Menu

Melci cu scorțișoară, pecan și caramel

Grandma douglas schneken_mici-58Mai pe germană, Nuss-Zimtschnecken mit Karamell. Rețeta aceasta, deși nemțească, a trecut prin ceva mâini americane și românești și a suferit niște transformări.
De găsit am găsit-o la Tom Douglas și Shelley Lance, în cartea „The Dahlia Bakery Cookbook: Sweetness in Seattle„. Au botezat-o ei frumos Grandma Douglas’s Schnecken și au făcut-o cu mult zahăr și unt.

Ce-am făcut eu? Am lăsat tot untul acela acolo și am mai scos din zahăr. Aproape jumătate din cantitate. Și tot mi s-a părut mai dulce decât execută Juha kanelbullar (cam aceeași rețetă dar fără nuci și cu cardamon verde în loc de scorțișoară). Au ieșit foarte bune. Niște bombe calorice și lipicioase din care am mâncat cu poftă și cu lapte. Mai ales la micul dejun.

Poate ați aflat sau nu, dar câțiva bloggeri culinari români s-au gândit să participe într-un frumos proiect numit The Food Connection (aici îi veți găși pe toți cei care participă) care vor aduna și vor pune în valoare rețete din diverse zone ale lumii. Ideea a plecat de la Savori Urbane iar prima gazdă este chiar Andie- și nu știu cum i-au picat ei rețetele germane dar iată că.

Ingrediente pentru o tavă (cu dimensiunile 25 x 35 cm) de melci cu scorțișoară, pecan și caramel

Ingrediente pentru aluat

440 g făină albă
240 g lapte
115 g unt 82%
63 g zahăr brun
1 lingură drojdie uscată
1 ou + 1 gălbenuș
1 linguriță sare

Ingrediente pentru umplutură

60 g unt 82%
100 g zahăr brun
1 lingură și jumătate scorțișoară măcinată

Ingrediente pentru stratul de caramel și nuci pecan

170 g unt 82%
100 g zahăr negru moale
(se găsește la Mega)
85 g pecan (eu am folosit din cel prăjit și sărat)

Aluatul este relativ ușor de pregătit. Se topește untul pe foc mic. Separat, se încălzește laptele, se pune și zahărul brun și se amestecă. Nu se lasă la fiert, ci doar să se încălzească nițel. Se adaugă untul topit, se amestecă. Totul se toarnă în vasul robotului (dacă preferați să lucrați fără să frământați manual). Se adaugă drojdia uscată, se lasă 10 minute ca aceasta să înceapă să se hrănească. Veți observa cum urcă la suprafață sub forma unor bule. Așa că se adaugă oul și gălbenușul bătute împreună cu sarea. Se amestecă bine.
Separat, se cerne făina și apoi se adaugă treptat în vasul robotului omogenizând de fiecare dată. Până se termină făina.

Se unge un vas cu unt sau ulei și se pune aluatul în el. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă la dospit 2 ore la temperatura camerei. Noi a trebuit să plecăm la un moment dat așa că am pus vasul după o oră în frigider. Iar aluatul a dospit încet, la rece, timp de 5 ore.

În acest timp, se pregătește sosul de caramel, unt și pecan. Se topește untul, se adaugă zahărul negru umed și se lasă la fiert vreo 1-2 minute. Se sfărâmă puțin nucile pecan (adică așa, de formă) se aruncă peste unt și zahăr. Se lasă s[ fiarbă pe foc mic până când începe să se umfle. Se oprește focul, se pune hârtie de copt într-o tavă și se toarnă amestecul de caramel și nuci.
Se lasă la răcit așa până când dospește aluatul.

După ce își va fi mărit volumul de 2-3 ori se dau câteva palme aluatului pentru a scoate aerul din el. Dacă a stat la frigider, se lasă măcar o oră să ajungă la temperatura camerei.

Se întinde apoi cu un făcăleț pe o masă tapetată cu făină, se unge bine cu unt topit și apoi se presară un amestec de zahăr brun și scorțișoară. Eu am Întins aluatul pe o suprafață de 35 x 30 cm. Se rulează apoi ușor, curățându-se cu o perie surplusul de făină (vezi video). Vom obține un sul din aluat. Se taie felii din el de cca 1,5-2 cm grosime. Aceste felii se așază una lângă alta la distanță de 1 cm între ele (sau ceva mai mult- pentru că vor crește) în tava în care am turnat caramelul cu nuci.

Se acoperă cu o cârpă curată și se lasă la dospit încă 30-40 minute. Timp în care se pornește cuptorul și se lasă la 175 grade C.

Se bagă tava la cuptor, se lasă la copt cam 35 minute. Se scoate, se lasă la răcorit 10 minute și apoi se răstoarnă pe un platou mare sau pe o foaie de copt. Melcii se pot rupe și consuma apoi, individual. Merg de minune la o gustare cu ceai, lapte cu cacao sau pur și simplu, lapte cald.

După cum v-am povestit mai devreme, aceste minunății sunt niște bombe calorice. Iată datele problemei:

Nutrition Facts
Per 80g/serving (14)

Amount % Daily Value*
Calories 360
Total Fat 21g 32%
Sodium 15mg 1%
Total Carbohydrate 40g 13%
Sugars 17g
Protein 4g 8%

*Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily values may be higher or lower depending on your calorie needs.

Mai jos se găsește și un video pe fast-forward cu toate datele problemei. Și fotografiile, desigur.

4 Comments

  • Oana Igretiu
    5 aprilie 2015 at 13:01

    Inca o reteta pe gustul meu! Mor dupa chestiile caramelizate si sticky 🙂

  • Catalina
    5 aprilie 2015 at 20:10

    Daca are si nuci e si mai buna 😀

  • inchirieri autocare
    20 iulie 2015 at 0:14

    Am mancat acesti melci cu scortisoara la o petrecere si mi-au placut foarte mult. Acum ca am aflat reteta ma voi apuca de treaba desi dupa cum spuneai sunt o bomba calorica! Dar macar din cand in cand mai putem face o exceptie. Multumesc!

  • […] rețete au stat altele două tot de pe kissthecook. Am combinat ingrediente de la rețeta de Melci cu scorțișoară, pecan și caramel cu ingrediente de la Floare din aluat cu cremă de brânză și afine. Și-a ieșit o coroniță […]

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.