Menu

Cremă tartinabilă/ Unt de biscuiți Speculoos

Luați așa mai din scurt, biscuiții Speculoos au aceleași ingrediente ca turta dulce finlandeză. Pe lângă unt, zahăr brun/melasă, unt, făină și ouă, Speculoos au și toată gama de mirodenii + 2: scorțișoară, cardamon, ghimbir, cuișoare, nucșoară și piper.

Luați mai cu istorie și tradiții, acești biscuiți sunt copți în ajun de Sf. Nicolae în Belgia și Olanda, și în ajun de Crăciun în Germania. Spre deosebire de turta dulce, care este mai moale, biscuiții aceștia sunt crocanți și cu iz de caramel. Ca și formă, sunt de obicei dreptunghiulari, cu spatele plat și fața „imprimată” cu un fragment de poveste/obiect/animal/barcă/fermă sau orice are legătură cu Crăciunul/Sf. Nicolae.

Am găsit multe rețete de biscuiți Speculoos pe net, dar nu despre ei vreau să vă povestesc. Am luat acum o săptămână revista pe noiembrie a lanțului de magazine K-Market din Finlanda și am găsit acolo o rețetă extraordinar de simplă și (s-a dovedit a fi și) delicioasă de pastă tartinabilă din biscuiți. Unii îi mai zic și unt, doar că e cam jumătate de adevăr. Sau treime, după cum veți vedea mai jos.

Pasta aceasta se poate ataca direct din borcan, sau pe pâine, sau în clătite, sau pe felii de mere, banane… cerul este limita.

Ingrediente pentru cremă tartinabilă din biscuiți Speculoos (cam 750 g)

250 g biscuiți Speculoos (în București i-am găsit la Mega)
100 g unt moale
397 g lapte condensat îndulcit (adică fix o cutie. Atenție! Vorbim de laptele condensat din care se face dulce de leche nu cel pentru cafea)

Acum: într-un robot de bucătărie cu cuțit din metal se pun biscuiții rupți în bucăți. Se pulsează până se fărâmițează foarte bine. Apoi se adaugă laptele condensat și se amestecă foarte bine.
Apoi untul moale/chiar și topit (dar să fie rece nu cald sau fierbinte). Și se amestecă din nou 1-2 minute.

Gata. Se transferă în borcane și/sau se consumă cu ce se preferă.
Dacă tot eram pe val și nu m-am culcat la loc după ce Erik alarma a urlat câteva minute bune că-și vrea laptele de dimineață am pus rapid de-un dutch baby (adică clătită la tigaie de fontă în cuptor), fix ca aici (merci Andra!).

Un borcan s-a dus rapid în clătită și furat pe ici pe colo cu furculița, celălalt l-am dat la rece, deși poate sta foarte bine și la temperatura camerei (dacă apucă).

Note:

Dacă țineți neapărat să faceți această rețetă de la zero, am găsit pentru voi rețete de biscuiți Speculoos și de lapte condensat.

Biscutiți Speculoos de casă– Gabriela Cara
La fel și la Dulcele din rolă
Lapte condensat de la Laura Adamache
sau la Teo

***Copilul halea porridge de ovăz cu fructe și unt de cocos. I-am dat și cremă de Speculoos, dar așa un boț mic mic. Am văzut la o fină de 3 ani ce pot face dulciurile în exces dinților de lapte, și nu numai lor, așa că momentan nu-l lăsăm prea des la zahăr :))

4 Comments

  • Iolanda si georgiana Voinea
    9 noiembrie 2017 at 13:46

    Nu am incercat pana acum, dar ne-ai convins. Plecam in cautare de biscuiti 😉

  • Gabriela
    26 aprilie 2018 at 13:05

    Absolut delicioasa crema, multumesc pentru reteta 🙂

  • Adriana
    9 iulie 2019 at 23:00

    Este bun, dar cat de sănătos pentru cei care au probleme la fiere?
    N

  • Cătălina
    9 iulie 2019 at 23:04

    Cel mai probabil cei cu probleme la fiere se abtin din a manca sau mananca doar in cantitati mici.
    Eu am fost diagnosticata cu dischinezie biliara acum multi ani si daca fac excese alimentare platesc cu varf si indesat. Asa ca la chestiile mai grele ma abtin sau mananc putin 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.