Menu

Chifteluțe finlandeze

Poate credeați că numai suedezii au chifteluțe. Greșiiit 😛 Cred că nu e țară în lume care să nu aibă ceva măcar asemănător. Dar să revenim la bucătăria nordică. Și la cea finlandeză. Nu toate chifteluțele-s la fel, desigur și fiecare țară bagă și multă mândrie în ele în afară de carne, pâine și smântână.

Juha nu a adus multe cărți cu el de-acasă, dar ce a adus este esențial: 5 cărți de bucate finlandeze din care 2 cu rețete de pâine și patiserie. Rețeta de chifteluțe se regăsește în cartea Kotiruoka, uusi laitos (Gătitul acasă).

Totul se măsoară in dl spre durerea mea (pentru că trebuie să fac conversie la măsurile cu care suntem noi obișnuiți), dar de cele mai multe ori merită. Rețetele finlandeze sunt simple, mâncarea sățioasă și nu se aruncă mai nimic.

Ingrediente pentru chifteluțe finlandeze

700 g carne tocată de vită (sau porc)
150 ml smântână fermentată
1 chiflă ușor învechită*
2 ouă
1 ceapă mică
50 g unt
sare, piper

*În loc de chiflă se pot folosi cam 80 g pesmet mai măricel sau o felie de pâine.

Așadar, se taie chifla în jumătăți și se pune într-o tigaie pe foc mic să se usuce mai bine (nu de tot, și nu trebuie nici arsă). Se ia apoi, se lasă la răcit și se taie mărunt cu un cuțit. A nu se exagera, bucățile nu trebuie să fie mici mici dar nici foarte mari (vezi imagini).

Bucățile de pâine se pun într-un vas și peste ele se pune smântâna. Se amestecă și se lasă deoparte.

Ceapa se curăță, se spală și se toacă mărunt apoi se călește ușor în unt. Se pune peste pâine și smântână. Se pune apoi carnea tocată și cele două ouă, sarea și piperul (după gust). Se frământă bine cu mâna sau cu o lingură din lemn.

Se pun apă într-un vas și se udă mâinile. Se formează chifteluțe mici în palme și se udă mâinile din nou de câte ori este nevoie.
Se pornește cuptorul și se lasă la 180 grade C.

Se așază hârtie de copt într-o tavă de cuptor și se pun chifteluțele în ea. Încap toate, nu e nevoie a se lăsa spațiu mare între ele pentru că nu cresc la copt. Se lasă cam 30 minute. O parte din grăsime o să iasă din ele (așa că nu vă speriați când priviți imaginea cu ele la cuptor și vi se pare că nu arată bine).

Acasă în Finlanda, chifteluțele se servesc cu un sos asemănător cu cel bechamel, dar noi am preferat să le mâncăm cu smântână fermentată.

Garnitura poate fi formată din sfeclă coaptă, piure de cartofi, cartofi fierți cu sos de mărar, piure sau budincă de morcovi. Noi am călit rapid niște fasole verde cu unt și usturoi. Au mers perfect. Ceea ce vă dorim și vouă!

Note:

Alte rețete de chifteluțe de la colegii bloggeri:

Jamila- Chiftelute cu mărar
Laura- Chifteluțe marinate
Diva (Cristina)- Chifteluțe din amestec de carne
Adina- Chifteluțe cu carne de vânat
Laura A- Chiftele cu sos de roșii si busuioc
Teo- Chifteluțe cu maioneză și ceapă murată

1 Comment

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.