Menu

Dulceaţă de portocale cu ghimbir

Se cam termină iarna şi anumite fructe care sunt din belşug prin supermarketuri şi pieţe pot avea şi alte destinaţii decât aceea de a fi consumate în stare proaspătă.

Aşadar, de astăzi voi începe o serie de dulceţuri deosebite, exotice şi delicioase. Întâi vă fac cunoştinţă cu cea de portocale. Bogată în vitamina C, foarte parfumată şi energizantă, portocala e un fruct care este cultivat în Europa (în zona cu climat mediteraneean), China, India, zone din Asia, Africa, America.

Dar să ne suflecăm aşadar mânecile şi să trecem la treabă.

Ingrediente:

3 kg portocale cu coajă mai grosuţă (după curăţarea a jumătate din ele ramân 2,5 kg)
0,800 – 1,000 kg zahăr
50 g ghimbir
2- 3 batoane scorţişoară

Acţiunea începe cu o seară înaintea fierberii dulceţei.

Se curăţă jumătate din cantitatea de portocale şi restul rămase cu coajă se spală foarte bine. Se taie cubuleţe, se aşează în straturi alternative cu zahăr şi se adaugă ghimbir curăţat şi tăiat în fâşii groşuţe. Se pune cratiţa la frigider peste noapte pentru ca fructele să-şi lase suc.

În dimineaţa următoare se pune cratita la foc mic, amestecându-se din când în când. Pe la jumătatea timpului de fierbere, când dulceaţa începe să scadă, se adaugă batoanele de scorţişoară în cratiţă. După o oră – o oră şi jumătate, se opreşte focul.

Borcanele se spală foarte bine şi se pun într-o tavă în cuptor. Se porneşte cuptorul la treapta I şi se lasă cam 10-15 minute. Se toarnă dulceaţa firebinte în borcane, se pun capacele, se întorc borcanele cu susul în jos pentru câteva minute.

Se foloseşte la decorat prăjituri, în creme, în clătite sau se consumă ca atare.

Notă: dacă aveţi prin casă puneţi la fiert cam în acelaşi timp cu batoanele de scorţişoară şi 2 rămurele foarte mici de rozmarin. Vor accentua aroma de portocală şi vor îmbogăţi dulceaţa cu aromele proprii.

6 Comments

  • Diana
    2 martie 2011 at 11:22

    WOW! SI CAM CATE BORCANE IES? VAD IN POZA CA AI FOLOSIT DIN CELE DE 700-800 GRAME? IES DOUA SAU TREI?
    BRAVO SI FELICITARI !

  • Cătălina
    2 martie 2011 at 11:28

    Au iesit 4 borcane (de 500-800 g). 🙂 Cred ca 2- 2,5 kg de dulceata.

  • Diana
    25 martie 2011 at 9:23

    Buna, fetelor !
    Am facut azi dulceata si 🙁 nu a iesit asa cum ma asteptam….nu s-a legat ca celelalte dulceturi clasice nici dupa 2 ore de stat la foc(respectand complet cantitatile folosite de voi, inclusiv tipul de portocala folosit de voi) , iar ghimbirul taiat un pic mai gros decat batul de chibrit era inca tare dupa 2 ore, a iesit cu un gust mult prea amar (ma gandesc ca era mai bine ca partea pusa cu tot cu coaja sa fi fost in cantitate mai mica decat jumatate).
    Asta nu ma va impiedica sa fac in continuare retetele voastre atipice si sa ma minunez de ingeniozitatea voastra.
    Still….sunt un pic trista.Un sfarsit de saptamana placut va doresc !

  • Cătălina
    25 martie 2011 at 9:49

    Hm, ciudat. Am facut de două ori dulceaţă de portocale pe baza aceleiaşi reţete (anul ăsta) şi s-a legat iar ghimbirul s-a înmuiat bine. Dacă nu ar fi aromat, nici nu l-ai simţi la mestecat. E posibil ca dulceaţa ta să nu fi avut destulă zeamă în care să fiarbă?

    Cantitatea de portocale cu coaja o poti varia pentru ca totul depinde de gust. Mie imi place puţin amăruie (nici nu prea am mâncat de altfel dulceaţă de portocale complet dulce). Ca să obţii dulceaţă fără aromă de coajă, portocalele ar trebui lăsate câteva ore imersate în apă rece (după cum vei vedea la dulceaţa de lămâi pe care o voi publica în curând).

    Dacă nu o poţi mânca aşa o poţi face piure/ pastă şi folosi la torturi, umpluturi de prăjituri. Va completa foarte bine celelalte gusturi.

  • Maria
    13 aprilie 2011 at 7:20

    Tocmai am pus la fiert dulceata. Am gustat-o putin inainte si era delicioasa…. de abia astept!!! Multumesc pt idee si pentru imaginile imbietoare si inspiratoare:)

  • Cătălina
    13 aprilie 2011 at 7:58

    Daca nu au lasat sirop, pune putina apa la fiert. Unele portocale sunt mai zemoase altele nu. Mult noroc!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.