Menu

Românul s-a născut petrecăreț [post cu premii de la Costa d’Oro]

Costa foto-23micRomânul s-a născut petrecăreț. Ceea ce nu-i un lucru tocmai rău. Pentru că de obicei petrecerile se lasă mai mereu cu reîntâlnit oameni dragi, revăzut familie, revăzut prieteni vechi, cunoscut oameni noi. Nu ne băgăm în pretrecerile care se termină prost. Nu-i treaba noastră.

Și dacă nu-i petrecere, să fie măcar o adunare, dar să fie cu mâncare bună.

Cum procedăm noi în astfel de situații?

1. Petrecerea cu un simplu fel de mâncare și un desert (băuturile le aduc oaspeții)- de obicei, o astfel de petrecere e cu foarte mulți oaspeți. Uneori, peste cei anunțați mai vin și unii anunțați de alții. Și uite așa mi se întâmplă să trântesc câte o cratiță de 8 litri (în care fac dulcețurile) cu farfalle carbonara cu mazăre (a la Jamie- rețeta aici). Dacă bunica ar fi văzut cum „spurc” eu oala de dulceață ar fi plâns juma de zi. Că nu se face așa ceva. Dar oaspeții mei rezolvă de obicei, rapid, problema. Curăță oala ca la carte, cu ce se nimerește: linguri, furculițe, degete etc.

2. Petrecerea cu mai multe feluri de mâncare și deserturi (băuturile le aduc oaspeții)- de obicei la aceste petreceri nu anunț meniul dar țin cont dacă cineva nu mănâncă și carne, dacă are vreo alergie, etc. Cam așa a fost petrecerea de lansare a Kiss the Cook unde ne-am dat în stambă cu bucătăria plină de oameni, pentru că fiecare voia să ajute sau să stea pe capul nostru și să numere de câte ori amestecăm în oale. Așa că ne-am etalat cu Bruschette cu roșii, bruschette cu mozarella (la cuptor), legume la grătar, Tagliatelle cu ciuperci bine îndopate cu parmezan și stropite din belșug cu ulei de măsline bun de la Costa d’Oro, pui în lapte cu mult unt și ulei de măsline, prăjitură cu migdale și nuci.

3. Petrecerea cu mai multe feluri de mâncare, cu tematică (dintr-o anumită bucătărie a lumii)- anunț meniul dinainte, cu mare pompă, oaspeții aduc băutura și jocurile. Și-uite așa ne-am delectat, în timp, cu chestii mexicane, italiene, japoneze, franțuzești, libaneze. Amintesc de aici unele minunății cum ar fi: hummus-ul, tabouleh-ul, mutabbal-ul, fatoush-ul, tocana marocană din miel, souvlaki-ul, osso bucco-ul și tot așa. Multe din aceste feluri le repetăm pentru că-s foarte bune și merg de minune la petrecerile cu mulți invitați, le pui în vase mai mari sau mai mici și fiecare trece pe la masă și-și umple farfuria.

4. Petrecerea c-o gazdă dar cu mai mulți bucătari. Așa numita Potluck party, unde fiecare vine de acasă cu ce-l taie capul (dar să fie mâncare). Cam așa s-a întâmplat anul trecut când gazda a fost familia Foodie . Am fost mulți, numai bloggeri culinari și fiecare s-a dat peste cap să acopere o anumită parte a mesei. O parte au venit cu antreuri, unii au făcut grătarele pe loc, alții au adus salata nesfârșite (Mazi + Kissir= love), iar eu m-am ocupat de deserturile foarte reci (sorbet de coacăze, înghețată vegană de soc, înghețată cu ulei de măsline– marele hit al verii, sorbet de căpșune, sorbet de zmeură). Nu că vreau să mă laud dar cea cu ulei de măsline a fost ce mai bună din parcare. O voi reface și-o voi posta pe site, atunci a fost executată în mare viteză, fără timp de fotografii. Restul felurilor de la masă le găsiți la Mazi-n post.

5. Picnic-urile- ieșirile în parcul Mogoșoaia cu Andie, Mihai, Andruța, Lavi, Andreea și jumătățile. Iar mâncare multă și diversă- pentru toate gusturile: tarte vegane, vegetariene și omnivore, socată, deserturi cu ricotta și portocale, ceaiuri reci cu fructe, prăjituri cu morcovi și ulei de orez, cu pavlove și câte și mai câte.

