Menu

Plăcintă finlandeză cu afine (Muropiirakka)

Acum două zile eram pe cale să termin de cusut o rochie din in, și ca la fiecare nou proiect, binențeles că unele părți au ieșit aproape perfect și altele au ieșit pe dos. Rochia mea era cusută bine cu excepția unei mâneci care era… pe dos. O prietenă mi-a zis să o las așa, because fashion, dar eu am stat și am descusut-o și am recusut-o și acum rochia e gata de brodat. O să pun poze cu ea când e gata, aici.
De supărare că am făcut o așa greșeală, ieri dimineață nu voiam să mă reapuc de rochie, și simțeam nevoia organică să coc ceva, orice. Așa că am luat cartea de rețete finlandeze, am scotocit congelatorul și am făcut o plăcintă cu afine care e aproape mâncată. E bună rău și nu are nevoie de multe ingrediente.
Mai toate rețetele nordice sunt măsurate în dl așa că am și cântărit tot, de unde și valorile mai dubioase (pe care voi le puteți rotunji).

Ingrediente pentru plăcintă finlandeză cu afine

Pentru blat:

100 g unt la temperatura camerei
74 g zahăr tos
1 ou mare
1 linguriță praf de copt
146 g făină albă de grâu
1 vârf cuțit sare

Pentru umplutură

70 g unt rece de la frigider
50 g zahăr tos
55 g făină albă de grâu
430 g afine de pădure proaspete sau congelate (nu trebuie decongelate)

Se pornește cuptorul și se lasă la 200 grade C.

Într-un vas adânc se bat spumă untul moale împreună cu cele 74 g zahăr. Apoi se adaugă oul și se bate în continuare. Praful de copt șe pune în făină și se amestecă, se cern împreună. Ingredientele uscate se adaugă treptat pentru untul moale bătut și se mixează energic (cu mixer cu palete sau lingură de lemn). Când se încorporează toată făina, amestecul se pune într-o tavă de 27 cm și se întinde egal.

În același vas (dar gol) se pun untul rece, zahărul tos și făina. Se frământă totul cu o furculiță până când se obțin niște firimituri mari. Nu se lasă făină neîncorporată.

Se pun afinele în tavă, se nivelează și apoi se împrăștie firimiturile peste ele.

Se bagă la cuptor 35 minute sau până când firimiturile se topesc și se colorează în brun auriu.

Se servește caldă sau rece, cu frișcă bătută sau înghețată. 🙂 Este important să fie lăsată măcare 10 minute să se odihnească după ce e scoasă din cuptor. Va fi mai ușor de tăiat.

5 Comments

  • Dana J
    31 iulie 2020 at 5:56

    Am vrut doar sa spun ca am făcut prăjitura sau placinta ca nu știu cum sa ii spun, aseară. Și in mijlocul măsurătorilor a luat cântarul razna. Mi-a rămas sa cam ghicesc in continuare. Am dublat portia, ca am zis ca dacă tot pornesc cuptorul sa știu de ce. Așa ca am panicat dublu când am văzut ca al meu cântar nu vrea sa îmi spună greutățile. Dar, azi când am mâncat am stat și m-am gândit mult de tot dacă am mâncat vreodată ceva cu afine mai bun. Și serios ca nu. Cred ca ce mi-a plăcut foarte mult a fost aluatul. Excelent. Am dat comanda la un cântar nou dar pana atunci cred ca încerc sa o fac din nou așa cum am făcut-o aseară. Cu măsurătorile astea americane in cups cred ca e posibil.
    Mulțumesc mult de tot. A fost minunata.
    Dana.

  • Cătălina
    31 iulie 2020 at 6:07

    Oh, pentru cazuri din acestea cred ca ar fi fost bine sa las si masuratorile folosite pe aici. Desi la unt nu merge tot asa.
    Ma bucur tare mult ca ti-a placut placinta. Eu sunt fara cuptor de cateva saptamani si sufar pentru ca gradina e plina de fructe. Dar am zis, cand e instalat, direct o muropiiraka fac.
    Multumesc pentru vizita!

  • Dana J
    1 august 2020 at 5:48

    Eu din nou! Am adus cântarul de la birou, îl folosesc la cântărit pachetele ce le trimit. Atâta timp cât poate cântări plicuricred ca va fi bun de cântărit și făina. Asta pana ajunge cel nou.
    Sa nu ai tu cuptor când așa lucruri grozave faci? Nu e drept! La noi încă nu sunt afine, a fost iarna foarte lunga și primăvara către vara foarte rece. Ca sa îți faci o idee încă nu sunt coapte vișinele, doar cireșele sunt de o săptămâna. Dar luna Iulie a fost foarte calda așa ca recuperam.
    Despre măsurarea ingredientelor sa știi ca eu prefer in grame chiar dacă locuiesc in State din 92 eu tot in sistemul metric gândesc. Îmi e tare ciudat și acum sa masor in sistemul imperial. Și acum 2 zile am aflat de la tine ca finlandezii folosesc dl. 😲😳 Asta e chiar data pe dos. Cel puțin in America sunt cups pentru lichide și cups pentru ingrediente uscate. Și totuși sunt aiurea pentru ca numai exacte nu sunt. Eu când m-am apucat de prăji am zis sa încep cu crumb crust, sa fie totul in castron la frigider gata de amestecat când am pus compoziția de blat in forma. M-am gândit ca nu strica daca o și făina și zaharul rece și untul tăiat in cubulețe. Am pus făina, chiar dacă mi s-a părut multă pentru 110 grame (am dublat rețeta) apoi am adăugat zaharul peste și untul. Untul cam știam cât pentru ca aici vine in pachet de un pound și conține patru batoane de 113 grame fiecare. In plus are și gradații pe hârtie ca sa știi cât e o lingura, și așa ca am adăugat unt cât știam eu ca ar trebui sa fie și când am adăugat untul a luat-o cântarul razna. De fapt nu cred ca a măsurat zaharul și făina bine dar când am adăugat untul mi-a arătat o diferența de 20 de grame doar. Și apoi încontinuu a schimbat gramajul. Așa ca mi-am dat seama ca e defunct. O cana de făina are de la 130 de grame pana pe la 160 așa ca am măsurat făina așa. Afinele au fost congelate și a scris pe pachet câte ounces sunt intr-o cana. Oricum, rețeta a spus 440 grame cred și un pound e 445 de grame așa ca a mers. Eu am copt prăjitura intr-o forma de tartă din ceramica, e mai lata decât o forma obișnuita și a încăput totul perfect. Îmi tot stătea forma asta pe raft de vreo 2 ani și nu știam ce sa fac in ea. 😁😁😁 As vrea sa pot atașa o poza sa vezi ce bine a ieșit. Nu știu cum nu am găsit blogul tău mai devreme dar îți spun ca asta nu e ultima chestie pe care am sa o fac. Următoarea e cozonacul cu alune și ciocolata. Dar eu îl bag la mixer ca doar de aia îl am.
    Cătălina mulțumesc din nou! Și by the way, pisicile tale sunt drăgălașe tare. Hai ca am scris un roman. Sorry!
    Cu drag.
    Dana.

  • Cata
    4 august 2020 at 13:24

    Ah, si acela este bun. Sper sa iti asa bine 🙂

  • Bocconcino
    22 decembrie 2020 at 10:03

    Super reteta de placinta, pot inlocui afinele cu altceva?!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.