Menu

Supă finlandeză de hribi (Herkkutattikeitto)

Am mâncat multe supe cu ciuperci în viaţa mea, dar mi-au plăcut foarte mult două: o supă de hribi şi gălbiori în pâine, făcută la Cinciş, Hunedoara din care am mâncat zi de zi câte două porţii şi supa de faţă.

Am primit în dar de la prietenele mele Marika şi Johanna (ajutate în a alege şi de Juha, prietenul meu), o carte cu reţete tradiţionale finlandeze. Şi anume, The Food & Cooking of Finland, scrisă de Anja Hill.

Hribii (herkkutatti), ingredientul principal al acestei supei, cresc mai ales în sudul şi în partea centrală a Finlandei şi sunt folosiţi în diferite preparate culinare.

Eu am adăugat şi câteva champignoane (Agaricus bisporus) pentru că era cam târziu să ies să cumpăr hribi în plus, iar Juha mi-a spus că supa iese excelentă şi cu gălbiori.

Aşadar, avem nevoie (pentru 4 porţii) de:

50 g unt
1 bucată de praz, dar numai partea albă
1 ceapă
250 g hribi
(sau 150 g hribi şi 100 g agaricus)
10 g făină
100 ml smântână dulce
(32% sau 16% după preferinţe)
pătrunjel proaspăt
Sare de mare, piper proaspăt măcinat

Stock (supă de pui)

Pentru stock-ul de pui aveţi nevoie de:

4 aripioare pui
1 ceapă mică
1 bucată praz
(doar partea verde)
1,5 litri apă

În primul rând, dacă hribii nu sunt proaspeţi ci deshidrataţi, lăsaţi-i în apă călduţă cam 1 oră. Dacă sunt proaspeţi, curăţaţi-i uşor cu un cuţitaş de pământ şi alte impurităţi.

Pentru stock, Anja Hill recomandă ca toate ingredientele să fie ţinute întâi la cuptor, însă în al meu era o tocană kareliană în coacerea facerii şi nu am deranjat-o.

Aşadar, după ce curăţaţi şi spălaţi aripioarele de pui, prazul şi ceapa, pe cele din urmă le tocaţi mai mediu şi apoi le puneţi pe toate într-o tigaie încinsă. Nu adăugaţi ulei! Lăsaţi-le să se coloreze în auriu pe toate, sub capac, având grijă să nu ardeţi/ lipiţi niciun ingredient. Când sunt gata, transferaţi totul într-un vas rezistent la foc, fără să puneţi şi reziduurile rămase de la pui.
Puneţi apa, lăsaţi să dea în clocot apoi micşoraţi flacăra şi lăsaţi la fiert molcom cam 1 oră. Nu este nevoie să spumaţi. Veţi observa că supa este foartă curată.
După timpul precizat, strecuraţi supa. Iată stock-ul de pui.

În alt vas, se pune untul şi se lasă la încins. Se adaugă ceapa, prazul tocate mărunt, ciupercile tocate după bunul plac (mai mari, mai mici). Se lasă la înăbuşit până când toate se înmoaie uşor. Moment în care se adaugă făina, se amestecă, apoi se toarnă puţin din stock-ul de pui. Se lasă la fiert molcom cam 5 minute apoi se adaugă restul de stock.

Se asezonează cu sare de mare, piper negru măcinat după gust. Se toarnă smântâna şi se pune pătrunjelul tocat mărunt. Se ia de pe foc şi se serveşte fierbinte sau caldă.

Am mâncat din supă şi a doua zi de dimineaţă, după ce Juha a pregătit nişte pâinici din cartofi, numite ele în suomi Perunarieskat.

Date pentru fiecare porţie de supă: 262 kcal, proteine 3,1 g, carbohidraţi 7,8 g, grăsimi 24,5 g.

Fotograf: Juha Tiensuu

3 Comments

  • Miriam
    12 aprilie 2011 at 0:23

    Pare excelenta si asta.

    Clar, se adauga si asta pe the ever growing to do list. Right langa o supa de ciuperci champignons si migdale macinate :).

    Dar sa trec la ce e cu adevarat important : avem cumva vreo sansa sa vedem si reteta de painici (Perunarieskat) ;;) ?

    Si o mai vrem si pe Ana (no offence to the host of the last posts which we equally admire 😀 ) !

  • Catalina
    12 aprilie 2011 at 4:28

    Pentru painici nu am lucrat inca la reteta dar o vom face. Multumim mult de vizita.

  • Ana Maria Ciolacu
    30 aprilie 2011 at 9:08

    Deci cu reteta asta m-ai terminat ! 🙂 Vreau supa de hriiiiiibi ! :)))

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.