Menu

Chisăliță (Kissel) de rubarbă și căpșune. Înghețată de căpșune din trei ingrediente.

Kissel de rubarba si capsune-55_micAcum vreo două săptămâni după ce transplantasem rubarba în grădină, Juha mi-a dat la vizionat o rețetă de kissel. Norocul a făcut ca după o săptămână, să mă sune Ioana și să-mi spună a găsit rubarbă la Câmpulung și să mă întrebe dacă vreau și câtă. Binențeles că am vrut și am luat vreo 4 kile. O parte dintre pețioli se odihnesc acum în congelator pentru niște rețete viitoare.

O parte le-am făcut sos pentru o înghețată de salcâm și o parte au intrat în această rețetă.

Cu gândul la cuvântul „kissel” și la cât de familiar sună, mi-am dat seama și, mai târziu, am verificat pe dexonline care e treaba cu el. Așa am aflat că din el se trage al nostru „chisăliță”=Compot, hoșav, fertură [!] de fructe cu zahăr orĭ fără zahăr. Desiguri, nordicii au pus zahăr în al lor pentru că ei preferă deserturile mai dulci. Dar cum eu merg mai mult pe cele dulci acrișoare, am pus miere (și am pus puțină)

Din cantitățile de mai jos mi-a ieșit aproximativ un litru (un pic mai mult) de chisăliță.

Ingrediente pentru chisăliță

300 g rubarbă
300 g căpșune
1 lingură miere
400 ml apă
2 linguri arrowroot
(amidon, făină de porumb, făină de tapioca)
2 păstăi micuțe de vanilie sau una mai mare

Ingrediente pentru înghețata de căpșune

*Desigur, mai aveți o rețetă de înghețată de căpșune pe kissthecook; partea bună e că este vegană (dacă vreți să țineți post sau aveți o astfel de dietă).

400 g căpșune
200 ml smântână dulce 30%
(foarte rece)
1 lingură miere (de la frigider)

Cam ca orice rețetă de pe site-un nostru, nici aceasta nu este foarte complicată. Aveți nevoie de un blender totuși și, dacă vreți o chisăliță fină, și de o sită.

Așadar, în primul rând se spală rubarba, căpșunele. Se pune o oală cu apă la fiert (din care la final se păstrează 400 ml). Cât timp aceasta o ia din loc, se taie rubarba în bucăți mai mici. Când apa clocotește, se lasă focul mai mic și se pune rubarba. Va fi gata în 1-3 minute. Se scoate o parte din apa în care a fiert și se păstrează cam 400 ml. Se bagă blenderul în ea și se face, ați ghicit, chisăliță. Se poate lăsa așa sau se poate trece printr-o sită (eu am trecut-o). Se blenduiesc și căpșunele cu spor. Se pun în oala cu rubarbă împreună cu păstăile de vanilie. Se adaugă praful de arrowroot, se amestecă bine și se pune pe foc până dă în clocot și încă vreo 2 minute. Se ia de pe foc și se lasă la răcit. Când este încă ușor caldă, se adaugă mierea și se omogenizează. Când e bine răcită se bagă la frigider.

Cât stă la frigider se pregătește înghețata. Procedeul este simplu: mierea și smântâna se pun într-un vas și se bat bine (până când se ajunge la consistență de frișcă). Separat, căpșunele se pasează cu ajurotul blenderului și piureul se toarnă peste smântână. Se amestecă ușor cu ajutorul unei palete (tel). Se bagă în mașina de înghețată și se lasă 10-15 minute (sau mai mult).

Dacă nu aveți mașină de înghețată, se pune compoziția într-o cutie, se bagă la congelator și se scoate o dată la 40 de minute. Se pasează cu un blender și se bagă la loc în congelator.

Chisălița se servește simplă, cu înghețată de căpșune, cu smântână bătută sau mascarpone.

Nutrition Facts
Per portion (8)

Amount % Daily Value*
Calories 142
Total Fat 8g 12%
Sodium 3mg 0%
Total Carbohydrate 17g 6%
Sugars 9g
Protein 2g 4%

*Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily values may be higher or lower depending on your calorie needs.

Note:

Arrowroot este foarte bun pentru cei care țin diete fără gluten (gluten-free).

Alte rețete de chisăliță din blogosfera românească:

Arome culinare- chisăliță din caise
Furnicutza Bucatar- chisăliță de cireșe negre și vișine
Un dulce aromat- chisăliță de corcodușe
Diana Brici- chisăliță de vișine
Mitinita- chisăliță de prune

2 Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.