Menu

Poveste cu rosii uscate

Rosii uscate (40 of 43)Povestea aceasta va fi mai scurta, pentru ca relatia mea cu rosiile uscate a fost una multa vreme de dragoste-ura. Cu anumite sortimente ma puteam intelege si le iubeam la gatit, pe altele nu reuseam sa le diger (nici la propriu, nici la figurat). Cred ca era, de fapt, partea de condimentare care ma tinea departe de ele. Unele, simple, ma apropiau instant, altele, pline de ierburi, ma departau.

Si-au mai fost si unele extrem de gustoase, dar maica ce de sare aveau in ele. Iti dadeau lacrimile. Trebuia sa le tii in apa o zi ca sa scapi de potroaca. Ce e drept, erau si foarte uscate si puteau fi pastrate ca atare (intr-o punga de hartie din care luai de cate ori era nevoie. Cred ca avea un kg cand am cumparat-o).

De cand am cuptorul electric (care are o gramada de avantaje, unul dintre ele fiind acela ca are ca temperatura minima 30 grade C) l-am tot testat uscand diverse legume: ciuperci de vreo 3 feluri (hribi, ghebe, galbiori de toamna), chisuri de sfecla, felii de capsuni si altele. Am experimentat facand intai cantitati mici si apoi, treptat, mai mari. Cu legume intregi sau taiate felii sau jumatati. Am incercat de obicei temperaturi de 50-55 grade C, dar intre timp am incercat si temperaturi ceva mai mari si treaba a functionat foarte bine. Cel putin in reteta de fata.

Ingrediente pentru rosii uscate

2 kg rosii (carnoase, cu suc mai putin)
sare grunjoasa
400 ml ulei de masline
1 capatana usturoi
busuioc proaspat

Este nevoie a se urma niste pasi importanti pentru rezultate cat mai bune.

1. Cele mai bune soiuri de tomate care se pot usca sunt cele cu pulpa mai multa, suc putin, mai pe scurt, cele carnoase (prunisoare, San Marzano, Roma).

2. Apoi, daca am usca la soare, am putea pastra miezul, dar in cazul cuptorului, cel mai bine e sa il inlaturam. Miezul cu tot cu seminte, adica. E nevoie de o lingurita si de ceva rabdare.

3. Primul kilogram facut a iesit mai bine si mai uscat in doar 4 ore si 20 minute pentru ca rosiile aveau spatii destul de mari intre ele si aerul circula mai bine. A doua transa de rosii a avut un pic sub 2 kilograme ceea ce a crescut umiditatea mai mult in cuptor si a fost nevoie de vreo 5 ore jumatate in total pentru o uscare satisfacatoare.

4. Rosiile se usuca direct pe gratar si nu in tava (asta daca nu aveti o tava speciala cu orificii, ca cea din imagini). Aerul trebuie sa circule atat pe deasupra cat si pe dedesubtul rosiilor. Este explicat perfect pe Thekitchn.com (vezi in link).

Cum am procedat? Am spalat bine rosiile, le-am taiat in jumatati, am indepartat cotoarele si miezul zemos cu seminte. Le-am lasat la zvantat pe niste servete din hartie pentru vreo 10 minute. Am pornit cuptorul si l-am lasat la 90-95 grade C cu ventilatie. Am pus rosiile in tava, am presarat sare grundjoasa (de mare, de Guerande, de la Solaris), am bagat la cuptor si l-am setat la 4 ore.

Rosiile s-au uscat incet dar sigur. Ca sa fiu sigura ca sunt bine uscate le-am crescut timpul cu 20 minute cand s-au terminat cele 4 ore. Pentru gustul meu, au iesit perfecte. Am umplut un borcan de 380 ml, am adaugat cativa catei de usturoi, o crenguta mica de busuioc si am umplut cu ulei de masline.

In cazul celei de-a doua transe, timpul de uscare a fost mai mare (5 ore si jumatate) pentru ca am pus cam 2 kilograme in cuptor si a crescut (cel mai probabil) umiditatea. Din cele 2 kg am obtinut 2 borcane de 380 ml.

Observatii: dupa ce s-a terminat timpul respectiv pentru a doua transa am lasat cateva ore rosiile in cuptor cu usa deschisa. Apoi afara inca vreo doua (pur si simplu nu m-am putut ocupa de ele imediat). Apoi le-am bagat in borcane cu ulei, usturoi si busuioc proaspat.

