Desertul s-a comportat foarte bine, a fost moale, fin și cu gust pronunțat de banană.
Ingrediente pentru 4 porții de creme brulee cu banane (cam 150 g/ porție)
400 ml smântână dulce (peste 30% grăsime)
3 gălbenuşuri
1 banană medie
4 linguri zahăr tos
Se cojeşte banana şi se pune într-un blender. Se face piure. Cu cât mai fin cu atât mai bine.
Gălbenuşurile se bat cu 2 linguri de zahăr, fără a face spumă. Smântâna se pune pe foc şi se aduce la punctul de fierbere. Se adaugă piureul de banane şi se amestecă.
Se ia câte puţin din smântâna fierbinte şi se pune peste gălbenuşurile bătute. Se trece totul printr-o sită.
Se pune compoziţia în 4 vase pentru creme brulee (ramekin-uri sau alte vase mici, de adâncime mică. Vasele se pun într-o tavă şi apoi se bagă la cuptor la 130 grade C, abur 50%, raft doi pentru 20-25 minute. Pentru cuptoarele pe gaz/electrice fără aburi temperatura trebuie să fie de 160 grad C, iar în tavă se toarnă apă.
Se scot din cuptor când sunt gata şi se lasă la răcit (se pot băga după aceea la frigider vreo 4 ore).
Se scot de la rece, se presară restul de zahăr în cele 4 vase. Se arde zahărul cu o torţă specială sau, dacă nu o aveţi, se aprinde cuptorul pe funcţia grill, se pun vasele de creme brulee pe ultimul raft al cuptorului şi se lasă cam 5 minute până când zahărul de la suprafaţă se transformă într-o crustă de caramel.
Se serveşte imediat decorată cu fructe (căpşuni, afine, coacăze roşii). Unii pun și sos de fructe dar, sincer, cred că e mai bună varianta fără.
Note:
Rețete de creme brulee de la alți bloggeri culinari români
Cu levănțică de la Margot
Cu ciocolată de la Alina, soția fericită
Clasică, cu vanilie, de la Bogdan
Cu zmeură, de la 3sisterscooking
No Comments