6. Petrecerile cu ciorbă. Da nene, cu ciorbă. Sau cu supă, de ce nu? Cum sunt nițel peste mână dacă n-ai o masă mare în casă, petrecerile cu ciorbă au loc mai ales în familie și când ai puțini invitați. Mama e expertă în ciorbă de burtă așa că de fiecare dată când o execută, trebuie să ne îndopăm cu mândrie națională și fără cu simț de răspundere. Alte vedete ale casei sunt ciorba de cocoș cu mult borș și leuștean sau ciorba de fasole cu ciolan afumat și… țineți-vă bine, leuștean murat în ulei de măsline (pe timp de iarnă, când nu avem mirifica iarbă verde). Cumva, s-au strecurat și ciorbe de pe la alții. Ana ne-a explicat cum e cu minestronele și cu tarator-ul (care nu e chiar o ciorbă dar o acceptăm cu drag vara).

Eu am cam terminat cu exemplele mele, așa că vă predau ștafeta vouă, cititorilor. Ia să îmi spuneți voi cum vă pregătiți pentru petreceri? Ce puneți pe mese? Și pe care dintre uleiurile Costa d’Oro le-ați folosi la gătit?


Răspundeți în zona de comentarii până pe 15 aprilie 2015 și pe 16 aprilie o să bag toate răspunsurile voastre în random.org sau o să rog una dintre pisicile noastre să extragă cel mai frumos răspuns. Ele se pricep 😀

Premiul? Un coș cu produse Costa d’Oro ca în imagini.

Edit: Avem câștigător (felicitări Adina de la cartederetete.ro)!-

Concurs Costa d'Oro

A video posted by Catalina Zaharescu Tiensuu (@catalina_kissthecook) on

26 Comments

  • papabundetot
    8 aprilie 2015 at 15:37

    De obicei in grupul nostru de prieteni eu gatesc la petreceri, datorita pasiunii mele nestinse de a gati si inventa preparate care mai de care mai sofisticate sau…. doar gustoase. Daca e petrecere la prieteni,pregatesc acasa ceva dulce, cel mai probabil un tort cu fructe sau un cheesecake fara coacere ca e mai rapid, cu blat de biscuiti cu unt,si la locul faptei ajut la marinarea carnii pentru gratar si la dresingul salatei…cam asa a fost pana acum.Dresingul salatelor poate fi cu ulei de masline Costa D’oro sau si mai bine cu ulei de samburi de struguri Costa d’Oro, depinde ce avem acolo la locul faptei mai la indemana 🙂 .

  • Iuliana
    8 aprilie 2015 at 16:10

    Pterecerile noastre se fac intre prieteni buni, nimic prea simandicos. Mancare simpla si buna, ca nu are nimeni timp de stat cu orele in bucatarie. Asa ca o salata la care folosim unul din uleiurile aromatizate Costa dÓro, cu un dressing de iaurt in care am picurat un strop de Costa d’Oro din samburi de struguri, va fi perfecta. Bine, hai fie, poate si niste paste, poate si ceva dulce gen o inghetata cu rom, poate si un pahar de vin, poate doua…dar neaparat multa voie buna 🙂

  • Adina (cartederetete.ro)
    8 aprilie 2015 at 16:18

    Stii ce lipseste din lista ta? Fix genul de petreceri la care sunt hostess in ultima vreme, adica birthday party-urile copiilor. Petreceri unde sunt bucatar, cofetar, MC, entertainer, clovn, ba chiar si agent de securitate. Si la toate zilele de nastere este mare cerere de pizza si uite aici as picura eu picaturi de Costa D’Oro extra virgin si as mai pune si in aluat.
    Cele mai dragi petreceri erau cele potluck, care mereu aveau si o tenta etnica, pentru ca fiecare era din alta loc si aducea ceva specific tarii sale. Asta daca nu erau ca mine si se prezentau cu un curry thailandez :))) Nu ma saturam acasa, mai duceam si la altii. :))

  • Ciubotaru Marinica
    8 aprilie 2015 at 16:49

    petrecerile le facem cu prietenii,mancarurile traditionale,salate cu ulei de masline Costa D’oro.paste fericit.

  • Croitoru Ana
    8 aprilie 2015 at 18:32

    Mi-e dor de vechii prieteni. Si daca ar fi sa mai stam toti in jurul unei mese, atunci i-as servi pentru inceput cu o salata la care folosesc unul din uleiurile aromatizate de la Costa D’Oro+ focaccia cu rozmarin, paste primavera innobilate cu ulei de masline Costa D’Oro si la desert o prajitura cu portocale rosii, malai si rozmarin care in compozitie are si nitel ulei de masline extra virgin, asa pentru un plus de aroma :).

