Menu

Salată caldă cu pui şi sos de gorgonzola

În timpul verii când e căldură nimicitoare n-avem timp şi nici chef să stăm toată ziua în bucătărie. Dar, în acelaşi timp, nici nu putem să mâncăm două frunze de salată şi gata, că în jumătate de oră ni se face din nou foame. Aşadar, vrem ceva simplu de pregătit, consistent şi plin de vitamine.

Ideea reţetei de azi mi-a venit în urmă cu vreo două săptămâni, când mergând într-un bar din Bucureşti am văzut în meniu: salată caldă de pui. Până a venit comanda papilele gustative salivau şi sucul gastric se agita, mai ceva ca o sticlă de şampanie zbătută bine, în aşteptarea unei salate proaspete cu de toate aromată fin prin care se rostogolesc nişte bucăţi fierbinţi de pui şi un sos delicat care să le pună pe toate în valoare. Ok, cum a fost mai exact salata nu are importanţă, ideea e că atunci au apărut seminţele roditoare ale reţetei pe care v-o prezint. Dar, să n-o mai lungim mult şi să vă zic de ce aveţi nevoie.

Pentru două porţii mari:

o salată mare creaţă
300g roşii – eu am folosit roşioare pe rug, dar merg şi roşiile cherry
o legătură de ceapă verde
o legătură de ridichi
o jumătate de lămâie
300g pulpe de pui dezosate, fără piele (merge şi piept, dar noi nu ne omorâm după gustul lui mai fad)
3-4 căţei de usturoi
un cubuleţ de unt
150ml smântână de gătit
100g gorgonzola
ulei de măsline
sare, piper, condimente

Curăţăm carnea de pui de pieliţe şi o tăiem cubuleţe. O punem într-un castron şi adăugăm peste ea sare, piper, boia de ardei (iute sau dulce, după preferinţă) şi ulei de măsline. Amestecăm puţin şi lăsăm amestecul deoparte, vreme în care curăţăm usturoiul şi îl zdrobim cu lama unui cuţit. Îl adăugăm şi pe el peste bucăţile de pui.

Încingem într-o tigaie un cubuleţ de unt şi adăugăm puiul. Amestecăm din când în când uşor cu o paletă de lemn, să nu se facă prea tare pe vreo parte, până când capătă o culoare aurie şi miroase demenţial a pui şi a usturoi.

Separat pregătim salata: spălăm mai întâi legumele (salata, ceapa, ridichile, roşiile). Apoi, într-un bol mare rupem salata în bucăţele, adăudăm roşioarele întregi, ceapa tăiată rondele şi ridichile feliuţe. Adăugăm sare, zeama de la o jumătate de lămâie şi ulei de măsline şi amestecăm bine.

Într-o crăticioară punem smântâna de gătit şi după ce se încălzeşte adăugăm brânza gorgonzola tăiată cubuleţe şi amestecăm continuu. Încet încet brânza se dizolvă şi se formează o pastă de brânză. Mie îmi place să se simtă brânza cât mai bine, aşa că nu am ţinut amestecul foarte mult pe foc şi am topit doar parţial brânza în smântână.

Pregătim două boluri mai mici în care punem câte jumătate din salată. Adăugăm desupra câte jumătate din puiul prăjit şi apoi turnăm sos fierbinte peste pui. Ornăm cu frunzuliţe de pătrunjel. Servim imediat, pentru că altfel salata se înmoaie şi îşi schimbă gustul.

Poftă bună!

1 Comment

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.