Menu

My Paris Kitchen de David Lebovitz și-o tartă cu nectarine și înghețată de casă

tarta cu nectarine si crumble-5„It’s hard to make good food with bad ingredients, but it’s easy to make good food with good ingredients, because most of the work is already done for you.” (E greu să gătești o mâncare bună cu ingrediente proaste, dar este ușor să gătești mâncare bună cu ingrediente bune, pentru că o mare parte din treabă e făcută.)

„There are two kinds of butter in France: the good kind and the great kind.” This is my kind of line- Există două feluri de unt în Franța: cel bun și cel extraordinar.

„Cheese isn’t a luxury; it is considered a vital part of French life.” (Brânza nu este produs de lux; este considerată o parte vitală a vieții francezilor.)

„I feel better buying from people who are personally invested in what they are growing and selling, and it makes me all warm and fuzzy inside to support people who are part of the same community that I’m in.” (Mă simt mai bine când cumpăr de la oamenii implicați direct în ceea ce vând și produc. Am un sentiment deosebit atunci când pot susține oamenii care fac parte din aceeași comunitate cu mine.”

Cu alte cuvinte, cartea primită acum câteva săptămâni de la Book Express îmi place foarte mult. Atât de mult, încât am pregătit deja ceva din ea, nu numai gustos ci și destul de ușor de pregătit.

Ca în mai orice carte a sa (cât și pe blogul său), David Lebovitz păstrează acel ton calm, șarmant, glumeț la momentul potrivit. Poveștile sale din noua My Paris Kitchen sunt mai mult decât atrăgătoare și acest lucru nu se întâmplă doar din cauza untului, bacon-ului și ciocolatei care apar în mai toate rețetele (pe cuvânt de om cuminte) ci și din cauza întâmplărilor din perspectiva unui Americain a Paris.

Pentru cine nu gătește încă după rețetele sale, scriu acum că David Lebovitz a lucrat 13 ani la Chez Panisse și ale câteva decade la San Francisco, ca bucătar profesionist. Partea haioasă vine în pasajele în care interlocutorii săi francezi încearcă să-l educe dpv culinar, ajungând până la momente în care scot frunze din salată pentru a i le prezenta. Și nu numai.

Partea mea preferată din carte rămâne cea în care David Lebovitz se plimbă prin piețele pariziene și prezintă ingredientele sale preferate. O face atât de natural încât mă simt acolo, pipăind și ascultând coaja pâinii, alegând verdețurile și legumele, mirosind cu nesaț tarabele cu măsline, brânzeturi și ierburi aromate.

Aleg să nu vă spun mai mult de atât despre această carte și vă sfătuiesc să o cumpărați pentru că prezența ei este necesară în biblioteci și bucătării.
Și, cum nu puteam să plec fără să pregătesc o rețetă din ea, azi am ales una de vară, din care nu lipsește mult iubitul unt. Pentru că. 🙂

Rețeta originală este cu caise și migdale, dar am ales împreună cu Juha să o facem cu nectarine și pecan. Am folosit o tavă cu pereți detașabili, 26 cm diametru.

Ingrediente pentru crustă (pe mine m-a enervat la întins dar am iertat-o pentru că e foarte fragedă și gustoasă)

85 g unt rece (fără sare)
90 g zahăr brun
2 gălbenușuri
175 g făină
un vârf cuțit sare
(m-am bucurat nespus să găsesc sare de Guerande și la noi, e sarea mea preferată)

Ingrediente pentru crumble (crocant)

50 g fulgi ovăz
25 g nuci pecan
50 g zahăr brun
1/2 linguriță scorțișoară măcinată
sare
85 g unt rece
(eu l-am ținut 15 minute la congelator)

Ingrediente pentru umplutură

900 g nectarine proaspete
3 linguri zahăr brun
1 linguriță arrow root sau amidon alimentar
1 linguriță extras de vanilie
1/4 linguriță extras de migdale

În primul rând se scot ingredientele pentru crustă cu vreo 10 minute înainte de a o pregăti. Untul trebuie să fie ușor moale dar nu în prag de topire. Se pune într-un mixer împreună cu zahărul și se amestecă bine până se omogenizează. Se adaugă gălbenușurile de ou și se amestecă din nou. Se cerne făina și se pune împreună cu sarea peste amestec. Se încorporează. Pesemne că la mine untul a fost mai moale pentru că a trebuit să adaug o lingură de apă rece peste aluat (se transformase în firimituri).

