Menu

Prăjitură Victoria (în stil nou)

Recunosc, de ceva vreme pur şi simplu nu-mi stă mintea la gătit. Cumpăr şi plantez flori în speranţa că vor supravieţui îmbrâncelilor pisicilor şi ciugulelilor porumbeilor pe care o vecină îi tot strânge la mine la ferestre. Îmi dau seama că în curând nu voi mai avea loc de ele dar vreau ceva colorat şi parfumat în camere ca să-mi treacă negrul ăsta din suflet.

 

Aşa că astăzi voi posta o reţetă făcută acum ceva vreme, restantă şi arzând de nerăbdare să se lase citită.

Când fac prăjituri pentru familie sau prieteni de cele mai multe ori sunt lăsată să aleg ce anume să folosesc în compoziţie (după ce în prealabil întreb despre alergii şi preferinţe). De fiecare dată mi se spune să fac orice c-o să iasă bun oricum (dar ştim că nu e chiar aşa 🙂 ).

Tortul pentru nepotul meu Vlăduţ trebuia să fie fără fructe, cu foarte puţină ciocolată, dacă nu chiar deloc, şi să aibă vanilie.

Am ronţăit ceva idei, am dat cu clickul pe net, am răsfoit cărticica „Cute Cakes” şi am găsit-o pe ea, pe Victoria Sponge Cake. Botezată aşa după Queen Victoria a Angliei, această prăjitură, zic doamnele englezoiace mai în vârstă, se pregătea iniţial din blat pufos şi gras, se umplea cu dulceaţă de zmeură şi se orna cu zahăr tos. Astăzi, se folosesc şi dulceaţă de căpşuni sau căpşuni proaspete şi frişcă.*

Iată lista de ingrediente pentru blat de 28 cm diametru (tăiat în trei bucăţi)

400 g unt (gata, v-a crescut numărul de kilograme numai citind asta, nu?)
400 g zahăr tos
400 g făină albă de grâu
7 ouă
60 ml lapte călduţ
un praf de sare

3 lingurițe praf de copt

Ingrediente pentru crema de mascarpone şi vanilie

750 g brânză mascarpone
150 g zahăr tos
300 ml smântână dulce
100 ml lapte dulce
2 păstăi vanilie
sau 4- 5 linguri extras natural de vanilie
1 lămâie

Decorul

80 g ciocolată albă
80 ml smântână dulce
10-15 căpşuni + 500 g (dacă vreţi să puneţi în interior- eu nu am „avut voie”)
1 ciocolată cu lapte

Se porneşte cuptorul şi se lasă la 190 grade Celsius (între treapta a 3-a şi a 4-a)

Untul (la temperatura camerei) moale şi zahărul se pun în vasul robotului de bucătărie (sau într-un castron) şi se bat bine până se transformă în cremă. Se adaugă apoi, rând pe rând, ouăle.
Se cerne făina şi apoi se încorporează treptat în compoziţie. Se adaugă sarea şi laptele călduţ şi se omogenizează.

Se ia una bucată 🙂 tavă rotundă, se unge cu puţin unt şi apoi se tapetează cu făină (se scutură excesul).

Se toarnă compoziţia în tavă şi se pune la copt pentru aproximativ 30- 40 minute. Se verifică cu un pai dacă este coaptă la mijloc. La nevoie se mai lasă 5- 10 minute în cuptor.**

Cand este gata, se scoate din tavă şi se lasă la răcit.

Pregătirea cremei e cam la fel de simplă. Se pun în vasul robotului de bucătărie brânza mascarpone, zahărul, laptele dulce, extrasul de vanilie şi se bat bine până la omogenizare. Se adaugă zeama stoarsă din lămâie şi se bate din nou. Separat, se bate smântâna dulce (care trebuie să fie foarte rece- atât ea cât şi vasul în care o bateţi) până ajunge la consistenţa frişcăi. Se încorporează uşor în cremă cu ajutorul unei palete de silicon/ plastic/ lemn.

Se lasă la rece până la combinarea cu cele 3 blaturi.

Pentru pregătirea ganache-ului de ciocolată albă ce va avea rol de decor şi un plus de gust (destul de discret) este nevoie să încălziţi smântâna dulce şi să o turnaţi peste ciocolata albă ruptă bucăţi mici. Se amestecă până se obţine o cremă destul de lichidă. Se lasă la răcit şi apoi se pune la frigider.

La momentul asamblării, se taie blatul în trei felii aproximativ egale. Eu mi-am luat o ustensilă specială dar mai mult mă supără decât să mă ajute pentru că de obicei taie blatul strâmb :).

Se scoate crema de la rece, se omogenizează uşor în cazul în care s-a separat apa din ea. Se pune primul blat, strat grosuţ de cremă şi felii de căpşuni, al doilea blat, cremă, căpşuni. Se pune ultimul brat, se toarnă ganache-ul de ciocolată albă, se împrăştie pe toată suprafaţa şi se lasă aşa curgând pe laturi.

Se ornează cu felii de căpşuni şi cu fâşii de ciocolată cu lapte.

Este şi mai bun dacă petrece vreo 2 ore la frigider, după ce toate componentele fac cunoştinţă unele cu altele şi îşi unesc aromele.

Note: *Sursă: wikipedia.org

**cantităţile de ingrediente şi timpii de copt sunt daţi pentru o tavă de 28 cm diametru, compoziţie din care ies 3 blaturi.

2 Comments

  • Cristina
    2 mai 2012 at 12:30

    Una din preferatele mele… dar decorul de aici este foarte, foarte dragut!

  • Cătălina
    2 mai 2012 at 17:43

    Multumesc 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.