Menu

Prăjitură iubită cu prune

Alt titlu nu găsişi? Nu, altul care să se potrivească mai bine cu reţeta care urmează nu am găsit într-adevăr.

De când am făcut-o prima dată la birou am tot modificat reţeta până am adus-o la un stadiu in care să îmi placă mult ca şi consistenţă, dulceaţă, echilibru în gusturi de fapt.

A venit într-o dimineaţă mail de la Lottie and Doof şi scria acolo frumos „My favorite Plum„. Eu nu-s mare prietenă cu prunele decât dacă sunt în pârgă, uşor astringente şi tari. Dar îmi place să încerc lucruri noi aşa că am reţinut datele problemei şi cu prima ocazie am aplicat-o pe „cobaii” mei favoriţi: colegii de la muncă.

Versiunea fără melasă limpede dar cu dublă cantitate de zahăr muscovado şi iaurt gras în loc de lapte este cea care ne-a plăcut cel mai mult. Versiunea cu melasă integrală ne-a plăcut cel mai puţin pentru că prăjitura a ieşit amăruie. Ioanei, însă, i-a plăcut atât de mult că fugea când şi când la bucătărie să mai şterpelească o bucată.

Nu am avut eu sirop auriu de la Lyle dar nişte melasă limpede pentru pâine tot aveam aşa că am făcut înlocuirea fără să ezit.

Pentru o tavă 20 x 30 cm, aveţi nevoie de:

250 g făină albă
220 g melasă limpede
(e mai puţin amară decât melasa nerafinată)
2 linguri de miere
1 lingură melasă nerafinată
125 g ulei de măsline (încercaţi şi varianta cu unt)
125 g zahăr muscovado
(se găseşte la Mega Image de vreo 3 feluri)
350 g prune coapte (din cele la care pulpa se desprinde de sâmbure)
2 ouă mari
250 ml lapte dulce
1 linguriţă scorţişoară măcinată

1 linguriţă praf de copt
1 linguriţă bicarbonat de sodiu

Se porneşte cuptorul şi se lasă la 180 grade C.

Se spală bine prunele şi se lasă la zvântat pe o cârpă curată.

Într-un vas rezistent la căldură se pun melasa limpede, melasa nerafinată, zahărul muscovado, mierea şi uleiul de măsline şi se lasă la foc mic (nu se fierbe!), amestecându-se până se omogenizează totul plăcut şi începe să se simtă o adiere de caramel (de la melasă şi muscovado). Se ia de pe foc şi se lasă la răcit.

În alt vas se pun cele două ouă şi se bat spumă. Se adaugă laptele şi se amestecă uşor. Când amestecul de mai sus s-a răcit uşor se toarnă peste ouă şi lapte şi se amestecă.

Se aşează o sită deasupra vasului cu de toate şi se adaugă făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu şi scorţişoara. Se cerne puţin câte puţin încorporându-se.

Prunele se taie în jumătăţi sau sferturi. Se toarnă compoziţia în tava de copt şi apoi se adaugă prunele.

Se bagă tava la cuptor şi se lasă cam 40 minute. Se scoate, se lasă la răcorit şi se serveşte călduţă. Este excelentă lângă o cană cu cafea cu lapte.

Apropos, deşi desertul meu favorit şi cel mai bun care îmi iese este brownie-ul cu ciocolată neagră, voi trece această reţetă pe lista de bunătăţi de la Mihai de pe blog. Adică o pun să participe la Dulce Românie la doi ani căci fără doar şi poate este una care îmi place mult.

3 Comments

  • Poliana
    30 octombrie 2012 at 8:40

    E delicioasa iubita asta 😉

  • Cătălina
    30 octombrie 2012 at 12:56

    Este, este 🙂

  • Emily
    30 octombrie 2012 at 13:47

    minunataaaaaaa :*

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.