Menu

Salată din kale, mozzarella și rodie

salata de kale si mozarella-12De când există grădina de la Domnești m-am tot luptat să-mi fac timp liber să ajung pe acolo și s-o ajut pe mama s-o întrețină. De vreo două luni am început să plantez și de capul meu plante care nu prea se găsesc prin piețe.

Partea bună cu o astfel de grădină este că știi exact cum cresc ingredientele pentru viitoarea ta hrană. Și în cazul nostru cresc cu pământ, soare, mraniță, apă, dragoste.

La acest moment mai avem vinete, ardei, gogoșari, kale de două feluri (Red Russian și Black Tuscany), varză de Bruxelles albă și roșie, broccoli violet, Pak Choi, gulii albe și violet, sfeclă de două feluri.

Kale este o varză din grupul celor care nu formează căpățână, are frunze mari, crocante, cu gust de varză ceva mai brut decât cel al verzei normale. Momentan, este o legumă în vogă și pe la străini se prepară cipsuri de kale cu ulei de măsline și sare.

Ce am constatat în urma cultivării ei: că nu este complicat de crescut și de înghijit, că are frunze mari ce pot fi recoltate săptămânal (de la 10 plante am cules ultima dată cam 30 frunze), că după recoltare frunzele se păstrează perfect dacă sunt înfâșate în ziare umede și puse cu tulpinile în apă. Că Natalia iubește cozile de kale și le ronțăie ca un iepuraș (așa cum face de altfel și cu păstăile de mazăre dulce).

Ce se poate pregăti din kale: smoothie-uri verzi, supe cremă, ciorbe (împreună cu alte legume), kale la aburi, cipsuri de kale, tocănițe, salate.

Rețeta de față este cât se poate de simplă, urmând ca în săptămânile ce urmează să testez cu altele.

Dacă tot am făcut acest lucru pentru prima dată, m-am gândit să folosesc și niște mozzarella în salată și să fie cea de la Granarolo.

Ingrediente pentru 2 porții

4 frunze mari de kale (eu am avut din soiul Red Russian)*
1 rodie mică
1 pungă mozzarella în zer

1 lingură ulei măsline
6 păstăi mazăre dulce (mangetout- se mănâncă cu totul- eu am avut în grădină dar se găsește la Metro)
2 linguri de boabe de mazăre ușor opărită în apă cu sare (dacă nu aveți mangetout)
sare și piper după gust
2 ouă cât mai proaspăte
2 felii de pâine

*Kale se găsește și la unii producători locali la prețuri accesibile. Dacă nu, se poate înlocui cu spanac sau baby spanac (acesta din urmă se lasă crud).

Se pun la fiert două oale cu apă și sare.

Kale se spală, se curăță de nervura principală, se taie fâșii subțiri. Când apa dă în clocot într-una dintre oale, se pune kale-ul și se lasă 1 minut. Se ia de pe foc, se strecoară și se pune repejor într-un vas cu apă rece. Se pune într-o sită și se lasă la scurs.

Între timp, se taie un capac la rodie, se scot câteva boabe și apoi se stoarce sucul cum se poate mai bine, cu un storcător normal de citrice (o altă variantă este să se scoată toate boabele, să se păstreze câteva și restul să se treacă prin blender și să se strecoare.

Sucul obținut se amestecă cu cele două linguri de ulei, sare și piper și se bate bine cu un tel.

În cea de-a doua oală se pune o linguriță de oțet din vin alb, se amestecă cu o lingură și se pune oul crud. Se bagă un supar sub el și se lasă 3 minute. Vezi metoda în imagini aici.

Feliile de pâine se pot lăsa ca atare sau prăji.

Montajul: se face un cuib din kale, se pun cubulețe de mozzarella, păstăile de mangetout (sau boabele de mazăre opărite), boabe de rodie. Se stropește cu dressing-ul de rodie. Lângă se pune felia de pâine și oul ochi în apă.

Cu această rețetă mă prezint la concursul organizat de surorile mele preferate- Sisters Kitchen.

8 Comments

  • georgiana
    8 septembrie 2013 at 21:49

    Bestiala salata Cata!
    Abia astept sa testez kale. ms mult <3

  • Cătălina
    8 septembrie 2013 at 21:51

    Da, și eu sper să fac cipsuri zilele astea că tot sunt lăudate pe alte meleaguri :))

  • […] Salată din kale, mozzarella și rodie AperitiveConcursInternaţionalăReţete cu legume 8 Septembrie 2013 Nici un comentariu […]

  • sisterskitchen
    9 septembrie 2013 at 20:55

    Felicitari Catalina!

  • Cătălina
    9 septembrie 2013 at 21:31

    Multumesc mult! Ce surpriza!

  • monica
    23 ianuarie 2014 at 11:04

    de unde poate fi procurata Kale? la raioanele de legume frute si zarzavaturi nici nu par sa fi auzit de existenta ei!

  • Cătălina
    23 ianuarie 2014 at 11:06

    Buna! Eu am cultivat in gradina dar de gasit se gaseste in sezon la Cosul de legume si/sau la Biodumbrava (cred ca cei din urma au si acum). 🙂

  • Ce este kale
    16 februarie 2015 at 8:44

    […] mai bine potenţialul: chips din kale cu parmezan (cică nu te mai poți opri din mâncat), salată din kale, mozzarella şi rodie, stir-fry picant cu kale şi tofu, milkshake cu […]

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.