Menu

Ciocolată, caramel, cremă de mascarpone și caramel- tort

Eram cu băieții la cumpărături, cumva pe gânduri și fără țintă (de la oboseală cel mai probabil) și mă rodea o problemă. Cred că am gândit-o cu glas tare: „Oare să fac un desert mâine? Să fie cu ciocolată?”. Și în timp ce căutam din ochi ingredientele pentru el, îl aud pe Juha: „Da, dar să fie și cu caramel”.

 

Revenind- am început această postare în februarie (!!!) 2017. Dar îmi aduc aminte și acum de cât de bun a fost acest tort. Nu am avut o ocazie anume să-l produc, poate doar o poftă nebună de ciocolată. Și de caramel sărat.

A se observa că am scris caramel de două ori în titlu. Asta pentru că există caramel în crema de mascarpone și caramel sărat și frumos curgător peste tort 🙂

Blatul este bogat, ciocolătos și are și cafea în el. Cafea mai tare, să se simtă. Rețeta de blat este de la (din nou) Linda Lomelino .

Fără alte introduceri, iată de ce aveți nevoie pentru această minunăție:

Ingrediente necesare pentru blat

200 g unt
240 g făină de grâu
125 ml lapte
300 g zahăr brun
2 ouă medii
150 ml smântână fermentată
125 ml cafea tare și fierbinte
68 g pudră de cacao
1 1/2 lingurițe bicarbonat de sodiu
1/4 linguriță sare

Ingrediente necesare pentru cremă

500 g mascarpone
3-4 linguri sos caramel sărat

Ingrediente necesare pentru caramel sărat

200 g zahăr tos brun (se poate folosi și alb, binențeles, eu îl prefer pe cel brun)
90 g unt 80%-82%
180 ml smântână dulce 35%
1 linguriță boabe vanilie
1/2 linguriță fulgi de sare
(eu am folosit Maldon)

Pentru blaturi eu am folosit o tavă cu pereți detașabili de 18 cm diametru. Am împărțit compoziția în două și am copt de două ori. Blatul iese destul de gros, deci se poate folosi și tavă de 20 cm diametru (blatul va ieși puțin mai subțire dar cu suprafață mai mare).

Se pornește cuptorul și se lasă la 175 grade C.

Întâi se pregătește sosul de caramel sărat pentru că este nevoie de el rece. Într-o cratiță cu baza groasă se pune zahărul și se lasă pe foc mic-mediu să se topească încet. Nu se amestecă (!) ci doar se agită cratița ușor din când în când. Separat, în altă cratiță se pune smântâna dulce și se lasă pe foc mic să se încălzească fără să fiarbă (!). Când zahărul este topit complet și are culoarea ușor mai închisă, se pune untul tăiat în bucățele mici. Se amestecă, se ia de pe foc și se adaugă smântâna fierbinte în fir subțire amestecându-se continuu. Se pune din nou pe foc și se fierbe 1-2 minute având grijă să nu se ardă și să nu dea pe afară. Se adaugă sarea și boabele de vanilie, se amestecă. Se ia de pe foc, se lasă la răcit ușor și apoi se pune într-un borcan. Se poate păstra așa la frigider pentru 3-4 săptămâni, dar vă asigur că nu rezistă prea mult.

Acum, după ce am făcut de câteve ori caramele stau și mă întreb de ce nu am putea proceda la fel și pentru sos și sper ca Olguța să mă lămurească. Adică să punem toate ingredientele în cratiță și să le fierbem împreună până la o anumită temperatură. Caramelele îmi ies perfecte prin metoda aceasta, ar putea ieși și sosul dar fiert până la o temperatură mai joasă.

Revenind la tort și la pregătirea blatului: se pune untul într-o cratiță, pe foc mic și se lasă la topit. Când e lichid, se ia de pe foc, se toarnă laptele și se lasă la răcit.

Într-un bol încăpător se pun făina, cacaua, zahărul, bicarbonatul de sodiu și sarea. Se amestecă. Se adaugă apoi laptele cu unt, ouăle, smântâna fermentată și se amestecă. La final se toarnă și cafeaua tare și fierbinte și se amestecă bine. Se pregătește tava de copt- se pune hârtie de copt în ea- se toarnă jumătate din compoziția de blat și se pune la copt. După 30-35 minute se testează cu o scobitoare și dacă mai este nevoie se mai lasă 5 minute (dar la mine nu a fost, scobitoarea a ieșit curată).

Se scoate din tavă după 10 minute, se lasă la răcit pe un grătar și se repetă faza de copt pentru a două jumătate din compoziția de blat.

Cât timp se răcesc blaturile, se pune brânza mascarpone într-un vas încăpător, se toarnă 3-4 linguri de sos de caramel RECE și se amestecă bine. Se lasă la rece până se răcesc blaturile.

Asamblarea este simplă: pe un platou de servit, se pune primul blat CU BAZA ÎN SUS (pentru că este dreaptă de la fundul tăvii de copt), se pune jumătate din crema de mascarpone și caramel, apoi se așază al doilea blat (cu baza în sus sau normal, de data aceasta, depinde cum vreți să arate- mai plat sau mai bombat), se întinde crestul de cremă și se toarnă sos de caramel după pofta inimii și groaza șoldurilor. Se poate orna cu flori comestibile, căpșune, zmeură sau și mai superb, cu alune de pădure rumenite un pic în tigaie.

Și-acum, câteva rețete de la colegi de blogăreală:

Tort de ciocolată cu cremă ușoară de brânză de la Andie
Tort de ciocolată, cu ciocolată și fără ciocolată de la Prăji (făcut în două feluri, că așa e ea, mai șmecheră 😀 ).
Tort rapid de ciocolată și ganache de ciocolată cu tonka de la Laura
Dacă preferați rețetă video, Jamila iz da girl: tort de ciocolată și zmeură

Iar dacă sunteți iubitor de pâine cu maia, Andreea vă recomandă această bunăciune de tort de ciolată cu maia și cremă vegană de alune

1 Comment

  • alex
    13 martie 2018 at 10:30

    Great work!! Looks so beautiful! Congrats from Portugal

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.