Menu

Înghețată de caramel cu nuci pecan

Pentru că am făcut o obsesie pentru omoloaga (Nirvana) făcută de cei de la Nestle. Și nu e de ieri treaba ci de ani de zile. Pentru că îmi place înghețata și de când facem acasă m-am îndrăgostit și mai tare.

 

Pentru că cei de la Mixtopia m-au invitat să răspund unor întrebări pentru site-ul lor şi m-au întrebat ce pregătesc pentru ei. Mulţumesc!

Voilà!

Anul trecut, după ce Juha a primit în dar o maşină de îngheţată, am făcut tot felul de reţete; unele simple şi rapide, altele mai complicate şi mai mâncătoare de timp. Cele mai faine au fost îngheţata de vanilie, cea de afine sălbatice şi cea de caramel şi nuci.

Pe aceasta din urmă am tot modificat-o în timp şi acum mergem pe aceeaşi reţetă cu diferenţa că Juha foloseşte zahăr alb pentru caramel iar eu muscovado.

Ingrediente pentru îngheţată da caramel

4 gălbenuşuri (eu am folosit de ţară, proaspete)
35 g zahăr pudră
100 g lapte condensat
100 ml apă rece
200 ml smântână dulce
(30%)

3 linguri de miez de nuci pecan
(se găsesc la driedfruits.ro)
75 g zahăr muscovado
25 ml apă

În primul rând se combină apa rece şi laptele condensat. Am făcut treaba asta din cauză că mi se terminase laptele :)) Aşa că am scăzut cantitatea de zahăr cu care trebuia să bat gălbenuşurile pentru că laptele condensat este deja îndulcit.

Într-o crăticioară se pun la fiert amestecul la lapte, smântâna dulce şi vanilia (seminţe plus păstaie). Se lasă pe foc mediu şi când dă în primul clocot se pune deoparte.

Gălbenuşurile se bat cu zahărul pudră până când se albesc. Se ia cu o lingură din amestecul de lapte şi smântână şi se pune peste gălbenuşuri. Se amestecă. Se mai pun vreo două linguriţe şi se amestecă din nou. Acest procedeu ajută la creşterea treptată a temperaturii gălbenuşurilor fără să le gătească. Se scot păstăile de vanilie, se toarnă compoziţia peste gălbenuşuri, se amestecă şi apoi se transferă din nou în vas. Dacă vreţi să fie cât mai fină puteţi strecura amestecul.

Se pune din nou pe foc mediu, se aduce la punctul de fierbere şi se micşorează flacăra. Se ia de pe foc după vreo 4-5 minute.

Se lasă la răcit- întâi afară şi apoi la frigider.

În alt vas, se amestecă zahărul muscovado şi apa. Se pun pe foc şi se lasă să fiarbă molcom (fără a se amesteca) până când se formează caramelul şi are consistenţa unui sirop ceva mai gros. Se ia de pe foc, se lasă la răcit- întâi afară, apoi la frigider.

După vreo oră, se scot cele două din frigider, se iau 3-4 linguri din caramel şi se pune peste cremă. Se amestecă. Se transferă în vasul maşinii de îngheţată şi după 20 minute într-un vas în care va sta la frigider.

Alternativ (şi am apelat şi eu la această metodă pentru că mi s-au rupt paletele la maşina de îngheţată), se pune compozăţia finală într-o cutie de plastic cu capac, se bagă la congelator şi la fiecare 30-40 minute se amestecă cu o furculiţă pentru împiedicarea formării cristalelor de gheaţă.

Sunt necesare cam 2 ore până când îngheţata este gata.

În acest timp, se pune restul de caramel pe foc mediu şi când începe să bolborosească se adaugă nucile pecan. Se agită vasul până când se acoperă uniform şi se ia de pe foc. Se transferă pe o tavă mică unsă cu puşin ulei. Se lasă la răcit şi apoi se toacă după gust. 🙂

Se pune îngheţată în vasele pentru servit, se presară nuci (înghiţit în sec), se ornează cu frunze de mentă proaspătă.

3 Comments

  • pansy
    27 martie 2013 at 11:28

    Mai ce bunatate trebuie sa fie asta.N-am facut niciodata inghetata, decat pe vremuri din aia din plic,dar asta as incerca-o !

  • Cătălina
    27 martie 2013 at 12:58

    Este foarte buna! Daca faci, sa faci cantitate dubla :))

  • Alina
    3 aprilie 2013 at 22:31

    Cat de bine arata. Pacat ca ploua afara, dar vine caldurica…

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.