Menu

Supă de usturoi copt și bere afumată

Acum ceva ani, aflându-mă într-o vizită la viitorul soț, am fost împreună într-un gastrobistro din Tampere unde am mâncat cea mai bună supă de usturoi. Și când zic cea mai bună, nu exagerez cu nimic.

 

Denumirea din menu era fix: Supă de usturoi cu bere afumată ceea ce binențeles că m-a făcut și mai curioasă. Nu știu câți dintre voi au avut ocazia să bea o astfel de bere dar cred că cea mai cunoscută este cea făcută în Germania la Bamberg și se numește Aecht Schlenkerla Rauchbier.

Dar finlandezii au propria lor bere afumată, pe care o găsești doar în anumite baruri (berării- unde se face și bere, nu doar se servește. Un exemplu din Tampere ar fi berăria Plevna cu berea RAUCHBIER JAMES (James Savuolut) 5.2 % (malțul este uscat deasupra unui foc ceea ce îi dă o aromă plăcută de fum- eu zic că este cea mai bună bere afumată din câte am băut (adică vreo 3, că nu-s multe disponibile pe aici :D)).

Și acum, revenind la supă care nu se face greu dar cere ceva timp în care: se coace usturoiul în cuptor cât să se caramelizeze ușor fără să se ardă, se amestecă împreună cu celelalte ingrediente, se pasează, se mănâncă 🙂

Ingrediente pentru supă de usturoi cu bere afumată

8 căpățâni mari de usturoi
2 cepe albe
2 cartofi
250 ml bere afumată
800 ml supă concentrată de pui, de legume sau de vită
(făcută în casă, vezi rețeta aici)
30+20 g unt
1 lingură ulei măsline
sare, piper după gust
*1 linguriță pastă miso roșu (opțional)

Pentru servit:

Crutoane din pâine de secară, semințe de floarea soarelui*, măsline verzi*

În primul rând se pornește cuptorul și se lasă la 180 grade C. Usturoiul, cartofii spălați bine și una dintre cepe se taie în jumătăți. Se pun toate într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Se stropesc cu uleiul de măsline și se baga la copt cam 35-40 minute (Adi Hădean scrie că se poate și mai multe, la mine au fost de ajuns atâtea). Între timp, se curăță, se spală și se toacă mărunt cealaltă ceapă și se pune la călit. Se stinge cu bere când este rumenită, apoi se pune supa de vită și se țin pe foc mic până când ceapa este moale.

Într-un blender se pune usturoiul curățat de coajă, cartofii curățați de coajă, 20 g unt și supa rezultată în urma fierberii, sare piper dipă gust. E posibil să aveți nevoie de două ture de blenduit.

Se pune supa fierbinte în farfurii, se servește cu bucăți mici de pâine de secară rumenită în tigaie, câteva măsline verzi, semințe.
E posibil să vi se pară ușor amăruie de la bere, dar cu toatea acestea este foarte plăcută, gustoasă.

Note- Alte rețete de supe cu usturoi copt găsim și la:

Adi Hădean
Delicii și Zâmbete– cu bacon crocant
Prăjiturici și altele– cu usturoi copt și conopidă
Jamila Cuisine– cu usturoi copt și năut

2 Comments

  • Dana
    1 iulie 2018 at 21:28

    Ce curioasa m-ai facut cu berea asta afumata!

    Nu am baut niciodata, dar am sa caut :).

  • Cătălina
    1 iulie 2018 at 21:30

    Știu că există în România, am băut măcar de două ori. Dar asta în București 🙂 Poate o găsești în vreun loc cu multe tipuri de beri.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.