Menu

Rillettes de somon

JUH_0044micAcum ceva vreme Juha a participat la un concurs în Finlanda. Trebuia să prezinte o reţetă care să meargă bine cu pâinea produsă de cel ce iniţiase concursul.

S-a hotărât să facă o reţetă de rillettes de somon de care voiam să mă apuc eu la un moment dat.

Iată mai jos cam ce a ieşit.

Română (for english scroll down):

Ingrediente

500 g filet de somon proaspăt
300 g somon afumat (sau păstrăv afumat)
2 linguri ulei măsline
2 cepe galbene mari
150 g unt nesărat
100 ml smântână dulce
1 lămâie
1 legătură mărar
sare

piper

Pentru untul clarifiat:
150 g unt nesărat

Se lasă untul să se încălzească la temperatura camerei. Se încălzeşte cuptorul la 175 grade C. Se curăţă filetul de somon de oase (dacaă are). Într-o tavă mică de copt se pune un strat de sare, se aşază somonul, se presară sare peste el, se stoarce sucul de lămâie şi se pun rămurele de mărar.

Se bagă la cuptor pentru 20 minute.

Se ia bucata de somon/ păstrăv afumat, se curăţă de oase şi piele (dacă are)şi se rupe în bucăţi micuţe într-un vas adânc. Se adaugă şi somonul copt la cuptor. Se frământă cu o furculiţă până când nu se mai văd bucăţi mari.

Se curăţă, spală şi toacă ceapa. Se căleşte uşor în uleiul de măsline până devine transparentă. Se adaugă apoi ceapa în acelaşi vas cu somonul.

Se bate untul moale cu un tel până devine uşor pufos şi alb. Se adaugă smântâna dulce şi se amestecă bine. Se pune amestecul peste peşte.

Se pune sare, piper, puţin suc de lămâie după gust.

Pentru a se face untul clarifiat, se topeşte într-un vas la o temperatură joasă. După topire şi evaporarea apei din el, se curăţă spuma albă de deasupra cu o lingură, se toarnă uşor printr-o sită îmbrăcată în tifon într-un borcan şi se aruncă resturile (de lapte).

Se pun rillettele în borcane curate şi sterilizate, se adaugă câte o rămurică de mărar şi se toarnă unt clarifiat deasupra.

Engleză

Salmon pate

For about 1 liter of pate:

500 g fresh salmon fillet
300 g smoked salmon (or trout, or arctic char)
2 tbsp olive oil
2 large yellow onions
150 g butter
100 ml cooking cream
lemon
dill
salt
pepper

For the clarified butter:
150 g unsalted butter

Let the butter to warm up. Heat the oven to 175 degrees. Put salt on the bottom of a oven pan, and put on the salmon fillet with any excess bones removed. Sprinkle salt on top of the salmon, add pieces of dill and pepper and squeeze lemon juice on top.

Bake the salmon in the oven 20 minutes.

Remove the skin and any bones left in the smoked salmon, and mince it into small pieces in a bowl. Add in the baked salmon, and mince it to chunks.

Chop the onion into small bits, fry it in the oil until pieces are soft. Then add the fried onion with the salmon.

Take the softened butter, and beat it by hand until its soft and white. Add in the cream, and mix until even. Add the buttercream to the salmon.

Season the mixture with salt, pepper and add in lemon juice to taste

To make the clarified butter, melt the butter on low heat in a pan, and after the butter has melted and bubbled any excess water off, clear the white foam off the surface with a spoon, and then pour the butter through a fine mesh sieve or cheesecloth in to a jar and discard the leftovers.

Put the rillettes in clean jars, add a piece of dill on top and pour some clarified butter on top.

Notă: Surse de inspiraţie aici şi la Ana
Notă: Somonul afumat din imagine se numeşte savulohi şi se prepară cam aşa. Cum la noi nu există (încă) se poate înlocui cu păstrăv afumat.
Fotografii de Juha Tiensuu.

8 Comments

  • Ana
    19 august 2013 at 13:48

    Ah ah ah, that looks fabulous. Drooling…

  • Andreea
    19 august 2013 at 18:40

    Untul si smantana ma sperie putin, dar sigur e bun…daca e cu somoooon <3. Cat timp rezista asa in borcane? Si cel mai important, ce s-a intamplat la concurs? 🙂

  • Juha
    19 august 2013 at 19:04

    If you can it while everything is still hot, it would keep longer, but I don’t recommend keeping it in the jar for over a week. But don’t worry, as Ana said in her recipe, that will not be a problem, it will be gone long before. 😛

    In the competition I got the (shared) second prize, box full of goodies from the bread makers.

  • Cristina
    12 martie 2014 at 10:09

    Necessarily need to be proved! I love salmon!

  • Somon la cuptor | KissTheCook
    2 februarie 2017 at 23:08

    […] Revenind la bucata noastră de somon, să tot fi avut vreo 500 g. Adică numai bună pentru două persoane hămesite. (Nouă ne-a rămas după copt așa că l-am transformat în rillettes). […]

  • Catalina ioan
    12 februarie 2017 at 9:03

    Rețeta aceasta poate fi folosită si pentru a conserva carnea de peste? Cat rezista borcanele acesta păstrate la frigider?
    Se poate face si cu alt fel de peste proaspăt (am gasit un nisetru viu dar cam mare)

  • Cătălina
    12 februarie 2017 at 11:36

    La noi se mananca destul de repede asa ca nu va pot spune exact, dar fiind cu peste, si smantana (doua ingrediente destul de perisabile) chiar si cu pelicula de unt deasupra nu l-as pastra mai mult de o saptamana la frigider.

    Cel mai bine am conservat, in schimb, rillettes de porc. Atat la borcan, in camara cat si la congelator. Cu rillettes de somon nu am incercat la congelator.

  • Cătălina
    12 februarie 2017 at 11:42

    Se poate face si cu altfel de peste, binenteles, vad ca francezii fac si cu fructe de mare. Am vazut si eu nisetru la Carrefour dar este intr-adevar mare. Daca il luati numai pentru rillettes, cred ca trebuie ceva special ca sa il puteti conserva mai mult de o saptamana (la borcan si frigider). Dar sa puneti si ceva peste afumat (pastrav, de exemplu).

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.