Menu

Cum să faci coronițe de Crăciun

Atenție, acesta nu este un post despre mâncare, deși una dintre coronițe este din ingrediente comestibile (cu 2-3 excepții).

Se întâmplă uneori să ajung în zone cu material vegetal de tot felul și să îmi vină inspirație. Și după ce aduc acest material produc și niște chestii destul de drăguțe pe care le folosesc apoi pe post de decorațiuni.

În cazul de față este vorba despre o coroniță din măceșe cu scorțișoară și una din ramuri uscate acoperite de licheni și mușchi plus mere pădurețe.

Așadar, dacă v-ați plictisit cumva de coronițele din ramuri de conifere (brad, molid) și vreți să dați atenție și altor modele, iată explicații pas cu pas 🙂

Materialul vegetal nu este niciodată identic așa că nici rezultatele nu sunt. Adică nu o să obțineți coronițe identice ci cât de cât similare.

Ce e simpatic la aceste coronițe este că țin și destul de mult timp. La cea cu măceșe, fructele se usucă frumos în timp, se închid la culoare și se vor mumifica. Nu se vor strica. Eu nu am avut astfel de surprize.
La cea cu licheni singurele probleme care ar putea apărea o dată cu trecerea timpului este ca merele să se deshidrateze și să își schimbe culoarea și ramurile să mai piardă o parte din licheni. Dar va rezista frumos măcar o lună.


Coroniță din măceșe și scorțișoară

Materiale și unelte necesare

1 coroniță diametru între 25-28 cm
Coronița poate fi din crengi de brad sau paie- cea din urmă se găsește la Hornbach
80-100 ramuri scurte de măceșe cu fructe atașate (pe fiecare crenguță sunt cam 2-3 fructe)
3-5 bucăți de scorțișoară
Sfoară
Ață de cusut verde sau bej
(în funcție de materialul din care este făcută coronița)
Foarfecă de grădină
Foarfecă de uz casnic
Mănuși groase

Rămurelele de măceșe se leagă câte 3 cu sfoară. După ce se fac toate buchetele, fiecare dintre ele se leagă cu ață de cusut, pe coroniță, unul peste altul, cu fructele unele în continuarea celorlalte, fără a se suprapune.
Când se ajunge la ultimul buchet, codițele se scurtează pentru a nu fi foarte vizibile și pentru a se păstra o oarecare simetrie. Altfel, fiecare grup de codițe rămâne sub următoarele fructe.
Se răsucesc 4-5 fire de sfoară împreună și apoi ansamblul se trece peste fructe, cam la 7-8 cm distanță una de alta.
Bucățile de scorțișoară se înfășoară la mijloc cu sfoară și se leagă de coroniță.
În locul de unde dorim s-o agățăm i se atașează o bucată de sfoară.

Coroniță din ramuri cu licheni și mere pădurețe– aproximativ 30 cm diametru

12-15 ramuri de răchită (dacă o faceți mai mare, veți avea nevoie de mai multe)
sârmă subțire din oțel (una care să fie maleabilă, ușor de răsucit
sârmă mai groasă, îndeajuns de maleabilă, dar care să fie solidă cât de cât
ramuri diverse acoperite cu licheni (groase cam de 1 deget)
ramuri diverse acoperite cu licheni, mușchi (groase de juma de deget)
3-5 mere pădurețe (sau mai multe în funcție de mărimea lor)
Este în regulă și sfoara pentru ramurile mai groase și fir de pescuit pentru cele subțiri.

Din ramurile de răchită se face o coroniță de bază. Se pun câte trei fire, se răsucesc și la capete se suprapun (cozile snopului din față se suprapun cu vârfurile snopului următor). Apoi se trece sârmă groasă peste tot, de jur împrejurului coroniței pentru a o întări. Totodată, se forțează forma acesteia, sârma din metal va ajuta.

Ramurile se taie toate în bucăți de 10-15 cm lungime. Apoi se aplică peste coronița din răchită, începând cu cele groase. Fiecare bucată de ramură se prinde la capete cu sârmă subțire sau fir de pescuit, sau sfoară. Apoi se aplică următoarea ramură și tot așa până se închide cercul. Următoarele rămurele se prind pe lângă primele si ar trebui să aibă grosime din ce în ce mai mică. după ce se obține grosimea dorită de coroniță se prind și merele. Se ia câte o bucată lungă de sârmă, se trece prin fiecare măr apoi se trage până se obțin două capete egale care se răsucesc împreună și se prind de coroniță.

Eu am făcut două până acum și-mi place cum au ieșit. Sunt neregulate, grosiere, dar au ceva aparte. 🙂

Happy crafting!

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.