Menu

Cum să pregătești legume la aburi pentru bebeluș

În primul rând, vă scriu că nu am inventat eu apa caldă și, ca de obicei, descriu propria experiență. Nu vor fi multe posturi despre bebeluși pe kissthecook, însă acesta mi se pare important. De azi am început să-i dăm lui Erik și alte mâncăruri decât lapte. Mă rog, i-am testat gusturile și pe la 5 luni să vedem ce reacții are, dar nu i-am dat să mănânce serios.

Pediatra lui ne-a sfătuit să începem întâi cu legume, apoi fructe și mai spre final, cereale, pui, grăsimi (ulei de măsline). Cum ne-am ghidat foarte mult după cele scrise și sfătuite de Ministerul Sănătății din Finlanda, o să îi introducem și cereale cât de curând, iar fructele și legumele le vom da intercalat. Acum, n-o să scriu regulile de hrănit, fiecare copil este altfel, cu preferințele și alergiile (dacă există) lui.

Al nostru se stâmbă cu brio la banane și morcovi, dar mănâncă fericit (și cu tot corpul și camera) avocado și afine.

Așa, revenind la ceea ce voiam să scriu astăzi: voi prezenta 3 modalități de a fierbe/coace legume la aburi. Prefer această metodă decât fiertul efectiv care distruge anumite componente ale ingredientelor.

Înainte de a avea cuptorul cu aburi, am folosit următoarele versiunile 1 și 2:

1. O oală cu apă pe foc mic, clocotindă, în oală un coș de gătit la aburi. Noi avem unul pliabil (vezi imagini). Avantaje: ușor de folosit, dezavantaje: nu poți găti o cantitate mare de legume în același timp. Pe oală se pune capac, apropos.
2. Dacă nu aveți acest coș, o sită mare din metal inoxidabil sau silicon își face treaba cu brio.
3. Cuptor cu aburi
4. Aparat de gătit cu aburi + blender care gătește legumele la aburi și apoi le pasează.

Cum ne organizăm? Ca să nu pregătim zilnic mâncare (în caz că mai avem și altele de făcut) este OK să pregătim mai multă și să o păstrăm la congelator. Când avem nevoie, o scoatem, o încălzim și-o dăm la bebeluș.

Ingrediente și ustensile necesare

Legume- morcovi, țelină, cartofi dulci, cartofi.
Blender
Coș/Sită, oală cu capac (pentru versiunile 1 și 2)

Pungi pentru congelator
Tăvițe din silicon pentru cuburi de gheață

Fie vorba între noi, eu nu mi-am găsit tăvițele din silicon (trebuie să fac ordine în cămară) așa că am improvizat: am folosit o tavă de mini brioșe și niște forme din silicon pentru bomboane din ciocolată (ideea lui Juha).

Se curăță legumele de coajă, se spală bine, se taie bucăți mari. Pentru opțiunile 1 și 2, se pune o oală cu apă la fiert și când începe se clocotească, se lasă focul mic, se pune sita/coșul, se pun legumele și apoi capacul. Sunt necesare cam 20-30 minute, depinde de mărimea și tipul legumelor. Se pot încerca din când în când cu o scobitoare.

Pentru versiunea 3, se pornește cuptorul, se alege opțiunea gătit cu aburi, se alimentează cu apă. Când e la temperatura necesară (96 grade C), se pun legumele într-o tavă și apoi în cuptor. Se lasă 20-30 minute, pe testate.

După ce sunt gata, se scot din cuptor/sită/coș, se lasă la răcit și se pasează. Piureul se porționează în tăvițe, se acoperă cu folie și apoi se bagă la congelator. Când toate cele sunt congelate, se scot din tăvițe, se pun în pungi cu etichete și se bagă din nou la congelator. Pe etichete se pot trece numele legumei/fructului, data la care a fost pregătit(ă).

Cam atât.

Note:
Mai multe despre diversificare, ordine și disciplină mai găsiți la:

Ama Nicolae
Ioana Boca
Diversificare.ro

3 Comments

  • Ada
    13 aprilie 2017 at 0:24

    Buna!
    Cum se numeste scaunul pentru bebe din poza? Caut si eu un scaun de genul, care se poate folosi si pe termen lung, cand bebe mai creste. Asta al vostru arata tare fain.
    Mersi!

  • Cătălina
    13 aprilie 2017 at 0:32

    Caut imediat si iti dau link. Este din lemn si e solid. 🙂

  • Cătălina
    13 aprilie 2017 at 0:36

    http://www.babymoov.co.uk/seated/133-light-wood-high-chair-3661276140219.html l-am luat se pe Amazon. Are si pernute. E trainic, se curata destul de usor, are centuri de siguranță.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.