Menu

Burger de casă- Insanity Burger à la Jamie Oliver

Burger KTC-151Acum vreo câteva luni am primit cartea Jamie’s Comfort Food de la Book Express. De când am intrat prima dată în ea și am ajuns la pagina 94 am decis împreună cu Juha că vom face burgerul după rețeta respectivă. Nu i-am reținut numele, eram prea vrăjită de fotografie.

Ieri am reușit în sfârșit să confecționăm împreună minunata bunăciune. Rețeta vorbește despre 4 bucăți, am făcut doar două pentru că vorbim de niște porții mari.

Chifteaua singură are peste 200 g de carne de vită (cu ceva grăsime prin ea pentru mai mult gust, mai multă suculență). A citit Juha lista de ingrediente și apoi a făcut una de cumpărături. În magazin ne-am dat seama că: putem face singuri maioneza, ketchup-ul, că avem castraveți murați în oțet de la mama, că toate sosurile din compoziție pot fi înlocuite cu chestii pe care le aveam deja făcute în casă (muștarul cu brandy a fost înlocuit cu muștar în whisky (sau deja cumpărate- muștar Maille cu vin alb)). Așa că lista a scăzut considerabil. Și nu numai: au scăzut din rețetă și ingredientele cu nume greu de citit 😀

Așadar, am pregătit cina în familie așa cum îi stă bine unui cuplu proaspăt adunat împreună. Eu am tăiat maioneza, Juha a reparat-o, eu am prăjit cam tare o porție de cartofi, Juha a mâncat-o și așa pentru că „I like them like that too, honey.”

Ingrediente pentru 2 Burgeri de casă- Insanity burgers à la Jamie Oliver

400-450 g carne tocată de vită (ochiți o bucată ușor împănată și rugați vânzătorul să o toace el la mașină (dacă nu aveți voi acasă))
1 ceapă roșie de apă
2 castraveți murați în oteț
(à la mama sau făcuți de voi)
2 chifle simple sau cu susan
4-6 felii bacon afumat
2 linguri muștar cu vin alb
(+muștar cu whisky- opțional)
opțional- fulgi de ardei iute (Chipotle)
2 felii brânză Cheddar/Gouda/Red Leichester– ce găsiți
1 lingură ulei de măsline

Ingrediente pentru maioneză

1 ou întreg
200 ml ulei (de măsline)
1 lingură de muștar
sare
1-2 linguri suc de lămâie

Ingrediente pentru ketchup

200 g pulpă pasată de tomate (am găsit de la Cirio)
1/2 linguriță cimbru uscat
1 lingură ulei măsline
1 linguriță oțet de mere
2 căței usturoi (pentru că fără ei nu se poate)
sare, piper

Alte ingrediente necesare

salata iceberg (se găsește la pungi)
1 lingură ketchup (vezi mai sus)
1 lingură maioneză (vezi mai sus)

Jamie Oliver cere în rețetă și sos Tabasco Chipotle, sos Worcestershire. Eu nu am pus dar voi puteți (dacă le găsiți).

Bun, teoretic, nimic nu este greu de executat în această rețetă (sau înșiruire de rețete dacă vreți să lucrați voi acasă și sosurile). Este nevoie doar de ceva răbdare pentru că unele au nevoie de odihnă la rece (chiftele, de exemplu).

Așadar, din carnea tocată se fac două bile egale care apoi se aplatizează pe o farfurie întinsă (unsă în prealabil cu ulei). Se bagă la rece cam o oră.

Maioneza se poate prepara în dulcele stil clasic (adică fiert ou, folosit doar gălbenuș, pus ulei treptat, adăugat muștar, suc de lămâie, sare, piper) sau stilul rapid (pus ou crud întreg împreună cu toate celelalte într-un borcan sau vasul de la blenderul de mână). Noi am ales a doua variantă dar s-a întâmplat astfel:

Am pus doar gălbenușul, uleiul, muștarul, sarea, piperul, am băgat mixerul și am obținut un sos foarte fleașcă. Subțire, tăiat (că nah, la un moment dat, de la atâta frecuș s-a stricat fericirea). Am turnat o lingură de apă rece (cum reparam pe vremuri maionezele tăiate). Iar fleașcă. Am mai pus niște apă. Am reluat cu un alt gălbenuș, am pățit la fel. Ceva nu se lega (maioneza, săraca). Așa că am chemat inginerul în ajutor strigând de la bucătărie că „Honey, I’ve cut the mayonnaise!”.

„How exactly do you CUT a mayonnaise? m-a întrebat omul. Did you use the knife (ai folosit cuțitul)?” Mi-am dat seama că engleza de baltă nu e cea mai cea în acest caz. Dar asta contează mai puțin. Juha a luat albușul, l-a trântit în vasul în care era maioneza tăiată și a băgat blenderul de mână la viteză maximă. În mai puțin de un minut maioneza era reparată. Am mai adăugat niște sare și suc de lămâie și a fost perfectă.

Așadar, dacă folosiți metoda a doua musai, musai puneți oul întreg.

Mbuun, cu ketchup-ul a fost simplu. Am pus pulpa pasată de roșii într-un vas rezistent la căldură, am pusa sarea, cimbrul, piperul, oțetul și uleiul de măsline plus cățeii de usturoi tocați la cuțit. Am pus pe foc vreo 5-6 minute cât să clocotească oleacă, amestecând în continuu. A ieșit ceva deosebit de gustos. Știu, unii pun și zahăr dar nu a fost cazul.

Am luat o parte din ketchup și l-am lăsat la răcit. A pus Juha niște salată într-un vas (vreo 2-3 mâine mai serioase), a mai rupt-o nițel, a pus o lingură de maioneză și una de ketchup (răcit) și a amestecat tot.

