Menu

Tartă cu ciuperci, carne de vită și multă ceapă

Adică treaba asta delicioasă nu e chiar pentru oricine. E o tartă bogată, făcută din ingrediente cu multe calorii, să țină de cald în iarna ce tocmai a început pe-aici.
Azi (30 octombrie) am avut cea mai ciudată vreme: dimineață a nins cu viscolire, apoi a ieși soarele. După care, am primit o ploaie rapidă, iar soare, furtună de zăpadă. În final, ziua s-a încheiat cu cer aproape senin, adică la noapte vom avea ger.

 

Azi dimineață după ce m-am trezit să văd de ce se bat pisicile (la ora 6:00), am decis că nu mai are sens să mă întorc în pat așa că i-am încălzit lui Erik niște lapte, l-am schimbat și l-am culcat la loc.

În chiuveta de la bucătărie mă așteptau câteva kilograme de gălbiori de iarnă (numiți ei și picior galben sau trompeta căprioarei sau gălbiori iernatici) pe care i-am cules ieri de sub zăpada din pădurea de la Vammala (era plin dar s-a întunecat repejor afară așa că nu am cules mai mulți). M-am apucat să îi curăț, gândindu-mă cam ce aș putea face cu ei: supă, plăcintă, usuc o parte etc.

Zis și făcut. Aproape de ora prânzului, m-am apucat de treabă.

Ingrediente pentru tartă cu ciuperci, carne de vită și multă ceapă (tavă de 27 cm diametru)

Pentru aluat fraged:

300 g făină
150 g unt
30-40 ml lapte rece
sare

Pentru umplutură

200 g ciuperci de pădure (sau champignon)
200 g carne de vită fiartă(eu am avut niște coadă de vită fiartă pentru supă)
*dacă nu vreți să puneți carne, puneți 400 g ciuperci
2 cepe mari
4-5 căței usturoi
3 ouă
200 ml smântână dulce 35% grăsime
30 g unt
1 lingură ulei susan
50 g parmezan
oregano proaspăt
sare

piper

În primul rând se pregătește aluatul: într-un vas se pun făina și sarea, apoi untul rece tăiat cuburi. Se frământă ușor cu degetele până se formează niște firimituri mari, se adaugă laptele rece și se frământă ușor, strângând aluatul într-o bilă. Se îmbracă în folie alimentară și se pune la rece.

Cât stă el în frigider, se face umplutura: se curăță ceapa, usturoiul. Ceapa se taie în jumătăți, apoi sferturi, apoi felii grosuțe (cam 5 mm grosime), usturoiul se taie felii subțiri. Într-o tigaie încăpătoare, se pun untul și uleiul de susan (dacă nu aveți, puneți de măsline). Se lasă la topit pe foc mic, se adaugă ceapa și usturoiul și se amestecă din când în când. Până se înmoaie bine ceapa și devine aurie ar trebui să dureze 5-10 minute- la final trebuie să fie moale și dulceagă la gust, nu arsă 🙂
Se pun ciupercile (curățate și zvântate în prealabil) întregi sau tăiate, în funcție de specie. Se lasă și ele cam 5 minute sau până se reduce apa (dacă lasă). Se adaugă și carnea de vită tăiată cubulețe mici (dacă aveți fiartă în prealabil). Se amestecă totul, se mai lasă 2 minute pe foc, se adaugă frunze proaspete de oregano, sare și piper și se ia de pe foc. Se lasă la răcit.

Într-un castron se bat ouăle cu puțină sare și piper, se adaugă smântâna și parmezanul ras mare și se amestecă bine. Când ceapa, ciupercile și carnea sunt răcite, se pun și ele și se amestecă. Se lasă deoparte.

Aluatul se scoate de la rece, se încălzește ușor în palme, se presează cu mâinile între două hârtii de copt apoi se întinde cu făcălețul. Tava în care se va coace se unge puțin cu ulei. Se întinde aluatul și se așază în tavă, se înțeapă cu o furculiță pe fund. Se poate coace în alb sau nu, eu am turnat compoziția direct în crusta de aluat.
Odată turnată umplutura în crustă, se apucă tava cu ambele mâini și se rotește stânga dreapta pentru uniformizare (fără a se ridica de pe masă).

Se pornește cuptorul și se lasă la 160 grade C cu ventilație sau la 175 grade C, fără ventilație.

Cât timp se încinge, se fac ornamente pentru tartă. Eu am făcut niște frunze mici pe margine pentru că mă grăbeam, dar aluatul ar trebui să fie destul pentru un grilaj peste tartă. Ca să arate bine acele frunze le-am uns cu puțin lapte.

Se bagă la cuptor pentru 30-35 minute sau până devine aurie la suprafață. Se scoate din cuptor, se lasă la răcit vreo 10 minute și se consumă.
Recunosc că am pun niște bucățele de parmezan și printre ciupercile de decor- parmezanul s-a topit și a făcut tarta și mai frumoasă.

Note:

Tarte cu ciuperci mai găsim și la:

Papa la Ile, Ileana- cu praz și ciuperci
Alina, Ciocolată și vanilie- fără ciuperci dar cu multă ceapă roșie și microgreens
Cristina, Diva în bucătărie, cremoasă
Simona Callas- cu spanac și ciuperci

3 Comments

  • Cristina Toth
    2 noiembrie 2017 at 9:37

    Draga mea, o tarta cu ciuperci si carne de vita as manca chiar acum, pentru ca arata intr-un mare fel. Este minunat sa ai sansa sa culegi ciuperci proaspete, atunci cand le cunosti.

  • Paula
    4 noiembrie 2017 at 18:22

    Catalina, din imagininreiese ca dupa ce ai batut ouale cu smintina si parmesan ai inglobat compozitia de ciuperci si carne. Dar in text nu scrie nimic. Se amesteca totul? Ori se pune compozitia de ciuperci in forma de tarta si se toarna ouale deasupra?

  • Cătălina
    4 noiembrie 2017 at 18:35

    Da, scuze, am inglobat totul dupa ce ingredientele calde s-au racit si apoi am turnat in tava, peste aluat. Scuze, voi scrie si in text. Multumesc!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.