Menu

Prăjitură din urdă de oaie și lemn dulce

Prajitura de urda si licorice mici-41O să încep direct cu o întrebare: ce e lemnul dulce? Dacă nu ați auzit de el, poate „licorice” vă sună mai cunoscut 🙂

Lemnul dulce, contrar așteptărilor mele, nu este un arbore ci o plantă erbacee perenă din familia leguminoaselor (carevasăzică e rudă de mamă cu fasolea, mazărea, salcâmul șamd). Așa cum îi spune și numele, planta are un gust dulce și din ea se extrag diverse substanțe (folositoare în industria alimentară și cea medicală). În America, mare parte din producția de licorice este folosită la prelucrarea tutunului, treabă care nu numai că dă celui din urmă o aromă mai dulce dar și ajută fumătorul să inhaleze mai ușor pentru că are efect bronhodilatator.

În Asia licoricea este folosită drept condiment, în Europa este folosită la fabricarea anumitor tipuri de bomboane, caramele și jeleuri. Întotdeauna m-am întrebat ce e cu gustul acela oribil al bomboanelor negre de licorice. E simplu, în funcție de zona în care sunt făcute, bomboanele conțin și o cantitate mare de anason, uneori mai mare decât cea de licorice (iar eu nu-s prea prietenă cu acest condiment, drept pentru care nu înțeleg nici uzo-ul).

Acele bomboane negre de licorice, spuneam, nu conțin doar licorice ci și ulei de anason, uneori menthol, mentă, dafin, clorură de amoniu. Cantitățile diferă de la țară la țară și de la varietate la varietate. De exemplu, olandezii fac bomboane cu mai multă licorice decât anason– și pun clorură de amoniu, lucru care le dă și un gust sărat.
La fel procedează și nordicii. Doar că la ei am văzut-o peste tot, fără excepție, și nu numai în bomboane: înghețate cu salmiakki, băuturi alcoolice cu salmiakki, în sosuri speciale cu licorice la restaurantele gourmet și nu numai.

Cu ocazia acestei rețete, am încercat de fapt să mă împrietenesc și să împrietenesc (cu) două ingrediente pe care nu prea le suport. Nu e o relație de dragoste și ură, pur și simplu nu le suport. Licoricea din cauza gustui (și aici mă refer la bomboane și nu la ea în stare neprocesată) și urda din cauza astringentei si a gustului fad.

Bunica a încerca toată viețișoara ei să mă convingă să devin prietenă cu anumite alimente și feluri de mâncare: pilaf, ciorbă de roșii, urdă, măduvă și altele. Cu unele m-am împrietenit singură, mai târziu. Le-am pregătit eu sau mi le-au pregătit prietenii și încet, încet le-am acceptat în viața mea.

Cam pe la coada listei rămăsese urda și mai nou neiubita licorice.

Ce e special, totuși, la urda pe care am folosit-o în această rețetă? În primul rând, are gust bun, de lapte de oaie proaspăt muls. În al doilea rând, are o astringență mai mult decât suportabilă. Și nu în ultimul rând, pentru că este produsă din ingrediente curate, undeva într-o zonă cu poluare mai puțină, de către oameni care o fac cu mult drag, adică echipa de la www.urda.ro.

Ingrediente pentru prăjitură din urdă de oaie și lemn dulce

700 g urdă de oaie
300 ml smântână
4-5 ouă
100 g zahăr negru de melasă
2 linguri praf de lemn dulce

Ingrediente pentru sosul de afine

200 g afine congelate sau proaspete
100 g merișoare congelate sau proaspete
30 g zahăr negru de melasă

100-150 g afine și merișoare pentru ornat

Se pune urda în robotul de bucătărie și se fărâmă bine. După cum observați în imagini, urda este destul de compactă, nu este ca cea din comerț, moale și plină de apă.

După ce e fărâmată foarte bine, se adaugă ouăle umul câte unul, apoi smântâna. La final, se pun zahărul și praful de licorice.

Se tapetează o tavă cu hârtie de copt, se toarnă compoziția și se bagă la cuptoul încins la 160 grade C, cam 1 oră.

În acest timp, se poate prepara sosul de afine: se pun afinele și merișoarele împreună cu zahrăul într-o crăticioară și se pune pe foc. Puteți ajuta începerea fierberii cu 2-3 linguri de apă. Se amestecă și se lasă pe foc mic cam 10 minute.

După ce se scoate prăjitura din cuptor și se lasă la răcit 10-15 minute, se toarnă sosul deasupra și se ornează cu afine (proaspete sau congelate).

Note: Dacă urda folosită de voi are un conținut mai mare de apă, puneți doar 200 ml smântână.

Alte rețete de prăjituri cu urdă găsim la:

Laura- cu portocale
Adina- cu griș și cacao
Paula- cu cireșe

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.