Plăcintă finlandeză cu afine (Muropiirakka)

Acum două zile eram pe cale să termin de cusut o rochie din in, și ca la fiecare nou proiect, binențeles că unele părți au ieșit aproape perfect și altele au ieșit pe dos. Rochia mea era cusută bine cu excepția unei mâneci care era… pe dos. O prietenă mi-a zis să o las așa, because fashion, dar eu am stat și am descusut-o și am recusut-o și acum rochia e gata de brodat. O să pun poze cu ea când e gata, aici.
De supărare că am făcut o așa greșeală, ieri dimineață nu voiam să mă reapuc de rochie, și simțeam nevoia organică să coc ceva, orice. Așa că am luat cartea de rețete finlandeze, am scotocit congelatorul și am făcut o plăcintă cu afine care e aproape mâncată. E bună rău și nu are nevoie de multe ingrediente.
Mai toate rețetele nordice sunt măsurate în dl așa că am și cântărit tot, de unde și valorile mai dubioase (pe care voi le puteți rotunji).

Ingrediente pentru plăcintă finlandeză cu afine

Pentru blat:

100 g unt la temperatura camerei
74 g zahăr tos
1 ou mare
1 linguriță praf de copt
146 g făină albă de grâu
1 vârf cuțit sare

Pentru umplutură

70 g unt rece de la frigider
50 g zahăr tos
55 g făină albă de grâu
430 g afine de pădure proaspete sau congelate (nu trebuie decongelate)

Se pornește cuptorul și se lasă la 200 grade C.

Într-un vas adânc se bat spumă untul moale împreună cu cele 74 g zahăr. Apoi se adaugă oul și se bate în continuare. Praful de copt șe pune în făină și se amestecă, se cern împreună. Ingredientele uscate se adaugă treptat pentru untul moale bătut și se mixează energic (cu mixer cu palete sau lingură de lemn). Când se încorporează toată făina, amestecul se pune într-o tavă de 27 cm și se întinde egal.

În același vas (dar gol) se pun untul rece, zahărul tos și făina. Se frământă totul cu o furculiță până când se obțin niște firimituri mari. Nu se lasă făină neîncorporată.

Se pun afinele în tavă, se nivelează și apoi se împrăștie firimiturile peste ele.

Se bagă la cuptor 35 minute sau până când firimiturile se topesc și se colorează în brun auriu.

Se servește caldă sau rece, cu frișcă bătută sau înghețată. 🙂 Este important să fie lăsată măcare 10 minute să se odihnească după ce e scoasă din cuptor. Va fi mai ușor de tăiat.

Etichete: , , , ,

Lasă-ne un comentariu