Până pregătiți crocantul, puneți aluatul de crustă într-o folie alimentară și-l băgați la frigider.

Pentru crocant, se pun într-un blender fulgii de ovăz, nucile, scorțișoara, zahărul, sarea. Se folosește funcția „pulse” de câteva ori până se macină toate ușor. Se pune apoi untul tăiat cuburi și se amestecă până se obțin firimituri. Dacă se adună totuși într-o bilă, este de ajuns să țineți compoziția la congelator 15-20 minute și apoi s-o mărunțiți cu mâinile sau cu un cuțit.

La acest moment se pornește cuptorul și se lasă la 190 grade C.

Se unge tava de copt cu puțin unt sau ulei, se întinde aluatul direct în ea cu degetele sau într-o bucată de hârtie de copt (cu făcălețul). Atenție, se fărîmă foarte ușor dacă este cald în bucătărie așa că 10 minute la frigider (așa întinsă în coala de copt) vor face minuni la momentul transferării în tavă.

Odată așezată în tavă, se pune o hârtie de copt peste și se umple cu bile de argilă, boabe de fasole sau tot mărunțișul pe care l-ati strâns în călătorii (pentru care nu ați găsit o întrebuințare mai bună).

Se pune la copt pentru 15 minute, apoi se scoate coala cu tot cu ce e în ea și se mai bagă 5 minute la cuptor.

Cât timp se coace în alb crusta, se spală nectarinele, se scot sâmburii, se taie în cuburi sau felii. Se pun într-un vas adânc peste care se adaugă zahărul, pulberea de arrow root (amidonul), extractul de vanilie și cel de migdale. Se bagă la rece până se coace tarta.

Eu am pregătit și o înghețată din 300 ml lapte de migdale, 200 ml lapte cocos, 1 linguriță pudră de vanilie și două linguri de miere (doar una dacă laptele de migdale este îndulcit). Mai pe scurt, băgat tot la blender, la rece și apoi în mașina de înghețată.

Revenind la tartă, în tava în care avem crusta se pun fructele, se uniformizează, se pune apoi crocantul, se uniformizează și el și se bagă la cuptorul 45-50 minute. Suprafața tartei trebuie să fie auriu-maronie.

Se lasă la răcit/ odihnit vreo 30 minute, se scoate din tavă și se transferă pe un platou (sau se scot doar pereții tartei) și, împreună cu frișcă, sos de vanilie sau înghețată de vanilie, se consumă fără regret. Nu e o tartă minune pe care o mănânci și slăbești. Atât vă zic. Dar e una superbă ca textură și gust, iar dacă lângă ea bei un pahar de vin rece, ai o seară minunată.

Nutrition Facts
Per 175 g (9)

Amount % Daily Value*
Calories 378
Total Fat 19g 29%
Sodium 12mg 1%
Total Carbohydrate 49g 16%
Sugars 28g
Protein 5g 10%

*Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily values may be higher or lower depending on your calorie needs.

Cartea My Paris Kitchen de David Lebovitz, se poate cumpăra online de la Book Express.

Note:

Alte rețete (de tarte) cu crocant și piersici/nectarine am găsit la:

Alex Juncu- cu piersici și afine
Dana Burlacu- cu piersici și lavandă
Laura laurențiu- cu piersici, mure, mango
Delicioasa- cu piersici, busuioc, migdale
Dragostea din farfurie- cu prune și nectarine

1 Comment

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.