până acum o carne gătită în lapte, zic s-o faceți 😀 Am încercat cu pui, pește, porc. Ies excelente. Așa că aceiași soartă le-am decis-o și prepelițelor.
Rețeta a curs de la sine în timp ce o pregăteam, mare parte din idei venind din faptul că trebuia să lăsăm frigiderul gol ca să nu avem surprize. Dar n-a fost o șaormă cu de toate, vă asigur.

Ingrediente necesare pentru 2 persoane, prepelițe marinate în lapte, cu zbârgioci și coajă de lămâie (sau 4, depinde cât mănâncă fiecare)

4 prepelițe (cei de la Ferma Bună le au proaspete, vidate în pachete)
50 g unt
400 ml lapte
3,5%
coaja de la o lămâie
10 g ciuperci uscate (eu am avut zbârciogi dar cred că merg foarte bine și cu hribi)
4 căței de usturoi
sare, piper, nucșoară după gust

În primul rând, se pun zbârciogii în apă și se lasă la hidrat cam 30 minute.

Untul se pune într-un vas, pe foc mic până când își schimbă culoarea în maroniu deschis iar casa se umple de miros de alune prăjite (nu degeaba i se spune beurre noisette). Atenție să nu îl ardeți. Se pun ciupercile în el și se amestecă de câteva ori pentru aromă.

Prepelițele se scot din ambalaj, se spală sub jet de apă rece, eventual se înlătură orice urmă de puf, pene (deși n-a prea fost cazul). Se pun pe șervete de bucătarie și se tamponează tot cu așa ceva, să fie pielea cât mai uscată. Cu ajutorul unei foarfece se taie pe șira spinării și apoi se aplatizează prin presare cu mâna. Toate prepelițele se ung bine cu unt (folosind o pensulă), cu precădere pe partea cu piele.

Laptele se pune într-un vas, se pune restul de unt, ciupercile, coaja de lămâie, cățeii de usturoi, sarea, piperul, nucșoara. Se amestecă.

Fiecare prepeliță se pune într-o pungă alimentară, se toarnă câte un polonic din amestec având grijă ca în afară de lichid, fiecare să conțină și din ingredientele solide (ciuperci, usturoi, coajă de lămâie).

Se lasă la rece măcar 2 ore.

Noi am ales să le facem pe grătar, dar ele se pot face foarte bine și la cuptor. Și probabil că ar ieși chiar mai bine. Cuptorul trebuie să fie la 200 grade C, timpul 35-45 minute (și să le țineți sub capac măcar primele 10-15 minute).

Pentru versiunea grătar, se scot prepelițele din pungi, se scurg, se pun pe grătarul încins. Dacă aveți cum să puneți un capac tip clopot, vă sfătuiesc să o faceți (măcar în primele 10 minute de stat pe grătar). Focul nu trebuie să fie prea iute altfel se arde pielea și nu se gătește carnea îndeajuns. Se țin pe grătar până când, dacă sunt înțepate în zona pieptului, în loc de suc sângeriu iese suc clar (cam 15 minute pe fiecare parte ar fi de ajuns, dar depinde de cât de intens este focul).

Nu am reușit să mâncăm toate păsările pentru că mai aveam și altele pe grătar dar, a doua zi, au fost minunate tăiate felii în sandwich-urile pregătite pentru călătorie.

În altă ordine de idei, ouăle au fost folosite în diverse salate (cu roșii, telemea, avocado, sare, piper, ulei de măsline, suc de lămâie)/ (roșii, pătrunjel, caș din lapte de vacă, ceapă roșie, ulei de măsline, sare, piper, suc de lămâie), pe cele marinate am reușit să le gust într-o salată cu mazăre, cartofi și verdețuri făcută de Andreea de la Taste Bazaar. Ideea cu ouăle gata curățate în vid mi se pare de mare ajutor (cei care mănâncă frecvent ouă de prepeliță știu că nu sunt chiar simplu de curățat).

Nutrition Facts
Per 1 prepeliță (4)

Amount % Daily Value*
Calories 373
Total Fat 27g 42%
Sodium 294mg 12%
Total Carbohydrate 7g 2%
Sugars 5g
Protein 26g 52%

*Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily values may be higher or lower depending on your calorie needs.

Note- Alte rețete cu carne de prepeliță din blogosfera românească:

La grătar, cu legume coapte de la Brîndușa.
Prepelițe la cuptor (cu bacon) de la Sisters’ Kitchen
La cuptor, cu salată de rodie, de la Mihai.
Umplute, la cuptor de la Laura Adamache.
La cuptor, cu unt aromat de la Cuina Bănățană.
Prepelițe în vin și coniac de la Nicolai.

Etichete: , , , , , ,

Lasă-ne un comentariu