Doamna Ema nu găteşte numai foarte bine ci şi atent, curat, devreme acasă. Carevasăzică, dacă era vreo zi când ajungeam târziu de la muncă şi nu mai aveam timp de gătit, găseam mâncare caldă şi sănătoasă pe masă.
Reţeta de faţă nu este reţeta ei de ciorbă de gulii ci una de supă cremă culeasă de pe la finlandezi şi dreasă ca la români 🙂
Ingrediente pentru supă
4 gulii medii (aproximativ 700-800 g)
1 ţelină mică
1 păstârnac mic sau jumătate dintr-unul mare
4 cepe verzi (doar partea albă)
3 căţei de usturoi
1 legătură pătrunjel verde
1 legătură pătrunjel verde
2 linguriţă de cimbru uscat sau 1 ramură de cimbru verde
2 linguriţe ulei de măsline
1,5- 2, l apă sau stock de legume
sare, piper după gust
ardei iute (fulgi sau praf) după gust
Nu e mare filozofie pregătirea acestei supe şi în aproximativ o oră este gata.
Aşadar, se curăţă toate legumele şi se spală bine. Guliile se taie în cuburi mari, păstârnacul, ţelina se taie în cuburi mici, ceapa felii, usturoiul se striveşte şi se taie mărunt.
Se călesc cele de mai sus, uşor, în ulei de măsline. Nu ardeţi, lăsaţi focul mic şi amestecaţi pentru vreo 5 minute. Se adaugă apa sau stockul de legume. Se lasă la fiert cu capac aproximativ 30 minute.
Se spală toată verdeaţa şi se toacă măricel. Se ia oala de pe foc şi se adaugă verdeaţa, cimbrul uscat, sarea, piperul şi se pasează foarte bine cu un mixer de mână (blender). Se adaugă o lingură de ulei de măsline şi se amestecă în continuare. Va rezulta o supă cremă tare fină la gust, aromată de la verdeţuri şi îndestulătoare.
Surpriza serii este că fiecare porţie are cam 80 kcal aşa că dacă sunteţi la dietă, vă sfătuiesc să nu ezitaţi s-o faceţi.
Eu am servit-o cu ceva „crutoane” din caju. Iarna se serveşte fierbinte iar vara rece. Poftă bună!
9 Comments
Cristina
5 februarie 2013 at 12:22Pare super buna! Merita incercata cat de curand 😉
muntele
5 februarie 2013 at 13:56foarte mijto farfuria.
Brindusa
5 februarie 2013 at 19:53eu sunt fan gulii, prin urmare reteta asta e de pastrat. +++++ farfuria
Poliana
7 februarie 2013 at 8:15Bunatate de supa. Stii ca mi-ai dat acum o idee super pentru weekend? Abia astept sa o incerc, eu sunt fan supe-crema 😉
Cătălina
7 februarie 2013 at 8:34Poti s aii pui ce verdeturi si mirodenii alegi tu, eu am preferat s-o fac mai simpla 🙂 Sper sa-ti placa.
pansy
8 februarie 2013 at 12:31Si mie imi plac guliile si fac supa crema de gulii dar cu verdeturi n-am mai facut,asa ca o sa incerc si varianta ta.Arata super!
Cătălina
8 februarie 2013 at 12:33Multumesc Pansy. Recunosc ca ciorba de gulii pe care o mancam eu mai demult nu avea verdeata in ea. Poate doar putin marar (pentru asezonare).
Magda Adina
8 februarie 2013 at 23:14Ador guliile atat crude cat si gatite , iar supa ta cred ca e un deliciu !!! M-ai pus pe ganduri sa stii !! 😉
Diana
19 februarie 2013 at 21:35Nu am facut supa de gulii pana acum. Minunata reteta. 😉