Daca vreti totusi sa uscati rosii prin alte metode, am mai gasit niste retete pe la prietenii bloggeri:

La Cat’s Kitchen (Adina)- rosii uscate la soare
Le Blog Piquant le usuca la +100 grade C si le lasa cu seminte
Alina de la Arome de Poveste le usuca la deshidrator
Iuliana le usuca in cuptor pe gaz, cu tot cu seminte 😉
Geta le usuca tot in cuptor pe gaz si le pune si sirop de agave

16 Comments

  • Adina (cartederetete.ro)
    19 august 2016 at 10:38

    Ce ma bucur ca am intrat si am vazut ca se pot usca si la cuptor. Am dat o raita zilele trecute prin piata si am gasit rosii mici si aromate si inca la un pret foarte bun. Cica nu le vrea nimeni ca-s prea mici. Norocul meu! Am deja o tava pe balcon, asa ca-mi fac si eu un stoc bun pe iarna. Stii ce am mai descoperit? Vara trecuta le-am lasat prea mult la soare si s-au cam uscat. Le-am bagat in blender cu niste sare grunjoasa si acum am cea mai delicioasa sare.

  • Dia
    19 august 2016 at 10:45

    ce frumoase ti-au iesit! si eu tot la deshidrator le usuc, nu am asa un cuptor, asa ca timpul de uscare la mine e mai mare. dar compensez prin faptul ca sunt 2 deshidratoare si ies mai multe rosii uscate odata 🙂

  • Dia
    19 august 2016 at 10:46

    Am uitat sa precizez ca tot in punga le tin si eu, dar fara sare…doar foaaarte bine uscate

  • Iuliana
    19 august 2016 at 10:56

    Si eu am facut saptamana trecuta. Am uscat in cuptor normal, pe gaz, rosii cherry (rosii si galbene) cu tot cu seminte. O nebunie! Am si terminat un borcan. Din fericire, se pot face oricand. Rosii cherry bunicele gasim si iarna.

  • Alice C.
    19 august 2016 at 12:36

    Tot la cuptor si eu …in fiecare an… foarte faine ti-au iesit

  • Doc
    19 august 2016 at 13:57

    Am facut si eu, au iesit gustos!

  • […] pentru ca sa se incinga nitel, daca ai cuptor electric lasa-l la 90 cu ventilatie, cam cum spune Catalina de la KisstheCook.  Nimic complicat la reteta asta, trebuie doar sa aveti grija sa nu le uitati in cuptor. Rosiile […]

  • Cătălina
    1 septembrie 2016 at 10:42

    Buna, Iuliana, daca publici cumva reteta sa ma anunti ca sa te pun la note. Sa poata si cei cu cuptoare pe gaz sa pregateasca rosii uscate 🙂 Multumesc mult pentru vizita!

  • Cătălina
    1 septembrie 2016 at 10:43

    Da, in punga merg doar foarte bine uscate 🙂

  • Iuliana
    1 septembrie 2016 at 11:10

    Buna, Catalina. Reteta mea e aici: http://bucate-aromate.ro/2016/08/rosii-uscate-in-cuptor/
    Multumesc si eu. Pup! 🙂

  • pansy
    13 septembrie 2016 at 23:52

    Si eu fac rosii coapte in cuptorul cu gaze.Dureaza vreo 4 ore.Prunisoarele sunt cele mai bune pentru copt, pentru ca au putine seminte.Le coc cu totul.Le imbaiez in ulei si sirop de agave si le stropesc cu ierburi uscate si usturoi praf. Ies o nebunie. Le mananci goale pe paine prajita.Cazul nostru 🙂 .Din 2 kg de rosii imi ies 2 borcane si ceva.Ceva-ul asta se mananca la botul calului

  • Cătălina
    15 septembrie 2016 at 11:51

    Buna! Ai si reteta publicata? S-o bagam la note.

  • […] Pentru cuptor electric, vedeți cum a procedat Catalina (Kiss the cook). […]

  • natalia
    5 iunie 2018 at 12:57

    Buna.
    Spuneti va rog, ce fel de cuptor aveti? Caut un cuptornou si nu gasasc cu temperatura min 30 C. Multumesc

  • Cătălina
    5 iunie 2018 at 19:53

    Buna ziua! Este un Electrolux Combi Steam. https://www.electrolux.ro/kitchen/cooking/ovens/#all

  • natalia
    18 iunie 2018 at 11:45

    Multumesc frumos pentru sfat! Am luat modelul recomandat si sunt f multumita de el.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.