  • Andreea
    8 aprilie 2015 at 21:22

    Obisnuiam intr-o perioada sa facla mine acasa petreceri cu antreuri: salate, bruschete, tartine, fingersi, frigarui briose sarate…in principiu de toate pentru toti 🙂 si apoi preferatele mele: petrecerile cu tematica. Alegem o tara si gateam pe rand un antreu, un fel principal si un desert timp in care stateam de vorba pe langa aragaz si savuram un pahar de vin.

  • Maria
    8 aprilie 2015 at 23:09

    de obicei variem bruschetele cu somon + o lingura de iaurt pe castravete cu cele cu pasta de rosii uscate cu masline negre sau cu cele cu rosii uscate si camembert.
    de succes au fost si sosul tzatziky home made cu putin usturoi si putin ulei Costa d’Oro + capresele stropite cu putin ulei de masline.
    apoi continuam fie cu somon la cuptor cu ananas in sos de artar cu mustar, fie pui umplut cu spanac si ricotta, fie punem de paste cu sos alb, bacon si (muuuult) usuturoi…mnooo, acum depinde si de cat timp avem si de ce avem pofta 🙂
    ah, acum mi-e pofta de cele enumerate…

  • Ruxandra
    9 aprilie 2015 at 20:41

    Imi place la nebunie sa gazduiesc petreceri. Fiecare petrecere e un prilej bun pentru a le arata prietenilor mei cat de bine se poate manca vegetarian. 🙂

    De obicei pregatesc aperitive, multe si diverse si aleg o anumita tematica atat pentru decor si muzica, cat si pentru mancare. Uleiul Costa d’Oro Extra este cel pe care il folosesc cel mai des.

  • Ionut Dipse
    13 aprilie 2015 at 10:17

    Uneori, ca sa rup ritmul, îmi place sa prepar niste bruschețe cu ulei de măsline sau de sâmburi de struguri Costa d’Oro pe care pun dulceață de ardei iuți caramelizați.

  • Ruxandra
    13 aprilie 2015 at 11:16

    Noi am patentat acum „leftover party”, e ca un potluck dar cu ce are lumea in frigider, nu e neaparat cu pregatire – iese foarte casual si no stress 😉
    Cu ulei Costa d’Oro gatesc orice, de la salate la paste, fripturi, peste, legume la cuptor.

  • Ana
    13 aprilie 2015 at 11:32

    Petrecerile în care gătești mai puțin și stai mai mult cu prietenii sunt ultimul răcnet la mine. Cu:
    – un castron de alioi cu ulei Costa d’Oro, direct pe pâine proaspătă sau foccacia dacă am vrut să stau mai mult de 10 minute în bucătărie.. sau cu creveți crocanți, sau cu cartofi copți.. sau practic cu orice.
    – o oală mare de paste AOP (aglio, olio Costa d’Oro, pătrunjel + peperoncino), suficient de iuți ca să dai cu multă bere după
    – o înghețată cu ulei de măsline Costa d’Oro.. pe care n-o fac, dar o invit pe Cătălina să vină cu ea 😀

  • Sasha
    14 aprilie 2015 at 11:19

    Mie imi plac de mor petrecerile relaxate, in curte, cu mult stat in picioare pe langa mese pline cu mancaruri simple, foarte diverse, pregatite de toti prietenii care iau parte la „chef” sau doar de gazde (adica de mine :)) ), cu discutii lungi si placute si muzica in surdina. Si soooare, mult soare.

    Cu Costa d’Oro Il Grezzo as pregati un salsa picant (pe care, de obicei, il devoreaza invitatii mei in prima jumatate de ora) pentru nachos, iar pe Costa d’Oro Fruttato l-as folosi pentru salata mea preferata de vara, cu pepene rosu, telemea, porumb si busuioc. 🙂

  • Anca
    14 aprilie 2015 at 12:10

    Cea mai recenta petrecere: cea de Paste, alaturi de familie! m-am pregatit timp de o saptamana pentru ea (desi teoretic am visat la meniul de Paste de acum o luna :))

    Imi place aceasta sarbatoare pentru ca ne aduna pe toti in jurul mesei/in orasul natal.

    Uleiul Costa D’oro Extra mi-a fost de ajutor la salate, hummus dar si la piesa de rezistenta in materie de dulciuri – un carrot cake delicios!

