Aşa că m-am gândit să repet experienţa pentru concursul Electrolux (care tocmai s-a încheiat şi ale cărui rezultate le vom afla mâine).
Doar că am schimbat smântâna cu lapte şi tipul de ouă.
Am făcut separat un sos de urzici cu brânză albastră şi ulei de măsline. Am constatat, mâncând desigur, că brânza predomină pentru toate celelalte ingrediente. Însă sosul ar fi perfect pentru friptură de vită sau porc şi legume la cuptor.
Ingrediente pentru omletă la cuptor
10 ouă de prepeliţă
100 ml lapte dulce 3,5%
60 g brânză albastră
5-6 vărzici de Bruxelles
5- 6 ghebe proaspete
piper negru proaspăt măcinat
Ingrediente pentru sosul de urzici
1 mână de urzici
40 g brânză albastră
50 ml ulei de măsline
În primul rând, se porneşte cuptorul şi se lasă la 180 grade C (treapta 3).
Vărzicile de Bruxelles se curăţă până la frunzele nepătate, li se taie cotoarele şi se taie în jumătăţi sau sferturi.
Dacă nu aveţi un dispozitiv de fiert la aburi ca cel din imagine e bine să improvizaţi. Si anume: se pune o oală cu puţină apă la fiert. Când începe să clocotească se aşează deasupra o sită metalică mare apoi se pune varza de Bruxelles şi se pune capac. Se lsă vreo 10 minute.
Se sparg ouăle de prepeliţă cu ajutorul unui cuţit, se pun într-un bol şi se bat bine. Se adaugă laptele şi se bate în continuare.
Ghebele se curăţă cu un cuţit şi cu o cârpă sau pensulă uscată. Se pot spăla desigur, dar de preferat este să fie curăţate uscat pentru că ciuperca va absorbi din apa în care se spală.
Eu am folosit o tigaie de fontă (care se poate băga la cuptor). Dacă aveţi una cu teflon, n-o folositi decât dacă î se detaşează mânerul.
Se pune tigaia pe foc mic şi se pune untul la topit. Se ia de pe foc, se toarnă ouăle bătute cu lapte şi apoi se aşează vărzica de Bruxelles, ghebele şi bucăţi de brânză albastră. Se pune piper prăaspăt măcinat. De sare nu este nevoie pentru că are brânza mai mult decât necesar.
Se bagă la cuptor şi se lasă 20- 25 minute.
În acest timp nu se stă degeaba ci se spală urzicile şi se pun la fiert în aburi vreo 5-6 minute. Apoi se pun împreună cu uleiul de măsline, brânza albastră ruptă în bucăţi mici ţi se blenduieşte până se obţine o pastă fină.
Omleta se serveşte fierbinte cu puţin sos de urzici.
La final, doresc a mulţumi tuturor celor care m-au susţinut cu like-uri şi comentarii şi încurajări pe Facebook sau aici.
Vă mulţumesc că aţi avut încredere în mine. A fost un îndemn de a merge mai departe cu etapele concursului.
15 Comments
Margot
5 decembrie 2012 at 16:19O modalitate excelenta de a incepe dimineata! Felicitari, minunat ca intotdeauna!
Cătălina
5 decembrie 2012 at 16:24Multumesc mult Margot!
Poliana
6 decembrie 2012 at 8:47Un adevarat deliciu, imi place omleta in combinatie cu legume..multe!
Brindusa @ Cooking with my soul
6 decembrie 2012 at 21:03Cam buna, recunosc. Mersic pt pont. In cuptor cu omleta!
Rita
17 decembrie 2012 at 16:01Delicioasa reteta, ca toate celelalte propuneri ale tale.
Am marea bucurie sa iti inmanez virtual un premiu: The Versatile Blogger.
Te rog sa intri un moment pe blogul meu sa ti-l ridici.
Te imbratisez cu drag.
anki
25 decembrie 2012 at 17:15Sarbatori fericite, Hyvää Joulua! 🙂
The Wandering Oltean
27 decembrie 2012 at 23:50Sarbatori fericite si un An Nou plin de bucurii!!
Cătălina
28 decembrie 2012 at 9:50Hyvää Joulua Anki!
Cătălina
28 decembrie 2012 at 9:50Multumesc mult! Sarbatori fericite si tie si intregii familii 🙂
Leena
30 decembrie 2012 at 9:57Onnellista Uutta vuotta!
Cătălina
30 decembrie 2012 at 20:27Kiitos!
Leena
31 decembrie 2012 at 23:01Ei hullumman näköistä, vielä kun ymmärtäis jotakin tekstistä. Mutta herkullista varmaan!
Oltiin juuri vanhaa vuotta juhlistamassa naapurissa. Kohta alkaa uusikin. Onko Romaniassa sama aika vai tuntia aikaisempi vai…
Cătălina
8 ianuarie 2013 at 18:32Romania on samalla aikavyöhykkeellä. 🙂 Voit käyttää Google saada tekstin kääntämistä suomeksi. Hyvää uutta vuotta!
Magda Adina
8 februarie 2013 at 23:06Imi place extraordinar de mult combinatia si avand in vedere ca si eu prepar omletele de vreo doi ani doar la cuptor, cu siguranta voi incerca si varianta ta !!
Andive coapte la aburi. Ou ochi în apă (oeuf poché). Bonus: unt aromat cu ierburi şi citrice. « KissTheCook
19 iulie 2013 at 12:47[…] aveţi nevoie de (în funcţie de dotări): coş de copt la aburi- fie el din bambus fie el din metal sau o oală cu apă strecurată în cuptorul încins sau chiar un cuptor cu funcţie de copt cu […]