A tăiat Juha ceapa roșie felii subțiri grosolane și le-a pus într-un vas cu o lingură de oțet și puțină sare și piper. Le-a amestecat și le-a lăsat așa până la final.

În timp ce se întâmplau toate acestea, eu am curățat vreo 4 cartofi medii, i-am tăiat, spălat în 2 ape și lăsat la scurs. Am încins o baie de ulei, am pus o tură de cartofi și i-am scos când erau aurii și crocanți. Trebuie să stați lângă ei, nu ca mine. Tura doi au fost crocanți dar bruni pentru că am stat să citesc un articol (despre mâncare, desigur). Cartofii se scot pe un teanc serios de șervețele de bucătărie (fără arome sau mirosuri de nu știu ce lavandă). Să se ducă surplusul de ulei. Am scuturat niște sare pe ei și i-am lăsat la așteptat.

Apoi domnul s-a apucat de burgeri. Treabă serioasă la care trebuie respectați următorii pași: luați chiftelele, mai ajustați forma. Încingeți o tigaie de fontă sau (dacă aveți) un grătar electric. Dar încingeți bine, nu așa oricum. Periați chiftelele cu puțin ulei de măsline, puneți sare, piper și le așezați în tigaie. Începe sfârâiala și mirosul demențial. Dar nu vă lăsați întimidați! Stați vreo două minute, întoarceți chiftelele, puneți câte o linguriță de muștar pe ele și când se fac și pe cealaltă parte, le întoarceți iar, le dați cu muștar, iar un minut, iar le întoarceți.

Separat, în același timp, într-o altă tigaie, puneți cele patru felii de bacon. Ar trebui să fie gata la timp, așa că le luați, puneți câte două pe fiecare chiftea (cât sunt încă în tigaie) apoi puneți feliile de brânză Cheddar. Lăsați vreo 10-15 sec. În tigaia în care ați făcut bacon-ul puneți jumătățile de chifle să se rumenească oleacă.

Așezați gigea prima jumătate de chiflă, puneți pe ea vreo două-trei linguri din amestecul de salată, apoi așezați chifteaua, puneți felii de ceapă, de castraveți murați. Înainte să așezați capacul puneți niște ketchup pe el (pe partea interioară). Așezați, presați delicat. Leșinați de extaz.

Consumați cu ambele mâini (că altfel nu aveți cum). Ajustați cu cartofi prăjiți și salată. Și bere. Frecați-vă pe burtă la final și leșinați pe canapea.

Jamie dragă, noi te iubim, atât să știi.

Acum e acum, urmează tabelul de calorii. Așa, ca fapt divers, burgerul se numește Insanity, fix ca programul de exerciții scos de Shaun T și care scoate untul din tine (la propriu).

Nutrition Facts
Per 1 portion (2)

Amount % Daily Value*
Calories 649
Total Fat 38g 58%
Total Carbohydrate 37g 12%
Sugars 8g
Protein 50g 100%

*Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily values may be higher or lower depending on your calorie needs.

Urmează înghițitul în sec pe la vecinii de blogosferă culinară:

Avem rețetă de la Laura: făcut de la A la Z în casă
De la Depamplezir, niște burgeri de vită cu personalitate
De la Adi Hădean, o rețetă de Burger@home
De la Teo, o rețetă de cheeseburger
Și de la Le blog Piquant, burgeri pentru prieteni

12 Comments

  • Anca Sandu
    19 ianuarie 2015 at 21:29

    dar nu pricep o chestie, eu fix pe metoda a doua am făcut maioneza mereu, aşa am învăţat de la mama, şi nu mi s-a tăiat niciodată.
    iar dacă se taie, reparată cu muştar, works like a charm.

  • Cătălina
    19 ianuarie 2015 at 21:56

    Numai cu gălbenuș? Că se face cu ou întreg și eu am făcut doar cu gălbenuș apoi a venit Superman și a pus și albușul și s-a reparat.

  • Anca Sandu
    19 ianuarie 2015 at 22:19

    da, numai cu gălbenuş. a, şi tot de reparat, apă minerală (foarte) carbogazoasă şi cartof fiert şi ras.
    maioneza ca fenomen cultural.

  • Cătălina
    19 ianuarie 2015 at 22:20

    Noroc că eu nu prea mănânc maioneză 😛 Mi-am luat o problemă de pe cap.

  • Anca Sandu
    19 ianuarie 2015 at 22:40

    da, dar şi când te pocneşte pofta!

  • Cati
    4 februarie 2015 at 11:13

    Ha ha se pare ca nu doar eu am pisica cersetoare:))) Adevaru’ e ca si eu salivez..trebuie sa-l fac:D

  • Cătălina
    4 februarie 2015 at 11:44

    Nu stiu daca exista pisica necersetoare (ca sa zic asa).

  • Cati
    4 februarie 2015 at 18:18

    da, asta e specialitatea lor:))

  • mikaela
    4 martie 2015 at 11:32

    Mi-a placut trio-ul,initial crezusem ca e una,apoi m-am bucurat de-a dreptul si aproape c-am si uitat de burger.
    Pup matzoancele.

  • Cătălina
    4 martie 2015 at 11:40

    Cele mai simpatice si obraznice pisici 😀

  • mikaela
    4 martie 2015 at 12:24

    Pofticioase,obraznice…. nici cand vor cere o masa(pur pisiceasca) ,cu burgeri! Nici vorba de obraznicie in neamul pisicesc 😉

  • roxana
    14 martie 2016 at 11:37

    e superb

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.