Menu

Dulceaţă de mango şi ananas

Heeei! A sosit primăvara cu alaiul ei de…fulgi. Da, ninge din nou. Iar bâr şi iar mocirlă. Visam să încep să merg cu bicicleta la serviciu dar se pare că mai trebuie să aştept.

Mă voi încălzi aşadar continuând seria de dulceţuri exotice, acum că anumite fructe sunt ceva mai ieftine decât de obicei. Astăzi le-a sosit rândul mangoului şi ananasului.

Mango este un fruct de tip drupa (ca să vă faceţi o idee, acelaşi tip de fruct ca la cireşe, caise, prune). Este cultivat de mii de ani în India şi mai de curând în China, Mexic, Tailanda, Brazilia etc. Este o sursă foarte bună de fibre, vitamina A, vitamina C. Este un fruct climacteric (şi acest lucru este foarte important, pentru că, deşi în magazine se găseşte de obicei verde sau aproape în pârgă, lăsat câteva zile la temperatura camerei- ajutat de o banană/ măr (care elimină etilenă)- se coace).

Ananasul este un fruct compus de tip soroza (mai pe scurt, florile concresc şi se dezvoltă împreună)- similar cu fructele de dud. Se cultivă cu precădere în Tailanda, Filipine, Brazilia. În stare proaspătă, fructele sunt o sursă foarte bună de Mangan, vitamina C. Este bine să cumpăraţi fructe grele cu coaja fermă, fără pete sau răni.

Eu le-am adus împreună inspirându-mă după conţinutul unei băuturi care circulă pe la noi vara.

Să trecem aşadar la treabă.

Ingrediente:

2,6 kg Mango (cam 8- 9 fructe de mango medii)
1,5 kg Ananas (1 fruct mare)
1 kg zahăr
50 g ghimbir
1- 2 lămâi mici şi zemoase

Dacă aţi cumpărat mango verde (şi nu prea veţi găsi altfel), lăsaţi fructele câteva zile la copt pe o cârpă curată, la temperatura camerei. O banană coaptă sau un măr copt aşezate lângă mango vor grăbi maturarea acestuia.

După ce fructele devin roşietice şi pulpa fructelor se înmoaie, se curăţă coaja cu un cuţit. Apoi pulpa se taie cubuleţe şi se pune într-o cratiţă mai largă.

Ananasul se curăţă de coajă, i se înlătură partea din mijloc care este mai dură şi apoi se taie cubuleţe. Se pune în cratiţă alături de mango.

Ghimbirul se taie fâşii subţiri spre medii. Se pune şi el în cratiţă.

Una dintre lămâi se taie în jumătăţi iar sucul i se stoarce peste fructele tăiate.

Se adaugă zahărul, se amestecă bine şi se pune cratiţa la frigider peste noapte.

În dimineaţa următoare se pune cratiţa la fiert pentru 1 oră- 1 oră şi jumătate. În funcţie de mărimea cratiţei şi cantitatea de fructe acest timp poate varia. Cel mai bine este să faceţi câteva teste după ce dulceaţa începe să scadă şi fructele devin translucide. Unul dintre ele ar fi să scoateţi 1 lingură de sirop pe o farfurie, să îl lăsaţi să se răcească şi apoi şă observaţi cam cât de vâscos este.

Se curăţă borcanele foarte bine şi se lasă 15- 20 minute în cuptor (la 150 grade Celsius, fără preîncălzire).

Se pune dulceaţa fierbinte în borcane, li se înşurubează capacele imediat şi se întorc cu susul în jos câteva minute.

Dulceaţa se poate servi la deserturi, în diferite sosuri, creme sau ca atare.

Note: Dacă pe borcane rămân urme de adeziv de la etichete, puneţi puţin ulei de gătit peste şi frecaţi uşor cu un burete abraziv. Şiii… minune! (Habar n-aveam de acest truc dar m-a luminat Juha.)

Surse de informare: Wikipedia, art-zone.ro, informaţii rămase din timpul facultăţii.

11 Comments

  • Ioana Grecu
    7 martie 2011 at 9:57

    Pot sa atest ca oooom, nom, nom nom nom nom ….n+1 nom

  • Anca Sandu
    7 martie 2011 at 12:47

    în felix e esenţa.

  • Roxana
    7 martie 2011 at 21:20

    Arata grozav, nu pare nici prea greu de facut dar parca tot nu m-as incumeta la facut dulceata! 🙂 Foarte misto ai ‘imbracat’ borcanele! 🙂

  • Vladutz
    7 martie 2011 at 21:43

    Intrebare :

    Cat rezista in camara ?

  • Cătălina
    7 martie 2011 at 21:52

    Cred că mai am un borcan de acum doi ani.

    Da, am verificat şi e făcută în noiembrie 2009. Încă bună, am folosit la prăjituri.

  • Cătălina
    7 martie 2011 at 22:19

    Merci frumos Roxana 🙂

  • Ana
    8 martie 2011 at 9:37

    Of! De ce nu te-ai incumeta, Roxana? Dulceata nu se face complicat (mai ales asta), trebuie doar sa o faci la foc mic si sa amesteci din cand in cand in ea, mai ales daca da semne ca ar vrea sa se prinda. Asta aici de fata e destul de zemoasa si nu prea obisnuieste. In rest, cantitatile sunt simple si nu ai ce sa gresesti.

    Hai, curaj 🙂

  • elena
    1 octombrie 2011 at 18:50

    Ce bine arata. Vreau si eu dar o sa ma multumesc cu privitul.

  • Andreea
    10 februarie 2012 at 9:38

    Dulceata de mango am zis ca trebuie sa fac si eu, dar mi-e ca dupa aia….o mananc :)))). Cam mult zahar pentru noile mele interese alimentare :P. Dar am auzit ca dulceata de mango s-ar putea face si fara zahar. Stii ceva de asta?

  • Cătălina
    10 februarie 2012 at 9:47

    Eu am facut si cu 200g zahar la 1 kg fruct. Iar aici am pus 1 kg la 3.5 kg fruct, deci n-am mers pe partea clasica cu 1:1. Da, cred ca se poate face si fara zahar dar probabil trebuie sa ai rabdare cateva saptamani dupa ce il cumperi sa se coaca bine si sa-si produca zaharul propriu.

    Nu am incercat pana acum ce-i drept si e posibil sa fie necesar sa produci doar cantitati mici ca sa nu faca floare.

    Eu am gand un anume tip de dulceata fara zahar si o sa-l incerc in saptamanile urmatoare. Dar e cu alt fruct si un anume tip de vin.

  • […] umplutură am ales dulceaţă de căpşuni cu mentă şi dulceaţă de mango cu ananas, dar puteţi utiliza cam ce vă place. Condiţia e să transformaţi dulceaţa mai întâi într-un […]

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.