Cu mirodeniile a fost ușor, am urmat întocmai indicațiile din cartea de bucate a jocului, adică World of Warcraft, the Official CookBook sosită de curând de la Books Express, mai ales că aveam de toate prin cutiile din bucătărie.
Iar în loc de salată am folosit minunatele și aromatele microplante (vlăstari) de la Microgreens România. De câte ori comand de la oamenii ăștia nu reușesc să folosesc plăntuțele până nu le fotografiez o grămadă înainte. Nu mă pot abține, mi se par tare frumoase.
Amestecul de mirodenii din Northrend este format din:
1 lingură păstăi de cardamon
1 lingură boabe uscate de ienupăr
1 lingură sare cu fum (sare afumată) sau pur și simplu sare mare
1/2 linguriță boabe piper sau piper lung
1/2 linguriță ghimbir pudră
1/4 linguriță nucșoară sau ienibahar
Se amestecă toate și se macină în mojar cu pistil sau râșniță de cafea. Se păstrează într-un borcan închis ermetic. La nevoie se folosește în cantitățile dorite. Merge bine pe fripturi.
Ingrediente necesare pentru friptură de vită cu mirodenii din Northrend și salată de microplante (2 porții)
2 fripturi de vită (de cate vreți voi, nouă ne place mai împănată cu grăsime)
1 lingură unt nesărat
1 linguriță amestec de mirodenii din Northrend
1 cățel de usturoi
200 ml bere neagră sau vin
Două mâini zdravene de microplante amestec (eu am pus floarea-soarelui, măcriș, muștar, ridiche roșie, busuioc tailandez (parcă așa părea după aromă), conduraș (Tropaeolum majus)
2 linguri ulei de fistic
2 linguri oțet balsamic
2 linguri fistic prăjit
sare
În primul rând, pentru o friptură reușită este nevoie de o tigaie de fontă. Desigur, aceasta nu este obligatorie 🙂 Dar ar fi păcat să nu vă luați una, o veți lăsa meștenire de durabilă ce este.
Înainte de toate, se scot fripturile de vită din ambalaj și se lasă jumătate de oră la temperatura camerei. Se tamponează cu un șervet uscat. Se toacă foarte mărunt usturoiul, se amestecă cu mirodeniile din Northrend și apoi se presară peste bucățile de carne și pe o parte și pe alta. Se lasă vreo 10-15 minute.
Bun, se pune tigaia pe foc și se lasă la încins. Dar încins bine de tot. Se pune untul. Carnea se curăță de surplusul de mirodenii (mai ales dacă nu au fost măcinate destul) și se pune în tigaie. Dacă sunt subțiri cum au fost ale noastre, 2 minute pe-o parte și 2 pe cealaltă sunt de ajuns. Acum depinde și dacă veți vrea fripturile rare, medium rare sau bine făcute. Mie îmi plac primele două variante. Dacă este carnea mai groasă, se lasă 5 minute pe-o parte și 3-4 pe cealaltă. Se scot din tigaie și se lasă la odihnit 5 minute. Timp în care se pune mirodeniile date jos de pe carne împreună cu berea neagră în tigaie. Se lasă pe foc mediu până scad măcar jumătate.
Separat, se taie plăntuțele și se amestecă. Se face o vinegretă din uleiul de fistic (sau de măsline), oțetul balsamic și sare. La final se adaugă fisticul tocat mărunt cu cuțitul.
Porțiile vor fi: friptură, o mână de plăntuțe cu ceva ridichi de lună și petale de panseluțe, 2 linguri vinegretă cu fistic peste salată și carne și sosul de bere scăzut.
Fotografii de Cătălina Zaharescu Tiensuu și Juha Tiensuu
No Comments