Menu

Inghetata cu beurre noisette (unt cu aroma de aluna)

brown-butter-ice-cream-mici-58-exposure1A fost odată încă o rețetă pregătită anul trecut în Vammala care nu a văzut lumina blogului. Și care mai e și de înghețată, culmea. Că doar e cald și frumos afară 😛

Aș fi vrut să am eu ideea aceasta și, mai ales, să iasă ca acea înghețată gustată la restaurantul ASK din Helsinki. Dar și această rețetă improvizată a dus la un rezultat bun, iar noi ne-am bucurat de cele 600 g rezultate repede, repejor.

Cred că faptul că eram într-un loc unde verdele-i crud, soarele-i de aur și cel mai iubit sunet este foșnetul pădurii, sau că am găsit merișoare și afine încă bune de mâncat în prag de iarnă, sau că eram sănătoși, liniștiți și împreună, au făcut înghețata aceasta și mai bună.

De pregătit am pregătit-o în același timp cu crema coaptă cu unt noisette pentru că are aceleași ingrediente în compoziție.

Ingrediente pentru înghețată cu beurre noisette (unt cu aromă de alună)

4 gălbenuşuri de ou
75 g zahăr pudră
200 ml lapte
(de preferat mai gras)
200 ml smântână dulce (30- 35%)
100 g unt 82%
1 păstaie de vanilie

Untul se pune într-un vas cu fundul dublu și se lasă pe foc mic, practic el trebuie să „fiarbă” încet până când se evaporă apa din el, proteina din lapte se depune pe fundul vasului iar grăsimea începe să-și schimbe ușor culoare în auriu și să emane un miros de alună. Unii zic că acesta ar fi de nucă, dar altfel s-ar numi beurre noix (:P) Iar un prieten, bun chef, mi-a zis că nu prea se mai produce unt atât de bun încât să poți face beurre noisette din el. Lăsând aceste elemente la o parte, precum și untul astfel topit, se bat separat gălbenușurile cu zahărul pudră până când devin albicioase și pufoase. Noi am avut ouă luate în ziua respectivă din cuibarele Leenei.

În alt vas (mai mare) cu fundul dublu, se pun smântâna dulce, laptele, semințele și păstaia de vanilie. Se lasă pe foc mic până ajung la punctul de fierbere și apoi se iau de pe foc.
Se adaugă untul noisette și se amestecă. Se adaugă o treime peste gălbenușuri și se amestecă pentru a le ridica temperatura. Se adaugă și restul treptat, amestecându-se. Apoi se toarnă totul înapoi în vasul în care au fiert smântâna și laptele. Se repune pe foc mic și se amestecă în continuu până se îngroașă ușor. Se ia amestecul de pe foc, se lasă la răcit, se bagă la frigider 1-2 ore și apoi se pune în mașina de înghețată sau într-un vas din plastic. În cazul celei de-a doua variante, se va băga vasul în congelator și se va răscoli bine cu o furculiță cam la 2 ore pentru a se evita formarea cristalelor de gheață mari- noi pe aceasta am ales-o din lipsă de mașină.

Se consumă ca atare sau lângă un crumble de mere (în stil finlandez- cu mult unt și fulgi de ovăz) sau cu fructe proaspete (noi am avut merișoare).

1 Comment

  • Echipament Dezinsectie
    12 decembrie 2016 at 0:14

    Aiaiai, ce pofta mi-ai facut! Cred ca o sa incerc fara s-o mai bag la congelator.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.