Menu

Supă de piatră (aprooooooape) portugheză

Aproape portugheză pentru că am găsit o rețetă pe Epicurious în care nu erau toate ingredientele necesare acestei supe. Lipseau 2 importante și anume: urechi și picior de porc, sângerete portughez (chouriço sau morcela). Dar chiar și așa, supa a ieșit bună, bogată și a mers de minune cu ardei iute și smântână.

Ce-ar mai fi de zis? Am căutat supa aceasta după ce am văzut un post pe contul de Instagram al lui Adi Hădean și mi-am adus aminte de-o poveste pe care am citit-o când eram mai mică.

În afară de gustul bun, de iuțeala ardeiului și de moliciunea smântânii, mi-am adus aminte de mesele acelea cu prietenii și familia, cu care mănânci din aceeași oală, mai furi o bucată de pâine (bunica o lua pe a mea, zicea că eu tai mai repede decât ea), mai dai o bucată de pâine cuiva, dai sarea mai departe, solnița de piper și cea de ardei iute uscat.

Că despre asta e vorba în poveste: despre împărțit cu alții într-un fel sau altul.

Așadar, iată o rețetă adaptată și la ingredientele găsite aici, în Finlanda (data viitoare fac cum trebuie și folosesc sângerete finlandez).

Ingrediente pentru supă de piatră (aprooooooape) portugheză

1 chorizo de 400-500 g
2 fire de praz
4-6 cartofi mici spre medii
1 ceapă roșie
3 morcovi medii
1 rutabaga mică
(numită și swede)- numai că apare rar prin România așa că merge o gulie medie sau 400 g napi
2 cutii de fasole roșie a 400 g
2 cutii de roșii cuburi a 400 g
2 litri supă de vită/pui/porc
4 căței de usturoi
1/2 varză Savoy sau chinezească tăiată fâșii subțiri
1 lingură paprika afumată
*sau mai puțină sau deloc dacă nu sunteți fani
2 frunze de dafin
1 linguriță cimbru uscat (opțional)
1/2 linguriță cumin
(opțional)
1 lingută ulei de măsline
sare, piper după gust

(Dacă vreți să faceți varianta cu urechi și picior de porc va dura ceva mai mult.) Dacă nu, iată cum se procedează: se curăță și spală toate legumele (mai ales prazul care mai păstreaza nisip și pământ la baza frunzelor. Apoi se taie toate cuburi. Fasolea se scurge de zeamă. Unele rețete zic că se pune totul într-o oală și se lasă la foc mic 2 ore. Însă, pentru un gust și mai bun, se încălzește uleiul de măsline, se pun cuburile de chorizo (o legumă și el), se rumenesc nițel apoi se adaugă pe rând ceapa, usturoiul pisat, prazul, morcovii, cartofii, fasolea și la final napii/rutabaga/gulia (dacă există). Se pun boiaua, cimbrul (și cuminul). Se adaugă supa de vită/pui/porc adusă la temperatura de fiebere și apoi cele doua conserve de roșii cuburi. Se pune capac și se fierbe totul la foc mărunt cam 1 oră.

Se servește fierbinte cu smântână fermentată sau creme fraîche. Eu am ascuns un ardei iute direct în farfurie (în ciorbă) și apoi am stat să mă dumiresc de ce e supa așa iute. Memoria mă lasă 🙂 Prin Portugalia se pune ceva coriandru proaspăt și cam atât. Ceea ce vă doresc și vouă (dacă sunteți fani).

Ce pot zice despre această versiune de ciorbă. E foarte bună, e inimoasă, îndestulătoare și dacă nu puneți multă sare și iuțeală de la bun început e perfectă și pentru copil (al nostru are 1 an și 7 luni și acum mănâncă aproape orice). O să fac versiunea cu picior de porc, urechi și fasole uscată (lăsată peste noapte la umflat). Și o să strecor și niște afumătură. Gata, poftă bună!

Note:

Aici este povestea supei
Versiunea românească aici, la domnul Uica Mihai 🙂

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.