Menu

Shepherd’s pie improvizată. Adică plăcinta ciobanului (englez)

Rețeta de astăzi trebuia să fie despre o Shepherd’s pie perfectă doar că executând-o pentru blog a ieșit cam cum nu trebuie. O public totuși pentru că a ieșit foarte gustoasă și pentru că ceea ce am greșit eu la ea, se poate evita ușor.

 

Și totuși, ce a fost greșit? Piure-ul care stă la suprafață și care trebuia să fie bățos, a ieșit mai moale din cauză de prea mult unt și smântână dulce. Așa că o parte din el s-a contopit cu sosul din tavă și aspectul a lăsat de dorit. Dar gustul! Aici este altă poveste. Gustul a fost excelent. Drept pentru care am terminat toți trei o tavă mare la o singură masă.

Shepherd’s pie se face de obicei cu carne de miel tocată însă eu o fac și cu carne de vită tocată sau carne de vită cuburi.

Și azi am varianta a treia.

Ingrediente pentru Shepherd’s pie cu carne de vită

4 cepe mici spre medii (în poză sunt doar trei, dar ele au fost 4)
4-5 căței de usturoi
3 morcovi medii
700 g carne de vită cuburi mici
o cutie de roșii pasate
(eu folosesc de la Mutti de când mi-a sugerat Juha)
200 g mazăre verde congelată
900 g cartofi făinoși
30 g unt
70 ml smântână dulce
(poate fi și lapte de 3,5% grăsime)
2 linguri ulei de rapiță sau floarea-soarelui
o lingură boia de ardei dulce
o linguriță cimbru uscat
sare, piper

O tavă din yena, ceramică sau metal de 30 x 25 cm (aproximativ).

În primul rând se pregătește o tocăniță gătită încet sub capac. Iată cum:

Se spală și se curăță legumele. Se toacă ceapa mărunt, se strivește cu lama cuțitului și se toacă usturoiul. Morcovii se taie cuburi, cartofii se taie cuburi.
Într-o cratiță încăpătoare se călesc ceapa și usturoiul împreună, în ulei, vreo 5 minute. Se adaugă carnea de vită și se lasă la rumenit pe toate părțile. Se adaugă boiaua și cimbrul și apoi se toarnă roșiile pasate. Se pune capacul, se aduce la fierbere și apoi se lasă pe foc mic 1,5-2 ore, până când carnea se frăgezește. Se adaugă morcovii cuburi și mazărea și se mai lasă 10-15 minute. Trebuie să rămână puțin sos, altfel există riscul de a da pe afară în cuptor.
Cât timp se gătește tocănița, se pun cartofii la fiert.
Când sunt gata, se pasează și se amestecă cu unt, smântână dulce sau lapte, sare după gust. Piure-ul trebuie să iasă ceva mai solid, al meu a fost moale și spumos și s-a contopit cu sosul din tocăniță.

Se pune tocănița cu sosul scăzut binișor în tavă, se acoperă cu piure, se vălurește frumos cu o furculiță.
Cuptorul trebuie să fie preîncălzit la 200 grade C.
Se bagă la copt și se lasă cam 35-40 minute, până când piure-ul se rumenește la suprafață iar tocănița de dedesupt fierbe molcom.
Cam atât.

O Shepherd’s pie englezească se face cu mai puțin sos de roșii, iar totul fierbe în supă bază de vită. Eu am încercat ambele variante și îmi plac la fel de mult.

O altă variantă a fost cu buchete de conopidă în loc de mazăre și s-a mâncat la fel de repede.

Rețete de Shepherd’s pie de la alți bloggeri români:

Adi Hădean- rețeta clasică, englezească
Anca de la My Classic Cuisine- cu parmezan în piure-ul de cartofi
Versiunea vegană, cu linte (sună bine), de la Dana.

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.