Menu

Tartă cu flori de dovlecel

Uneori ne întrebăm la ce ne sunt buni prietenii… Şi stăm, ne gândim, ne răzgândim, ne întoarcem gândurile pe toate părţile şi apoi tragem linie. Prietenii sunt aici să ne ajute. Cu o vorbă, cu un îndemn, cu un suspin sau cu un râset, un împins de la spate dacă picăm în oala cu lene, un umăr de plâns dacă ne doare sufletul, un sfat dacă suntem în pană de idei. Să ne certe când o luăm razna, să ne felicite când realizăm ceva.

Voiam să încep acest post mulţumindu-i Andreei că din cauza insistenţelor ei am prins curaj la Milano să cumpăr flori de dovlecel şi să le şi aduc acasă. Mulţumesc Andreea 🙂

Între timp am aflat că una dintre prietenele noastre a suferit o pierdere îngrozitoare şi voiam să-i spunem încetişor că suntem alături de ea cu toate regretele noastre. Draga noastră A. te ţinem mult si strâns în braţe şi sperăm să te linişteşti.

În ultimele săptămâni am auzit de atâtea plecări din astă lume a unor membrii de familie, prieteni, cunoştinţe, încât realizez încă o dată că viaţa e scurtă şi e păcat s-o trăieşti târându-te în urma ei, aşteptând un ceva să se întâmple, să vină cineva să-ţi pună în braţe visele tale realizate (în loc să munceşti tu pentru ele). Să te legi de lucrurile mărunte şi nefolositoare ale vieţii, să spui vorbe grele la furie şi să nu dai circumstanţe atenuante şi altora.

OK, OK, revin la reţetă până nu ne schimbaţi de la categoria „culinar”.

Floricel de dovlecei se pot consuma umplute cu ricotta, după cum explică foarte bine Laura , pane, cu zahăr, ca la Bucătar Maniac, sau după reţeta Brînduşei umplute cu mozarela şi anşoa, simple sau cu şuncă şi tot aşa. În general merg bine pane şi nu neapărat simple.

Eu am sărit partea cu pane-ul de data aceasta pentru că am perioade în care nu pot consuma mâncare ce a fost prăjită aşa că mi-am zis să fac o tartă.

Cu ce merge bine dovlecelul? Cu brânză! e de acord aproape toată lumea, de ce sa fiu eu mai cu moţ? Cu brânză e şi reţeta mea. 🙂 Mai jos ingrediente şi detalii.

Ingrediente pentru umplură

5 flori de dovlecel (sau 10 dacă vreţi să le folosiţi întregi, eu le-am tăiat pe jumate)
300 g feta (sau brânză dulce dacă nu vreţi să iasă tarta foarte sărată)
100 g brânză de capră
2 ouă

150 ml lapte dulce
chimen
10 nuci pecan sau normale

Ingrediente pentru aluat

250 g făină
125 g unt
puţin lapte dulce sau apă rece
puţină sare

În primul rând, se porneşte cuptorul şi se lasă la 200 grade C (treapta a patra).

Cum sunt în ultima vreme foarte uitucă, la această reţetă mi-am dat seama târziu că nu am fotografiat modul de execuţie al aluatului aşa că vă rog să urmaţi paşii de aici (folosind doar ingredientele de la această reţetă).

Într-un vas încăpător (eventual al robotului, dacă aveţi în dotare) se pun feta, ouăle şi laptele şi se amestecă până se ajunge la consistenţa unei creme groase dar curgătoare.

Aluatul se întinde între două coli de copt şi se lasă la rece vreo 15 minute. Apoi se aşează în tava în care se va desăvârşi tarta. Se înţeapă cu furculiţa pe fund şi se începe umplerea. 🙂

Florile de dovlecel se spală şi se scurg de apă pe o cârpă curată. Se taie în jumătăţi. Se aşează apoi în cerc, în tava de copt.

Printre ele se strecoară felii/ bucăţi de brânză de capră, nucile pecan tăiate mari şi chimenul.

Apoi, cu grijă, se toarnă compoziţia de feta. Se pune la cuptor şi se lasă la copt cam 30 minute (sau până apar primele semne de colorare ale suprafeţei tartei.

Se serveşte caldă/ fierbinte. Poftă bună!

8 Comments

  • Apa.Faina.Sare.
    9 mai 2012 at 10:31

    la suflet mi-a mers tarta asta.
    nu cred ca am lasat vreodata comentarii aici, asa ca e momentul sa spun ca va citesc saptamanal si mor de dragul vostru.
    codruta

  • Cătălina
    9 mai 2012 at 10:36

    Multumim Codruta /hug!

  • Andreea
    9 mai 2012 at 11:40

    Cu mare placere! :). Eu ma bucur foarte tare ca ai luat florile, ca uite ce tarta frumoasa ne-ai facut :). Ma intreb cand apar si pe la noi floricelele, sa incerc si eu ceva cu ele.
    Stai sa vezi cu ce ma intorc eu in bagaj din Barcelona ;)).

  • Cătălina
    9 mai 2012 at 12:20

    Cica s-ar gasi la metro. Eu am cerut la o doamna in piata si a zis ca-mi aduce.

  • The Wandering Oltean
    17 mai 2012 at 5:13

    Foarte emotionant inceputul tau de post. A atins o coarda sensibila.
    Ne incearca viata … pe unii mai devreme si mai des, pe alti mai norocosi mai tarziu si mai rar. Mai devreme sau mai tirziu, ajungem cu toti pe acolo :(.

    Estetica foc tarta ta. Buna pe pus in rama pe perete!

  • Cătălina
    17 mai 2012 at 8:15

    Buna! Ma bucur ca mi-ai scris pentru ca eu am incercat sa comentez pe la tine si nu prea am reusit. 🙂 In orice caz, felicitari pentru proiectul tau. Eu mi-am cumparat „Noma” lui Rene Redzepi si vreau sa gatesc dupa retetele de acolo dar e destul de complicat.

    Multumesc pentru vizita.

  • Antonina
    29 mai 2012 at 15:35

    Love u, Cata! Minunat arata tarta si floricele! Ma gandesc unde eram eu cand va faceati voi de cap prin piata.. hmm, da.. urcam peste 300 de trepte la Vatican ;))

  • Cătălina
    29 mai 2012 at 17:17

    Hehe, tu chiar ai vizitat ceva, noi tot cu nasul in oale si cratiti. Love you back 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.