Menu

Ingredientele care ne fac viața mai bună: resturile

Da, ați citit bine oameni buni și dragi.

Există niște ingrediente pe lumea aceasta cărora uneori nu le dăm atenția cuvenită. Și cum în viața aceasta tot experimentăm și experimentăm, m-am gândit să scriu despre ele (sau cele trecute prin viața mea).

Sunt sigură că pe unele le știți și folosiți deja. Dar le voi scrie totuși pentru că am aflat cu uimire zilele astea că unii dintre noi nu știu ce să facă cu anumite chestii 🙂

Așadar, azi nu avem o rețetă, azi avem niște… hm, recomandări.

Ce putem face cu:

1. Cojile și cotoarele de mere, gutui– le putem folosi în diverse dulcețuri sau jeleuri pentru că au un conținut ridicat de pectine și vor ajuta la îngroșarea/stabilizarea acestora.
2. Cojile de portocale, lămâie, lime– putem rade citricele (curățate bine înainte) și le păstra în borcane împreună cu zahăr. Coaja rasă o putem folosi în deserturi. De asemenea, le putem confia– dacă le tăiem în fâșii. Pentru coji confiate putem folosi și pomelo.
3. Oasele, tacâmurile, carcasele de crustacee- aici e o întreagă poveste. Ținute la cuptor sau nu, sau ușor afumate, oasele de vită, pasăre, pește și scheletele externe de crustacee sunt ingrediente importante pentru supele de bază. Rețetă de supă din oase de vită, pasăre avem aici.
4. Resturi de legume– și aici intră cojile de morcovi, albitură, ceapă, usturoi, cartofi, cozi de apio, ciuperci pot fi folosite pentru obținerea de supe de bază vegetariene.
5. Ciuperci uscate și uitate într-un colț pe etajeră 😛 se pot băga într-o râșniță sau robot sau blender și măcina cât de mult se dorește. Eu am lăsat destul de mare, vezi imagine.
6. Batoane de vanilie uscate, păstăi de tonka uscate, uitate și ele prin vreo cutie, pot avea multiple întrebuințări: se pot pune într-un recipient cu zahăr (ca să-l parfumeze), se pot pune în alcool pentru extract sau se pot măcina și transforma în pulbere.
7. Batoanele de vanilie rămase după ce se termină extractul pot fi puse în blender și amestecate cu puțin sirop de zahăr= piure de vanilie (vezi imagine)
8. Bucățile de pâine veche au și ele multiple întrebuințări în funcție de tipul lor: a. pâinea albă poate fi băgată puțin la cuptor până de întărește complet, apoi lăsa la răcit și măcina, transformându-se în pesmet. b. pâinea albă/integrală poate fi transformată în frigănele/ pain perdu/ french toast . c. diverse tipuri de pîine pot fi transformate în budinci de pâine dulci sau sărate.
9. Bananele răscoapte pot fi strivite și folosite pentru pregătirea minunatei banana bread/chec cu banane. De asemenea, pot fi congelate și transformate în cea mai simplă înghețată din lume.
10. Untura rămasă de la pregătirea jumărilor se poate folosi în prăjituri, la pregătit confit (de rață, de porc, de pipote de pui etc etc), poate fi mâncată pe pâine cu puțină sare, poate fi frecată cu boia și întinsă pe pâine și acoperită cu ceapă roșie sau verde.
11. Dulcețurile vechi sau nu ne mai atrag pot fi totuși consumate în porridge sau cu iaurt.
12. Fructele lovite, rănite, ușor deshidratate pot fi transformate în sosuri, reducții, gemuri, marmelade, oțeturi. Tot ele pot fi amestecate cu zahăr, lăsate la macerat și apoi unite cu alcool (obținându-se vișinată, murată, afinată etc)
13. Piureul de cartofi rămas de pe-o zi pe alta se poate transforma într-o pâine plată, foarte bună. Rețeta aici.
14. Resturile de cafea din filtru (cea lichidă, gata făcută, nu zațul) se poate pune în tăvițe pentru cuburi de gheață, și congela. Cuburile de cafea sunt excelente vara în băuturi reci cu lapte și cafea.

Și acum, idei de la cititori.

Iuliana de la Bucate-aromate ne spune așa:
15. Resturile de iaurt, brânzeturi, măsline pot fi folosite într-un chec aperitiv.
16. Cojile de citrice se pot usca (pe calorifer sau la cuptor) și măcina. Pulberea se poate folosi în prăjituri, ceaiuri, budinci.
17. Resturile de piure de cartofi pot fi folosite la pregătirea crochetelor cu cașcaval.

Sunt sigură că în afară de cele menționate de noi, mai știti și voi ingrediente sau resturi care pot fi folosite cu brio în bucătărie. Le puteți scrie în comentarii iar eu le voi trece în text cu menționarea sursei 🙂 Vă mulțumesc!

Note:

Nu neapărat despre ingrediente/resturi și cum pot fi ele folosite, ci și despre cum putem evita risipa de mâncare, mai scriu și:

Claudia de la Lecturi și Arome
Andreea Vasile
Kissthecook- articol despre cum pot fi utilizate resturile de sashimi
Andie, în diverse articole
Ama în bucătărie

4 Comments

  • Iuliana
    12 februarie 2017 at 11:59

    Excelent articolul, Catalina!
    Toate resturile de iaurt, branza sau sunca si ultimele 2 masline din frigider pot fi investite intr-un chec sau briose aperitiv, numai bune de luat la picnic sau pachetul de la birou.
    Cu piure-ul de cartofi ramas de alataieri am facut niste fantastice crochete cu cascaval care merg de minune si berea si cu vinul si cu limonada si cu apa chioara la urma urmei :))
    Cojile de portocale le usuc pe calorifer ca tot e cald in perioada asta si le macin, apoi le folosesc la ceai, la budinci, la sosuri.
    Sau le confiez si cateva dintre ele le tavalesc prin zahar si le usuc. Rezulta coji de portocale zaharisite care se asorteaza de minune cu cafeaua de dimineata.
    Hai ca putem! 🙂

  • Cătălina
    12 februarie 2017 at 12:01

    I-auzi ce de idei frumoase. Le trec acum si in text 😉 Merci!

  • Carmen
    27 ianuarie 2018 at 22:42

    Eu folosesc painea veche sau uscata, muiata in apa sau lapte, pentru prepararea salatei de icre sau a chiftelelor. Painea mai veche, dar nu uscata, se poate taia felii , se da prin ou batut si apoi se prajeste in ulei incins.

  • Cătălina
    27 ianuarie 2018 at 22:44

    Da, da, stiu de paine in icre, ai dreptate. Bunica mea mai facea asa cand nu avea gris. La fel, punea in chiftele paine veche inmuiata in apa. Multumesc mult!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.