  • Laura
    14 aprilie 2015 at 12:34

    BBQ party, in care uleiul de masline extravirgin Costa D’Oro s-ar regasi in stropii aurii de pe bruschetele de bun venit, in toate marinadele si-n toate dressingurile salatelor, in tzaztiki si-n allioli si-n inghetata mea de castraveti, ca tot vine vara :).

  • Lavinia Stoian
    14 aprilie 2015 at 15:32

    Ca orice roman care s-a nascut petrecaret, ador sa ma distrez alaturi de familie si prieteni. Sa ne strangem cu totii in jurul mesei de sarbatori, cu ocazia zilelor de nastere, sau chiar fara vreun eveniment deosebit, este mereu un prilej de bucurie. Dar, la fel ca orice romanca gospodina, iubesc sa pregatesc masa inaintea petreceilor. Cele mai bune mancaruri si prajituri imi reusesc atunci cand le pregatesc cu drag, pentru apropiati. Atunci ies cele mai aromate supe, cele mai gustoase sarmale, cea mai apetisanta friptura si cei mai grasi cozonaci. Apoi se unesc toate, se dau la sfat, se organizeaza fiecare pe locul ei bine stabilit pe masa pentru a sta cat mai aproape de noi, cei care urmeaza sa le savuram. Totusi, imi pare ca mi-am laudat prea mult spiritul de gospodina, pe cand, la drept vorbind, nimic nu mi-ar fi iesit de minune la fiecare petrecere fara ajutorul meu de nadejde, uleiul Costa d’Oro. Pai cine m-ar fi ajutat pe mine sa prepar salate de poveste? S-ar fi agitat degeaba rosiile, castravetii, frunzele de salata, fasolea boabe sau porumbul, daca nu ar fi fost preferatul meu, Costa d’Oro cu Omega 3. Petreceile nu ar mai fi la fel fara el…

  • Miriam
    14 aprilie 2015 at 22:51

    Eu fac tot cam asa cu petrecerile tematice (cu multe feluri, doar cand apuc sa ma organizez cum trebuie, adica o data la 2 luni sau mai rar), petrecerile non-tematice (tot cu multe feluri, dar mai haotice), si halelile cu 1-2-3 prieteni (fara mari pregatiri, cu un fel-doua). Plus retetele de urgenta, de facut cand ma trezesc cu oameni flamanzi la mine sau undeva in prezenta mea, pe nepusa masa, la propriu :D.

    Ca idee, la ultima data cand am gatit mai mult pentru un grup, am avut in meniu asa: supa olandeza de mustar, salata de primavara cu spanac si branza de capra, o tarta sarata din Croatia facuta doar din cartofi dati pe razatoare, amestecati cu ulei de masline, faina si copti in forma de tort (servita apoi cu creme fraiche si chives), desert 1 format din cuburi din orez expandat, unt maroniu si marshmallows topite, si desert 2 constand in hand pies cu banane si Nutella.

    Acum de Paste am gatit, pe langa pasca si saratele si alte romanisme obligatorii, prepelile in escabeche (reteta spaniola cu ulei de masline din belsug), orez cu carne de rata (din nou reteta spaniola care pune in valoare calitatea uleiului), fenicul la cuptor si alte minunatii.

    Daca ma gandesc la cum am folosit uleiurile Costa d’oro cu drag in trecut, asociez pe cel de orez cu un fel de mancare mongol, cu miel si orez si radacinoase la ceaun si mult ulei de orez :), pe cel de masline cu panzanella si salate in general, precum si cu carrot cakes (da, merge de minune, chiar si in loc de unt).

    Pe viitor, m-ar tenta sa le folosesc in primul rand la acea inghetata cu ulei de masline proslavita pe aici, si ca si pana acum, la orice risotto/salata/sandvis. Ah, si bineinteles, cel de masline si din belsug pe vinete in stil libanez/turcesc, cu care se pot face apoi o mie si una de alte retete :).

    Cam atat. Va pup. 🙂

  • Rookie
    14 aprilie 2015 at 22:52

    Ultimele asa zise petreceri, aka gather-uri, s-au dat inopinat, pe sistemul „haideti la mine ca va gatesc ceva”. Ultima data s-a lasat cu bruschete cu 4 feluri de branzeturi moi, frantuzesti, oua de prepelita fierte si taie jumatati, rosii cherry tricolore, supa crema de praz cu broccoli si crutoane de casa cu parmezan si prajitura de orez cu portocale. Alte dati a fost pizza party.
    De la Costa D-Oro as folosi uleiul Omega 3 pe care efectiv in ador, alaturi de cel de masline si de samburi de struguri. La ce? Pai simplu: la orice! Salate, sotat legume, fructe de mare, carne, you name it!

