Menu

Paste cu caracatiță și sos de pătrunjel

Acum ceva vreme am fost prin Băneasa cu treabă și m-am oprit și prin Carrefour Feeria la raionul de pește. Am zărit niște caracatițe pe gheață și mi-am adus aminte de zilele în care eram însărcinată și nu pofteam la altceva decât la vietățile astea (și la înghețată!). Și trebuiau să fie fierte și bine fripte, să mănânc doar cu puțină sare pe ele și să simt nițel arsura de grătar și asta era, mă linișteam. Am încercat (tot în acea perioadă) chiar și varianta cu cartofi și ceapă la tigaie când am trecut pe la Gourmet Festival. Au fost bunuțe- cam mulți cartofi totuși. Însă! Dacă tot am trecut prin magazinul sus-numit am zis că cumpăr una și să încerc s-o gătesc acasă. Nu mi-am dat seama că dintr-una voi reuși să pregătesc o cină, un prânz și chiar un mic dejun. O să ziceți că suntem dubioși de mâncăm așa ceva dimineața, dar vă zic eu că pe pâine bună și prăjită nițel cu unt ies niște bruschete minunate.

Rețeta de față reprezintă prânzul, cina și micul dejun le voi publica în alte zile.

Am stat juma de zi și am studiat cum trebuie să fierb vietatea. Și tot nu m-am lămurit. Unii zic o oră per kilogram, alții 20-30 minute, alții în oală cu capac, alții în oală fără capac etc etc. Îmi aminteam că văzusem un clip publicat de cei de la Boucuse și după ce l-am căutat două zile am renunțat (destul de ofticată, pentru că îmi aminteam că la final, bucătarul rupea caracatița cu furculița, mi s-a părut fantastic).

Ingrediente pentru paste cu caracatiță și sos de pătrunjel (2 porții mari sau 4 mai umane):

300 g paste uscate (tagliatelle)
4 tentacule de caracatiță (gata fiartă și răcită)
1 ceapă mică
2 căței usturoi
50 ml Bourbon
4 ciuperci shiitake/agaricus proaspete
1 cub mic de unt (aproximativ 15 g)
1 legătură de pătrunjel
75 ml ulei fistic/măsline
4 căței de usturoi
1/2 linguriță chipotle uscat (fulgi)
1/2 linguriță paprika afumată
1 lime (zeamă și coajă)
50 g nuci pecan/alune de pădure
Sare de mare măruntă, piper proaspăt măcinat

Tentaculele de caracatiță fiartă (vezi instrucțiuni) și răcită se taie rondele.

Într-un blender se pun usturoiul, pătrunjelul, uleiul de fistic/măsline/, zeama de la 2 lime si coaja de la una, 4 căței de usturoi. Se lucrează cu funcția pulse (astfel încât frunzele de pătrunjel să nu fie mărunțite de tot). După 2-3 rotiri, se adaugă nucile pecan/alunele de pădure și se mai pulsează de vreo 2 ori.

Rondelele se pun într-un vas, se toarna marinada peste ele, se amestecă bine și se acoperă cu folie alimentară. Se lasă 2-3 ore (merge și peste noapte, dacă nu e grabă).

Pastele de pun la fiert în apă cu sare. Tagliatelele folosite de mine au avut timp de fierbere de 6 minute, iar acest timp a fost suficient pentru a face alte operațiuni în paralel.
Ceapa se toacă solzișori, cei 2 căței de usturoi se strivesc cu lama cuțitului și apoi se toacă mărunt. Se încinge untul într-o tigaie/ cratiță încăpătoare și se pun la călit. Când sunt străvezii, se toarnă Bourbon-ul și se amestecă rapid până când acesta se reduce la jumătate. Se adaugă ciupercile shiitake și rondelele de caracatiță, scuturându-se cratița pentru o amestecare rapidă și cât de cât uniformă. Nu mai mult de 5 minute. Nu vrem decât să colorăm ușor ciupercile și să încălzim caracatița.

Se oprește focul la paste (după timpul regulamentar), se scurg și se pun în tigaie împreună cu jumătate de polonic din apa în care au fiert. Se scutură energic sau se amestecă cu palete din lemn pentru a se împrăștia bunătatea de sos peste toate cele din cratiță. Se sărează și piperează.
Opțional, se pot adăuga la final 1-2 linguri de ulei de fistic/măsline. Se amestecă și apoi se servesc imediat. Cu vin alături.

1 Comment

  • Bruschette cu caracatiță | KissTheCook
    26 septembrie 2017 at 23:09

    […] în magazinele mari) sau uscate și rehidratate 1-2 linguri de sos de pătrujel ca în rețeta de aici unt pentru prăjit pâinea un cățel de usturoi sare, piper după […]

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.