Menu

Pui cu bok choy și ciuperci

pui cu legume costa doro-4Cum stăteam eu zilele trecute cu gândul la ce să scriu pentru articolul dedicat fotografiei culinare, m-am trezit cu un pachet de la prietenii mei vechi, Costa d’Oro. Prieteni,pentru că folosesc destul de des produse de la ei. Preferatul meu în afară de uleiul de măsline este cel de orez.

În pachetul de azi, însă, am găsit o sticlă de ulei de măsline nefiltrat, una de ulei cu Omega 3 (din mai multe tipuri de semințe: de porumb, struguri, floarea-soarelui, in şi tărâţe de orez) și una de ulei de măsline extra.

Văd că Oana s-a înfipt să-l folosească pe cel integral pe post de „sos”. O înțeleg perfect, mai am și eu ieșiri din astea tulburi. Eu m-am grăbit să coc o bucată de porc într-un maclavais cu mult ulei nefiltrat, oțet balsamic, sare aromată făcută de gagicile de la Milk and Toast and Honey și paprika afumată. A ieșit superbun, am mâncat cu lacrimi aseară.

Numai că acum vă voi povesti despre acest pui pe care eu am încercat să-l fac mai bun și să-l mai scot din regimul de stir fry în care l-am tot băgat de ceva vreme. Nu mănânc pui prea des, deși era carnea mea preferată când eram mică (pe locul doi după porc, desigur), dar nu pot să am toată ziua bună ziua rață pe masă.

Mbuuun.

Cum spuneam, n-am vrut stir fry, am făcut totul, pe rând, la cuptor mai puțin bok choy-ul pe care l-am perpelit bine în tigaia acoperită, astfel încât o față era caramelizată și cealaltă făcută frumos la aburi.

Ingrediente pentru 4 porții de pui cu bok choy și ciuperci

800 g pulpă pui fără piele, fără oase
2-10 linguri ulei (de ce o diferență așa mare?- poate unii vor mai puțin ulei, eu am vrut poșez cumva puiul în el dar fără să exagerez)
3 bok choy
4 ciuperci mari
regele stridie king oyster (sau hribi, dacă vă plac mai mult)
5-6 verze de Bruxelles
1/2 buchet de broccoli
1/2 ceapă roșie mare
1 căpățână de usturoi mare
o bucată de ghimbir
(cam 20 g)
5-6 linguri sos soia
sare (dacă sosul soia nu-i deja prea sărat)

Cum ziceam mai sus, m-am complicat puțin mai mult, pentru că, de ce nu?

Am pregătit o tavă pe care am pus hârtie de copt. Am despărțit broccoli în bucăți mai mici, am curățat vărzica de Bruxelles și am tăiat-o în jumătăți. Am tăiat ciupercile felii groase cam de 5-6 mm fiecare.
Le-am așezat pe toate în tavă, le-am tras câte o pensulă cu ulei Omega 3 și niște sare și le-am băgat la cuptor vreo 20 minute la 160 grade C.

Separat, într-o cocotă mică (venită tocmai din Finlanda unde venise tocmai din Italia), am pus carnea de pui spălată și tăiată cuburi, uleiul, sarea, ghimbirul curățat și tăiat felii subțiri, usturoiul curățat și tăiat felii subțiri, ceapa tăiată julienne, sarea. Am amestecat bine totul, am pus capacul și am băgat la cuptor pentru 50 minute, tot la 160 grade C.

Cam la fiecare 20 minute am luat capacul, am amestecat bine carnea, am pus capacul, am rebăgat la cuptor. Ultimele 10 minute s-au petrecut fără capac pentru că-i bine și frumos să rumenim oleacă treaba.

Cam pe ultima sută de metri am încins tigaia de fontă, am pus un sfert de lingură de ulei pe care l-am împrăștiat bine, am lăsat să se încingă, am tăiat bok choy-ul în jumătate și le-am pus cu partea tăiată în jos. Imediat am trântit un capac peste tigaie. În 3-4 minute, bok-choy-ul s-a caramelizat pe partea tăiată și s-a înmuiat pe cealaltă (de la aburii formați). A fost perfect.

Cum am servit: puiul l-am scurs de sos dar nu de tot ca să întindem și noi pâine pe acolo, să curățăm bine farfuriile, am adăugat din toate legumele câte puțin și-am mai pus niște sos soia.

Data viitoare o să pun și ardei iute pentru că dooooh.

1 Comment

  • Laura Teodora
    30 ianuarie 2016 at 21:13

    You make healthy food look amazing, Cătălina!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.