Menu

Jeleu de moșmoane

jeleu de mosmoane-9639De moșmoane am auzit prima dată când eram în clasa I. Bunica, văzându-mi dragostea față de plante, mi-a cumpărat (din economiile ei) un Atlas botanic. Mare fericire a mai fost pe capul meu. Mult am mai citit cartea mare, grea și frumoasă. Întâi am devorat pozele, una câte una. Am aflat câte tipuri de plante sunt, cum arăta lumea în cretacic, ce specii erau în neozoic și câte au mai rămas pe lume de atunci sau cum au evoluat. Când am intrat la facultate știam deja o parte din denumirile în latină și mi-a fost ușor să le învăț pe restul.

Pe la capitolul Rosaceae (familia din care fac parte plante ca trandafirul, mărul, părul, gutuiul, prunul etc) mi-a atras atenția o imagine cu niște fructe pe care nu le mai văzusem vreodată. Sub ele scria: „Moșmon, Mespilus germanica”. Am rămas cu imaginea lor în minte mulți ani.

Până când, într-o zi, le-am recunoscut într-o altă imagine de pe eticheta unuia dintre arborii plantați de părinți și sora mea la Domnești. Aproape imediat am început să fac planuri în ceea ce le privește. Mama nu știa ce sunt și ce-o să facă din ele. Dar arborele în sine era decorativ în tot timpul anului așa că a rămas în grădină alături de un prun, un cireș și un măr sălbatic.

De vreo doi ani moșmonul se umple de fructe, renunță la o parte din ele și apoi le crește pe celelalte (cădere fiziologică). Toamna, după prima brună, mama le culege pe toate, le stratifică în ziare și le lasă într-o lădiță la copt. Pentru că ele sunt bune după ce li se „prăbușește” pulpa. Carevasăzică, sunt bune după ce pulpa lor fermentează. A le mânca proaspete este o adevărată provocare: sunt amare, astringente, acide. A le mânca fermentate iarăși e o provocare: miros destul de neplăcut, gust de mere stricate. Le-am încercat în ambele faze și nu am fost prea fericiți. Așa că le-am dat o șansă în cratiță.

Adică m-am moșmondit vreo 2 zile ca să le dau o formă și un gust superb. Le-am transformat în jeleu.

Ingrediente pentru jeleu de moșmoane

2,5 kg moșmoane (cu pulpa fermentată nu direct din pom- vezi indicații mai sus)
250 g zahăr
3 steluțe anason
2 fructe uscate de cardamon negru
5-6 cuișoare
4-5 fructe cardamon verde
1 băț scorțișoară
4 litri apă

Unelte necesare:

1 cuțit
1 sită/ o bucată mare de tifon
1 termomentru pentru dulceață/sirop
(opțional)
o oală mare, una mai mică

În prima zi se spală moșmoanele, se taie în sferturi. Se pun într-o oală încăpătoare împreună cu apa și toate mirodeniile. Se aduc la punctul de fierbere pe flacără mare apoi se lasă medie. Se fierb cam 1 oră, o oră și 10 minute maxim. Se pregătește o sită mare foarte fină (cam cum sunt cele de cernut făină) sau o bucată mare de tifon curat pus în două-trei straturi. Se pun fructele în ea/el (deasupra unei oale încăpătoare) cu tot cu zeama în care au fiert, desigur). Se lasă peste noapte la scurs. Mie mi-a rezultat cam 1,5 lichid.

A doua zi se pune oala cu zeama rezultată pe foc împreună cu zahărul. Zeama ar trebui să fie vâscoasă (cam cum este uleiul de mașină). Se pune de la început termometrul în oală. Dacă nu aveți în casă așa ceva, se pot face teste pe o farfurie ținută la congelator (spre final). Personal, urmăresc evoluția bulelor la suprafața siropului/dulceței/jeleului (vezi utima imagine cu termometru- cam așa trebuie să arate treaba înainte de a fi luată de pe foc).

Pentru mai multă limpezime a jeleului, se adună toată spuma formată la suprafață în timpul fierberii.

Se ia de pe foc, se toarnă fierbinte în borcane sterilizate, se pun capacele și se întorc cu gura în jos vreo 5-10 minute. Se lasă la răcit lent. Eu am obținut vreo 2 borcane de 300 g din toată această muncă. Dar cred eu că a meritat. 😀

Nutrition Facts
Per 100 g (5)

Amount % Daily Value*
Calories 402
Total Fat 1g 2%
Sodium 40mg 2%
Total Carbohydrate 92g 31%
Sugars 91g
Protein 3g 6%

*Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily values may be higher or lower depending on your calorie needs.

4 Comments

  • The Wandering Oltean
    16 ianuarie 2015 at 17:48

    You’re missing the good stuff 🙂

    Lasă moșmoane in pom pana după prima bruma.
    Din tari si amare se transforma in moi, zemoase si dulci

    Din păcate nu mai am acces la moșmoane acum dar cand aveam, erau printre fructele mele preferate.

  • Cătălina
    16 ianuarie 2015 at 17:50

    Le-am lăsat. Chiar am încercat să ne placă dar n-a fost să fie. Am zis că le-am cules după prima brumă. 😀 Gust de mere stricate a rezultat ^_^ Poate trebuie să ne antrenăm gustul sau eu știu?

  • The Wandering Oltean
    16 ianuarie 2015 at 17:58

    Ai dreptate, ai zis de bruma 🙂 probleme cu cititul
    Cand au fost culese dim pom, erau tari sau moi.
    Eu le încercam una care una, daca nu erau suficient de moi, nu sunt bune inca.. Dar nici prea moi nu sunt bune.
    Din păcate nu poți sa le lași prea mult ca ori se usucă ori se strica.
    Chestia cu prima bruma e un pic orientativa. Trebuie sa stea la temperaturi mici câtva timp.

  • Cătălina
    16 ianuarie 2015 at 18:00

    Când au fost culese erau tari. Au stat în ziare, în magazia de afară (deci la frig) vreo 3-4 săptămâni.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.