  • Carmen Tobias
    14 aprilie 2015 at 23:21

    Noi avem mai nou doua tipuri de petreceri. Tematice. Cu decor pe masura. Muncit din greu. Alea s in familie extinsa, unde eu gatesc pana pic jos n feluri , paini de casa musai doua feluri, prajituri si torturi sa se sature tot familionu’ gurmand. Si party in 3, cu baietii mei, in mare liniste, cu tarte simple cu fructe, cu paste si pizza unse bine cu ulei de masline( Il Grezzo e preferatul nostru) si cu un decor simplu, de preferat in natura sau macar pe balcon. Asa o sa petrecem si pe 22 luna asta, de ziua mea. 🙂

  • Malina
    15 aprilie 2015 at 10:48

    De la adunarile noastre cu prietenii nu lipseste salata de vinete in primul si in primul rand :), apoi mai adaugam niste bruschete for starters, un bol cu copanele de pui facute la cuptor cu cartofi la cuptor, legume crude pe platou, salata de rosii, apoi „desert” (fructe, floricele de porumb, baghete de cascaval). totul „asezonat” cu muzica faina, carcassonne si dixit.

    suntem fani ulei de masline, asa ca aleg costa d’oro de masline.

  • Cristian
    15 aprilie 2015 at 14:26

    Petrecerile cu gratar sunt preferatele mele. Am folosit de multe ori uleiul de masline Costa d’Oro pentru diverse marinade pentru carne impreuna cu condimente si ierburi si desigur nelipsitele legume pe gratar udate cu ulei de masline extravirgin Costa d’Oro si otet balsamic.

  • Doina
    15 aprilie 2015 at 16:06

    Imi plac petrecerile in familie cand ne strangem toti in jurul mesei, iar preferatele mele sunt salatele: fie ca sunt doar cu legume proaspete, paste sau cous cous si asezonate cu dressing din care nu lipseste uleiul de masline Costa d’Oro combinaat fie cu citrice fie cu otet balsamic.

  • Liana
    15 aprilie 2015 at 19:02

    Imi place sa gazduiesc petreceri! Una din ideile pentru mancare cele mai dragute care au dus la o petrecere super si fara multe batai de cap a fost Sandwich and Salad party. Am adus fiecare mini sandwich-uri atat clasice cat si vegetariene dintre cele mai gustoase si le-am mancat cu salata, yum!

    As folosi cu mare drag uleiul Costa D’Oro de tarate de orez, suna delicios si nu am mai incercat sortimentul acesta.

  • Anca Jitareanu
    15 aprilie 2015 at 20:03

    Cred ca am spiritul petrecerilor in vene- de aici si pasiunea pentru gatit. De mic copil m-am tinut de fusta mamei si imi placea sa particip la fiecare petrecere organizata, de cele mai multe ori, de ea. Acum stafeta a fost predata si preluata! 🙂 Imi place sa ma mandresc cu cele mai bune preparate si sa folosesc cele mai de seama ingrediente. Uleiurile de masline nu lispesc si aici clar ma refer la Costa D’oro. Salatele il iubesc si eu la fel iar invitatii sunt de aceeasi parere cu mine ca revin de fiecare data!

  • adriana stan
    15 aprilie 2015 at 20:11

    Imi place nespus de mult sa petrecem in familie ,eu ador tare mult sa le pregatesc bucate ale mei,in special lor le plc slatele mele,cea de humos la care folosesc si Uleiul Costa D’oro Extra este unul din preferatele mele,cu el mai prepar si salata de vinete cu maioneza si salata orientala cu rozmarin.

  • Laura
    15 aprilie 2015 at 22:10

    Detaliile fac diferenta si uleiul Costa D`oroExtra este cel mai bun, de departe salatele au un gust deosebit.O primavara frumoasa si petrecere grandioasa.

  • Silvia
    15 aprilie 2015 at 23:59

    Eu sunt fana mancare finger food! Imi place la nebunie mancarea in miniatura! Uleiurile Costa D’Oro, cel cu chilli si cel cu usturoi, le folosesc pt bait sau pt marinara, iar cel cu masline extra virgin, il folosesc la salate, chiar si la salata de vinete, la sosuri, da o textura placuta sosului de guacamole, la dressinguri si imi place atat de mult incat il folosesc si la masti de par si si pentru hidratarea pielii!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.