Menu

Patru feluri de ceapa si usturoi caramelizat la cuptor

Recunosc că aveam de ceva vreme programat(ă) această garnitură/ aperitiv dar îmi era teamă de reacţia (îndreptăţită) a ficatului meu. Îmi plac foarte mult ceapa şi usturoiul şi, pe lângă sare, sunt ingredientele pe care le folosesc cel mai des în felurile principale, supe/ ciorbe ş.a. Aşa că până la urmă mi-am luat inima-n dinţi şi m-am apucat de treabă.

Arpagic am găsit la piaţa 1 Mai, la o doamnă ce deţine o tarabă imensă plină de bunătăţuri atât autohtone cât şi de import. Tot de acolo am luat şi anghinare de Ierusalim (Jerusalim Artichoke, topinambour) sau (şi) mai pe româneşte napi porceşti, portocale roşii, anghinare rotundă violetă, mazăre mangetout, lemongrass, mayăre mare dulce, ierburi aromatice etc etc.

De pregătit nu se pregăteşte greu, iar dacă eşti destul de norocos să deţii un cuptor cu opţiune de aburi este cu atât mai uşor.

De ce vorbesc de un cuptor cu aburi? Pentru că de vreo lună am un nou prieten/ ajutor/ sexos în bucătărie care îmi face gătitul mai uşor (mai ales la pâinile cu maia <3, fripturi, legume). Şi e atât de fain şi uşor de folosit încât am în plan să testez şi ceva supe mai dubioase în el când or apărea (abia aştept!) verdeţurile de pădure şi grădină la piaţă.

Ingrediente pentru 2-4 persoane (depinde cât de mult vă plac ceapa şi usturoiul)

2 cepe galbene medii
2 cepe roşii medii
(sau una mare)
1 ceapă mare albă
1-2 căpăţâni mari de usturoi
(dacă este soi românesc, cu atât mai bine)
100 g arpagic (alb/ roşu)
1 ramură de rozmarin
2 linguri de oţet balsamic
2 linguri ulei de măsline
50 ml vin roşu sec
1 lingură de zahăr negru de melasă
(găsiţi pe la Mega şi probabil alţi retaileri mai importanţi)
piper negru proaspăt măcinat
sare de mare după gust

*o lămâie la îndemână dacă doriţi să daţi mai multă aciditate preparatului final

În primul rând, cu o seară (sau măcar 2 ore) înainte de preparare se pune arpagicul în apă rece. Foile se vor umfla şi se vor îndepărta mai uşor. Altfel, este destul de muncă şi nu vreau să-mi daţi karma peste cap cu diverse cuvinte de ocară laudă 😀

Se porneşte cuptorul şi se lasă la 190 grade C, opţiune abur şi aer fierbinte.

Cepele şi arpagicul se curăţă bine şi se spală. Cepele se taie în felii- cam 6-8 per bucată dacă sunt mari sau mai ruşine dacă sunt mici. Arpagicul se lasă întreg. Usturoiul se taie în jumătăţi şi se păstrează în cămaşă.

Separat, se pregăteşte sosul: se amestecă vinul cu oţetul balsamic, uleiul de măsline, zahărul muscovado (melasa), rozmarinul, sarea şi piperul proaspăt măcinat.

Se toarnă peste cepe şi se amestecă bine cu o paletă de lemn.

Se pun toate cele într-o tavă sau vas rezistent la cuptor, se întind bine şi se bagă la cuptor. Dacă aveţi cuptor cu aburi este de ajuns să puneţi apă în locaşul corespunzător. Dacă nu aveţi un cuptor pe aburi, puneţi un capac peste vas şi lăsaţi acoperit pentru 20 minute, si descoperit pentru 5-10 minute sau până se caramelizează frumos.

Se serveşte cald ca atare sau lângă friptură de miel, porc.

3 Comments

  • pansy
    14 martie 2013 at 16:57

    arata grozav, dar ma intreb cat consuma cuptorul electric, ca eu nu prea sunt fana lor !

  • Cătălina
    14 martie 2013 at 17:00

    Astept si eu factura. In manula scrie ca este foarte economic.

  • The Wandering Oltean
    18 martie 2013 at 22:23

    Una dintre cele mai subestimate ingrediente din bucătărie… ceapa asta. Este extraordinara pentru mine transformarea prin care trece când o gătești.
    Am citit pe undeva ca dacă ar fi fost la fel de rara ca trufele, este foarte probabil ca ar fi destui care ar fi dispuși sa plătească pe ele mai mult decât se da azi pentru trufe.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.